ndertimet

Një fantazmë më shumë

Postuar në 31 Maj, 2020 13:58

Teatri i Operas e Baletit të Shqipërisë që ka nxjerrë yje me famë botërore, sot ka hyrë në Europë me hapësirën e kushtet e reja dhe skena me sallën e saj nuk është më një vrimë e ftohtë për artistët dhe publikun, po një vatër kënaqësie për krijuesit dhe dashamirët e atij teatri.

Autoktonë sigurisht, por të palegalizuar edhe në shekullin XXI

Postuar në 05 Shtator, 2019 11:27

Në Kosovë ka nisur procesi i legalizimit të ndërtimeve pa leje. Madje me këtë rast qeveria ka organizuar edhe një ceremoni me moton: Legalizo Ndërtimin, mos e humb mundësinë!
Tha ministri në detyrë i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Fatmir Matoshi: 

Lau gojën me Veliajn!

Postuar në 01 Mars, 2018 13:53

Një ditë më parë Lulzim Basha doli në një konferencë për shtyp ku foli për rrezikun e kapjes së ekonomisë nga paratë e krimit dhe drogës, duke akuzuar Bashkinë e Tiranës si lavatriçe të pastrimit të parave të pista në sektorin e ndërtimit. Zoti Basha në cilësinë e kryetarit të opozitës bëri një parashtrim nga të cilat mund të dalin pyetje legjitime, që gjithsesi nuk justifikojnë përfundimet të cilat shpall kryetari i PD-së.

Çfarë tha Basha:

Drejtoresha e AKPT: Nuk është hequr kufizimi 100 m për ndërtimet pranë monumenteve

Postuar në 11 Dhjetor, 2017 15:30

Heqja e vijës kufizuese 100 metra për ndërtimet pranë monumenteve të kulturës ka nxitur debat në opinonin publik për ndërtime pranë objekteve të mbrojtura dhe favorizime klienteliste. Por, drejtoresha e AKPT-së, Adelina Greca mohon një lajm të tillë, duke sqaruar se distanca ruhet dhe mbrohet ligjërisht nga një urdhër i Ministrisë së Kulturës i lëshuar në vitin 2015. Sipas saj, rishikimi i nenit është bërë për të shmangur mbivendosjet. TemaTV

Ndërtimet, hiqet me VKM distanca e sigurisë me monumentet

Postuar në 08 Dhjetor, 2017 13:20

Qeveria shqiptare ka bërë një ndryshim të rëndësishëm në Rregulloren e Planifikimit të Territorit, duke lejuar që  intensiteti i ndërtimit dhe koeficienti i shfrytëzimit të tokës në nivel zone të banuar të rriten mbi atë ekzistues, pavarësisht nivelit të urbanizimit. 
Një ndryshim tjetër, po kaq i rëndësishëm është ai që lidhet me brezin rrethues të objekteve që janë klasifikuar si monumente kulture. Rregullorja e re ka hequr kufizimin e ndalimit në një brez më pak se 100 metra.

Himara në rrugën e Sarandës. Ky është problemi jo të ashtuquajturit filogrekë

Postuar në 07 Nëntor, 2017 12:36

Në Sarandë, deri në mesin e viteve ’80 ka qenë një rrugë thuajse 1.5km që shkonte nga ajo që njihet si Fusha e Volejbollit deri te Peshkimi, në të dy anët e të cilës kishte pisha të mbjella. Rruga vazhdon të jetë edhe sot, por anash saj ka ndërtesa pa fund, biznese apo banesa, që kanë mbirë me një shpejtësi të jashtëzakonshme. Pishat u prenë qysh atëkohë me sebepin se do zgjerohej rruga.

Himara, Këlcyra dhe Butrinti

Postuar në 11 Tetor, 2017 21:01

Çfarë i bashkon Këlcyrën, Himarën dhe Butrintin? Në pamje të parë asgjë, por në fakt i bashkojnë disa gjëra. Në të trija vendet po ndërtohet. Dhe këto ndërtime kanë sjellë përplasje. Në të trija rastet kërkohet ndërhyrje sipas ligjit dhe në të trija rastet ministrat, që janë disa përfaqësues të emëruar, kanë bërë gjyqtarin e faktit, pa patur asnjë tagër dhe në funksion të presionit mediatik e politik.

Plani i ndërtimeve "Tirana 030", plani tjetër i shkatërrimit të saj

Postuar në 29 Dhjetor, 2016 08:32

Më 29 Dhjetor 2016 Këshilli Bashkiak i Tiranës miraton Planin e Përgjithshëm Vendor TR030. Është një plan në thelb i gabuar dhe do bënte sens që të shtyhej për miratim në 29 Dhjetor 2017. Për Tiranën duhet një plan alternativ veç këtij të paraqitur. Ky plan alternative mungon. Më pas duhet bërë zgjedhja e planit më të mirë pas një diskutimi intensiv në publik. Një plan i gabuar i Tiranës është një shkatërrim i perspektivës së zhvillimit të gjithë vendit. Tani jemi tek plani i gabuar.

Dy fjalë për rolin e publikut në vendimmarrje dhe rasti për Planin e Tiranës

Ëndra e sikletshme me Rivierën shqiptare

Postuar në 03 Tetor, 2016 23:01

Nuk e di sesi më zuri gjumi, apo m’u duk mua në ëndërr sikur më zuri gjumi dhe një ëndërr e sikletshme filloi. Pra duhet të ishte një ëndërr brenda ëndrrës, çfarë do të thotë se mund të ishte edhe një realitet i ëndërruar, apo në të kundërt dhe ca më keq, një ëndërr e realizuar, por në çdo rast e përçudmuar, siç mund të mos e dëshirojë një njeri i mirë si unë dhe biznesmen i zoti në këtë vend ëndrrash të llahtarshme e makabre! Zot na ruaj!

Kisha në oborrin e UP-së dhe Katedralja në Prishtinë, ndërtime politike?

Postuar në 15 Shtator, 2016 22:21

Është ndoshta një krahasim i rreptë e i pavend për shumëkënd por, që të dyja janë arkitektura ideologjike e politike. PIKË!

Pages

Subscribe to RSS - ndertimet