nexhmedin spahiu

Xhemijeti si pararendëse e LDK-së së Rugovës

Postuar në 02 Shkurt, 2020 20:05

 

Viteve të ‘90-ta një diplomat amerikan në Tiranë, më pat pyetur: A nuk është politika e Ibrahim Rugovës vazhdimësi e politikës së Ferat Dragës?.

Në atë kohë shumë pak nga ne kanë ditur se kush ka qenë Ferat Draga dhe kush ka qenë organizata “Xhemijet”. Në atë kohë e kam ditur që vëllai i madh i Feratit, Hajdini, moshatar Isa Boletinit, i lindur në vitin 1864, ka qenë pjesëmarrës në Kuvendin e Vlorës, ku është shpallur pavarësia e Shqipërisë dhe ai e ka përfaqësuar Mitrovicën dhe Sanxhakun e Novi Pazarit. Kjo në historiografinë tonë nuk është përmendur.

2009-2019, dy projekte për Mini-Shengenin me dy fitues të ndryshëm

Postuar në 25 Dhjetor, 2019 14:37

 

Sfidat dhe epërsia e Albin Kurtit ndaj Tiranës*

Postuar në 18 Nëntor, 2019 14:53

 

Akuza e radhës: Historiografia jonë, tmerrësisht antiosmane dhe antiturke!!!

Postuar në 12 Shtator, 2019 15:12

Publicisti kosovar, Nexhmendin Spahiu shkruan së fundmi për natyrën antosmane dhe antiturke të historiografisë shqiptare.  Pasi rendit disa të dhëna që sipas tij legjitimojnë këtë tezë, Spahiu thotë se përhapja e kësaj lloj historiografie u konceptua nga Aleks Buda, Arben Puto dhe Kristo Rashëri në Tiranë, për t’u përhapur nga Ali Hadri në Kosovë.

Lufta ndërinstitucionale e Shqipërisë për politikën e jashtme

Postuar në 15 Shkurt, 2019 13:34

Përse presidenti Meta e pa të arsyeshme ta godasë kryeministrin Rama pikërisht me rastin e emërimit ministrit të Jashtëm? Për këtë ka disa arsye. Ndryshimi i ministrave me më shumë ndikim brenda Partisë Socialiste me ata me më pak ndikim brenda partisë është tregues i arrogancës së Edi Ramës për ta përqendruar pushtetin personal brenda partisë që e drejton. Këtë lëvizje politike të kryeministrit, presidenti Meta do ta ketë parë si një moment ku Rama ka krijuar mjaftueshëm armiq (të heshtur) brenda Partisë Socialiste.

Përfshirja e Edi Ramës në negociatat me Serbinë, jashtëzakonisht e dëmshme për Kosovën

Postuar në 11 Shkurt, 2019 21:05

Një ndër analistët e njohur kosovarë, Nexhmendin Spahi ka deklaruar për Info Magazine se përfshirja e kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama në diskutimin për marrëveshjen mes Kosovës dhe Serbisë është e dëmshme. 

Lufta Civile mes mitit dhe të vërtetës në librat e historisë shqiptare

Postuar në 17 Dhjetor, 2018 11:56

Çdo popull e ka historinë e vet. Por, nëse një popull nuk e njeh historinë e vet, është e barabartë me atë sikur mos ta ketë fare atë. Më keq se një popull pa histori, i ka punët vetëm ai popull që brezave ua mëson historinë e rrejshme. Fatkeqësisht, shqiptarët bëjnë pjesë në këtë kategori. Nxënësit e studentët tanë vazhdojnë të mësojnë histori të rrejshme. Kjo është një fatkeqësi e madhe.

Replikë me Nexhmedin Spahiun për shkrimin "Cubat e vitit 2050"

Postuar në 31 Tetor, 2018 21:47

 

Ky shkrim nuk ka për qëllim të zbukurojë gjendjen politike dhe vendin e fundit të shqiptarëve në Europë, por vetëm të shquajë shkaktarët historikë të shpërfillur në artikullin e profesorit Spahiu, (“Cubat e vitit 2050”), por pa u ndalur në pjesën e fajit tonë, që e kemi sot.

Cubat e vitit 2050

Postuar në 26 Tetor, 2018 12:46

Viteve të ‘90-ta, në lokalet e Tiranës bisedonim se çfarë është profesioni stereotip i kombeve të ndryshëm. Për shumë gjëra, shumica pajtoheshin se gjermani ishte mekanik, se italiani ishte një këngëtar apo poet, se japonezi ishte një inxhinier, se greku ishte tregtar, se serbi ishte një bujk, se bullgari ishte një punëtor, se kinezi ishte një ndërtimtar, se amerikani ishte një kauboj, se anglezi ishte një administrator, se suedezi ishte një organizator, se turku ishte një luftëtar etj. Por, pyetja më e rëndë që shtrohej ishte: çfarë ishte shqiptari?

Zgjedhjet për jetë a vdekje!?

Postuar në 21 Qershor, 2017 22:48

Zgjedhjet në Shqipëri të datës 25 qershor mund t’i japin fund kaosit, Gërdecit, Lazaratit, firmave piramidale, faljes së mijëra kilometrave katror det fqinjit grek, vjedhjeve marramendëse nga ndërtimi i Rrugës së Kombit, vrasjes së protestuesve me duar në xhepa në bulevard, sjelljes servile ndaj Serbisë dhe Greqisë, ndalimit të ndërtimeve kaotike mbi kanale vaditëse apo ato kulluese, eksploatimit të egër të resurseve natyrore për llogari ekskluzivisht private, .... dhe të gjitha këto për fajin e mosfunksionimit të sistemit gjyqësor.

Subscribe to RSS - nexhmedin spahiu