nenshtetesia

Qeveria greke ndryshon rregullat për dhënien e nënshtetësisë

Postuar në 03 Shtator, 2020 01:33

Qeveria greke ka vendosur të ndryshojë procedurën e marrjes së nënshtetësisë. Qytetarët me kombësi të huaj që do të aplikojnë për nënshtetësi do t’i nënshtrohen një provimi me shkrim mbi gjuhën, historinë dhe gjeografinë e Greqisë. Ky kusht parashikohet nga një draftligj i depozituar së fundmi dhe që do të konsultohet deri më 10 shtator.

Dekreti për Janullatos

Postuar në 28 Dhjetor, 2017 21:59

Sqarimetpër dhënien e nënshtetësisë shqiptare Kryepeshkopit Janullatos kreu i Shtetit, Ilir Meta, i bëri gjatë një interviste në emisionin "Opinion" në Tv Klan. Më poshtë pasazhi video:

Presidenti i jep nënshtetësinë shqiptare Kryepeshkopit Janullatos

Postuar në 24 Dhjetor, 2017 17:19

Presidenti i Republikës Ilir Meta ka dekretuar dhëniën e nënshtetësisë për kryepeshkopin e Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë, Anastas Janullatos.

Dekret për dhënie të shtetësisë shqiptare nr. 10700

D E K R E T

PËR DHËNIE TË SHTETËSISË SHQIPTARE   

Në mbështetje të nenit 92, pika “c”, dhe nenit 93 të Kushtetutës, si dhe nenit 9, pika 7, e nenit 20 të ligjit nr. 8389, datë 05.08.1998, “Për shtetësinë shqiptare”, të ndryshuar,

Presidenti kundër kërkesës për nënshtetësi shqiptare për qytetarët e Kosovës

Postuar në 13 Tetor, 2017 13:05

Presidenti i Shqipërisë, Ilir Meta, ka përsëritur sot refuzimin e tij ndaj kërkesës së homolgut kosovar për dhënie shtetësie shqiptare për qytetarët e Kosovës, si një mënyrë për shmangien e penalizimit në lëvzjen e lirë. Sipas Metës kjo nuk është zgjidhje për qytetarët e Kosovës, as afatshkurtër dhe as afatgjatë.

Italia shtyn për legjislaturën tjetër reformën e nështetësisë

Postuar në 28 Shtator, 2017 09:36

Një në çdo 10 nxënës në Itali është i huaj. Ka klasa në shkolla ku prezenca e të huajve shkon deri në 50% apo e kalon këtë shifër. Gazeta “Repubblica” e cila trajton çështjen e nxehtë të jus soli, nocioni që njeh qytetarinë duke marrë për kriter vendlindjen, sjell disa foto nën titullin: “Nga Torino në Palermo. Në shkolla jus soli është realitet” për të kujtuar se realiteti është i tillë që kërkon normim ligjor.

Kryeministri grek njofton thjeshtim procedurash për marrjen e nënshtetësisë

Postuar në 02 Qershor, 2017 11:08

Greqia pritet të thjeshtojë procedurat e dhënies së nënshtetësisë, praktikë kjo që ndikon edhe për statusin e qytetarëve shqiptarë në këtë vend. Faqja “Albanians.gr” raporton se direktivat për thjeshtimin e procedurave dhe atë që ai e quajti modernizim të kuadrit ligjor, i ka dhënë kryeministri Aleksis Tcipras gjatë një vizite në Ministrinë e Brendshme greke.

Ndryshon ligji për nështetësinë greke, 7 vjet qëndrim për ta fituar

Postuar në 11 Shkurt, 2017 23:49

Greqia ndryshon rregullat dhe kriteret për marrjen e nënshtetësisë. Projekti i ri i diskutuar në komisionet parlamentare parashikon transferimin e kompetencave për këtë procedurë nga Ministria e Emigracionit drejt Ministrisë së Brendshme. 

Ky shërbim si dhe tri komisionet e natyralizimit (politografisi), do të kalojë në vartësi të sekretariatit të përgjithshëm të zgjedhjeve”, shkruan faqja “albanians.gr”, që citon Radion Athina 9.84. 

Le Pen “bie në dashuri me BE-në”. Dyshtetësi vetëm për europianët

Postuar në 10 Shkurt, 2017 10:51

Jetojmë në kohë ku mund të thuash çdo gjë dhe sërish të shënjestrohesh si lider i suksesshëm. Marie Le Pen dhe Franca e kulturës që duket se po i rend nga pas janë një shembull i rrallë në këtë drejtim. Prej kohësh liderja e Frontit Popullor predikon daljen nga BE-ja të Francës, që do të ishte në fakt fundi i unionit, daljen nga Euro dhe rishikim të marrëdhnëieve ndaj Rusisë. Por kur vjen puna për të vendosur një standard pranimi të përgjithshëm për të huajt, Le Pen nuk shkon dot përtej BE-së që e konsideron vetiu si kufirin final ku fillon “Tjetri” për Francën.

Dynënshtetësia në Gjermani në prag të anulimit

Postuar në 09 Dhjetor, 2016 12:27

Deri në dhjetor 2014 pjesës më të madhe të fëmijëve me prindër të huaj u duhej të zgjidhte në moshën 18 deri 23-vjeçare nëse donin të mbanin nënshtetësinë gjermane apo atë të prindërve të tyre. Kjo kishte të bënte kryesisht me fëmijët me prindër turq.
Ky ligj u ndryshua në vitin 2014 pas bisedimeve të gjata mes partive të unionit CDU/CSU dhe SPD-së, që përbëjnë së bashku koalicionin e madh në Berlin. Që prej asaj kohe personat në fjalë mund t'i mbajn në kushte të caktuara të dyja pasaportat - madje përgjithmonë.

Një në pesë emigrantë shqiptarë në Greqi ka nënshtetësi greke. 140 mijë numri total

Postuar në 09 Qershor, 2016 22:48

Top-Channel ka organizuar një diskutim të hapur me një auditor shoqërues mes ministrit të Jashtëm shqiptar, Ditmir Bushati dhe atij grek, Nikos Kotzias. Të dy ministrat kanë folur për problemet që përshkrojnë marrëdhëniet mes dy vendeve, duke u përqendruar sidomos te ligji i luftës dhe ai që njihet nga pala shqiptare, si problemi çam. Të dy ministrat kanë mbajtur ato qëndrime që mbajtën edhe në konferencën për shtyp dhe nuk kanë shtuar gjë.

Subscribe to RSS - nenshtetesia