ndryshimet kushtetuese

Valixhja diplomatike e Nimic, drejt emrit “Gorna Makedonija”

Postuar në 31 Janar, 2018 13:50

Zbatimi i ndryshimeve kushtetuese në Republikën e Maqedonisë shihet si formula që mund të zhbllokojë zgjidhjen e çështjes së emrit me Greqinë. Gazeta greke "Ta Nea" duke iu referuar burime të Ministrisë së Jashtme shkruan se pas bisedimeve me negociatorin ndërkombëtar Methju Nimetz, Athina kërkon një zgjidhje të përgjithshme që do të mbulojë të gjitha përdorimet.

Drejt një Republike "personale" të Erdogan

Postuar në 13 Janar, 2017 11:37

Parlamenti turk ka votuar së fundmi amendamentet kushtetuese që i japin fuqi të reja presidentit të vendit. 
Detyrat e presidentit, kërkesat për të qenë kandidat për president dhe kufizimet e parlamentit për të ushtruar mbikëqyrje, të gjitha janë votuar duke hapur rrugën që Turqia të kthehet gati në një Republikë Personale e Reccep Tayyip Erdogan, të paktën siç raporton Hurriyet. 

Turqi, shqetësime për kalimin drejt shtetit njëpartiak

Postuar në 11 Janar, 2017 09:42

Në Turqi kanë nisur diskutimet për ndryshimet e reja kushtetuese që pritet të sjellin pasoja të rëndësishme për vendin. Gazeta e njohur turke “Hurriyet” publikon sot një opinion të Mehmet Y. Yilmaz që I kushton vëmendje edhe faktit se ndryshimet po trajtohen në një mosnjohje të madhe.

36% e qytetarëve që do të votojnë në një referendum të mundshëm nuk kanë asnjë informacion për ndrhyshimin e kushtetutës. 28% kanë shumë pak njohuri dhe 14% kanë pak njohuri”, shkruan autori.

The Economist: Dorëheqja e Renzit nuk është tragjedi, italianët t'i thonë jo ndryshimeve kushtetuese në referendumin e dhjetorit

Postuar në 25 Nëntor, 2016 10:27

Kundër reformave të propozuara nga qeveria italiane në referendumit kushtetues të 4 dhjetorit ka dalë revista The Economist.
Sipas saj Italia, ka vërtet nevojë për reforma, por jo për ato të propozuara nga qeveria Renzi. The Economist shkruan se një dorëheqjen e mundshme e kryeministrit të qendrës së majtë të Italisë nuk do të ishte një tragjedi, nga momenti që sipas saj mund të formohet një qeveri teknokrate, ashtu si shumë herë në të kaluarën.

Dhuratë nga ekspertët e shquar/Kushtetuta e re inaugurohet me pamundësi zbatimi

Postuar në 16 Gusht, 2016 12:08

Ashtu siç pritej Presidenti i Republikës ka deklaruar sot zyrtarisht se nuk do të hedhë shortin për Këshillin e Emërimeve në Drejtëi, që duhet të niste sot, pesë ditë nga hyrja në fuqi e ndryshimeve kushtetuese. Në një njoftim të posaçëm, zyra e Bujar Nishanit ka sqaruar arsyet ligjore dhe kushtetuese pse e pamundësojnë shortin, duke iu referuar bllokimit që krijon përplasja në afate mes neneve 149 dhe 179 i ndryshimeve të reja kushteuese:

Drejt Republikës së Pestë

Postuar në 23 Korrik, 2016 14:40

A filloi sot, më 22 korrik 2016, Republika e Pestë e Shqipërisë? Sikur të ishte shkruar së paku edhe një kapitull i tekstit kushtetues, riformatuar sistemi i qeverisjes dhe sikur të ishte shmangur kontrolli politik i partive politike nga sistemi i drejtësisë, unë them që po. Në fakt, është rishkruar vetëm funksionimi i njërit prej pushteteve: Qeverisja dhe disiplinimi i pushtetit të tretë, sistemit të drejtësisë.

Loja me zjarrin e Polonisë

Postuar në 29 Dhjetor, 2015 17:34

Ndoshta nuk është një "grusht shteti i fshehtë", siç pretendon opozita, megjithatë në fakt zhvillimet e fundit në Poloni përbëjnë me të vërtetë arsye për t'u shqetësuar. E vetmja parti në pushtet "Ligj dhe Drejtësi" (PIS) nuk ka as katër javë të plota në detyrë dhe realizon në një ritëm shumë të shpejtë një ligj, që do të ketë pasoja të mëdha në balancën e pushtetit në Poloni. Kështu puna e Gjykatës Kushtetuese, e institucionit që kontrollon përputhshmërinë e ligjeve me Kushtetutën, nëse nuk do të paralizohet, të paktën do të ngadalësohet në mënyrë të konsiderueshme.

Konsensus për ndryshimet kushtetuese për Dekriminalizimin. Ndërprerja e mandateve nis me hyrjen në fuqi të ligjit

Postuar në 14 Dhjetor, 2015 21:08

Komisioni i posaçëm për Dekriminalizimin ka miratuar sot ndryshimet kushtetuese të nevojshme për adoptimin e kritereve që do të shmangin përfshirjen e personave me precedentë kriminalë në veprimtari institucionale. Po kështu, ndryshimet parashikojnë edhe një paketë tranzitore që do të vërë në zbatim ndërprerjen e mandatit për të gjithë funksionarët kushtetues që konsiderohen se janë në shkelje të kushteve për ushtrimin e funksionit.

Subscribe to RSS - ndryshimet kushtetuese