nasa

Video/Pse mjegullohet shikimi në hapësirë?

Postuar në 18 Nëntor, 2015 23:41

NASA publikon këtë video ku shpjegohet se përse në hapësirë shikimi i njeriut mjegullohet. Një hipotezë është graviteti i ulët, por ky problem duhet zgjidhur përpara se misionet njerëzore të shkojnë në Mars. Deri më tani astronautët kanë përdorur syze të posaçme korrigjuese.

Njerëzimi në hapësirë. Modele të kolonive njerëzore në kozmos, sugjeruar nga NASA në vitet '70

Postuar në 11 Nëntor, 2015 00:03

Në vitet ’70 NASA organizi disa shkolla verore për të eksperimentuar dizenjimin e kolonive hapësinore të së ardhmes. Dhe artistët prezantuan ilustrimet e tyre. Secili me madhësinë e një qyteti kalifornian, të vetëmjaftueshëm, me gravitet artificial, disa me klimë artificiale, ku njerëzit mund të jetonin gjithë jetën e tyre. U prezantuan tre tipe kryesore: rrethor, sferë dhe cilindrik. Më poshtë fotot që janë publikuar nga NASA: 

Strukutrat misterioze në Kazakistan. NASA publikon fotot me synim nxitjen e studimeve

Postuar në 01 Nëntor, 2015 16:10

NASA ka publikuar së fundmi disa foto satelitore nga një rajon në Kazakistan. Në foto, të marra nga 430 milje lartësi, shihet ajo që në sipërfaqe nuk mund të dallohet: struktura prej guri që paraqesin modele gjeometrike. Katrorë, svastika, kryqe etj., duken qartë në tokë dhe gjëja e parë që të shkon në mendje është se në Kazakistan ndodhet një rast analog me atë në Peru.  Në vitin 2007 imazhet u publikuan të marra nga Google Earth dhe spekullimet nuk pushuan. Shumëkush dyshoi për një mashtrim, por imazhet duken qartë.

Pse NASA dhe ESA po përpiqen të rrëzojnë një asteroid

Postuar në 09 Tetor, 2015 14:55

Zyrtarët e hapësirës evropiane dhe amerikane kanë nisur planet për të shmangur asteroidet larg nga Toka, me shpresën e mirë për mbrojtjen e planetit dhe për të kuptuar formën, mënyrën sesi lëvizin asteroidet. “NASA dhe ESA po formojnë një ekip hapësinor për të parandaluar Armageddon”. Projekti, i quajtur Misioni Asteroid dhe Ndikimi e Vlerësimi Devijues  (AIDA), u njoftua për herë të parë në vitin 2012. Por kjo nuk ndodhi deri këtë vit kur zyrtarët shpallën një objektiv për studimet e tyre: një asteroid binar afër Tokës të quajtur 65803 didymos.

Zbulimi i jetës në Mars përkon me filmin e Ridley Scott “The Martian”. Regjisori: “U njoha dy muaj më parë me zbulimin, por ishte vonë”

Postuar në 29 Shtator, 2015 14:41

Ridley Scott u njoh me fotografitë e NASA-s që provonin se kishte ujë të rrjedhshëm në Mars dy muaj më parë. I përfshirë në realizimin e filmit “The Martian”, Scott thotë se pavarësisht kësaj, ishte shumë vonë që zbulimi të përfshihej në film. Gjithsesi ka patur një bashkëpunim mes agjencisë dhe regjisorit të njohur i cili ka realizuar një film që flet pikërisht për misionin e njeriut në planetin e kuq. Mbijetesën aty ku ndërthuret arti me të dhëna shkencore.

NASA zyrtarizon: Në Mars është zbuluar ujë

Postuar në 28 Shtator, 2015 17:30

NASA konfirmon se në planetin e kuq, në Mars është zbuluar ujë. Në vitin 2010 u zbuluan disa vija të errëta, të gjera 5 m dhe të gjata 100 të cilat nxitën dyshimin se ishin shkaktuar nga uji i rrjedhshëm. Përveç akullit që pranohej gjerësisht se ekzistonte, sot Agjencia Hapësinore Amerikane pranon zyrtarisht praninë e ujit të lëngshëm në Mars. Një zbulim historik, i cili i jep përgjigje, ose hap një parAdigmë të re për të vlerësuar mundësinë e jetës në univers. Uji është parakusht i jetës dhe kjo është çfarë është zbuluar në sistemin tonë diellor.

NASA projekt për të kursyer kohë dhe para në udhëtimet ajrore

Postuar në 24 Shtator, 2015 12:33

Duket sikur fokusi i NASA-s si kohët e fundit ka qenë i drejtuar vetëm drejt Marsit dhe përpjekjet për të arritur atje. Megjithatë agjencia hapësinore kohët e fundit bëri një njoftim. NASA ka zhvilluar software për të ndihmuar të reduktuar konsumin e karburantit, emetimet e karbonit për linjat ajrore tregëtare. Teknologjia e futur rishtas është duke u provuar për funksione të reja të aviacionit në atmosferë, duke krijuar një metodë të re për udhëtimet ajrore. Teknologjia e re që do të instalohet në paketën e avionëve.

NASA publikon imazhe nga sipërfaqja e akullt e Plutonit

Postuar në 18 Shtator, 2015 16:35

NASA për Plutonin: “Një botë e ndërlikuar si Marsi”

Postuar në 12 Shtator, 2015 07:46

E pasur, shumë e pasur, një botë plot me aspekte të jashtëzakonshme dhe formacione sipërfaqësore. Imazhet e reja të Plutonit të dërguara nga horizonte të reja të NASA-s entuziazmojnë astronomët. Planeti xhuxh vazhdon të sjellë të papritura: nga fotot shfaqen zona që duken të mbuluara me dunat, lumenj azoti që rrjedhin nga malet dhe fushat, luginat dhe krateret. Sipas ekspertëve që ndjekin misionin, “sipërfaqja e Plutonit është aq komplekse sa dhe ajo e Marsit”.

Planetet ku mund të zhvendoset njerëzimi

Postuar në 06 Shtator, 2015 18:09

Toka është trupi qiellor që ka numrin më të madh të planeteve të ngjashëm. Zbulimi më i fundit i NASA-s ishte ai që tërhoqi vëmendjen për  ngjamërinë e madhe me tokën të një planeti që ndodhet në galaksinë tonë. Shkencëtarët e NASA-s e emërtuan Kepler-452b dhe e pagëzuan si “kushëririn” e planetit tokë . Ai ndodhet  1 mijë e 400 vjet dritë larg dhe e kryen rrotullimin përreth yllësisë së tij për 385 ditë. Kelpelr-452b ka një diametër 60% më të madh se toka.

Pages

Subscribe to RSS - nasa