nasa

NASA mund të ketë çuar jetë në Mars

Postuar në 11 Maj, 2021 19:15

Ndërsa NASA po planifikon të çojë njerëz në Mars në të ardhmen e afërt – forma të tjera të jetës, agjencia amerikane mund t’i ketë lënë atje kohë më parë.

NASA prodhon oksigjen në Mars

Postuar në 23 Prill, 2021 14:26

Pas zbritjes me sukses në Mars, Perserverance ka shënuar një tjetër arritje. Në bordin e roverit të NASA-s është prodhuar për herë të parë oksigjen, kjo falë instrumentit Moxie (Eksperimenti i Shfrytëzimit të Burimeve të Oksigjenit në Mars). Oksigjeni është prodhuar në atmosferën e planetit të kuq, e përbërë në masën 96% nga dioksid karboni.

Video/NASA ngre një helikopter mbi sipërfaqen e Marsit

Postuar në 20 Prill, 2021 00:50

VIDEOLAJM/Imazhet e para nga Marsi

Postuar në 23 Shkurt, 2021 16:59

Fotolajm/Sonda "Perseverance" e NASA-s prek Marsin

Postuar në 20 Shkurt, 2021 00:23

NASA zbret në Mars

Postuar në 18 Shkurt, 2021 23:52

Roveri “Preservance” (Këmbëngulje) është ulur me sukses në sipërfaqen e Marsit. Siç tregon videoja, në NASA, ky hap u prit me entuziazëm të jashtëzakonshëm. Roveri është ulur në një krater të thellë pranë ekuatorit të planetit, zonë që për astrofizikanët njihet me emrin Jezero.

Anija kozmike amerikane OSIRIS-REx kryen ulje të suksesshme në asteroidin Bennu

Postuar në 21 Tetor, 2020 03:27

Anija kozmike amerikane OSIRIS-Rex(Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer – Sonda eksploruese e Regoliteve, sigurimit, identifikimit të burimeve dhe interpretimit spektral dhe të origjinës) është ulur për 10 sekonda në sipërfaqen e asteroidit Bennu.

0.41% shanse të godasë Tokën më 2 nëntor

Postuar në 23 Gusht, 2020 14:55

Agjencia amerikane e hapësirës, NASA, ka përllogaritur se një asteroid që pritet të kalojë pranë Tokës në fillim të muajit nëntor, ka 0.41% shanse të godasë planetin. Objekti i njohur si 2018VP1, parashikohet të kalojë pranë Tokës më 2 nëntor 2020 dhe sipas trajektores së gjurmuar ekzistojnë tre mundësi përplasjeje.

Objekti është 0.002 km në diametër.

Nuk jemi gati për të përballur lajmin e zbulimit të jetës në Mars

Postuar në 06 Tetor, 2019 17:45

Kreu i ekipit shkencor të NASA-s, Jim Green ka deklaruar se misioni i radhës në Mars do të jetë më i avancuari i realizuar deri më tani.

Pikëpyetjet rreth rezultateve të këtij misioni janë më shumë etike dhe kanë të bëjnë me raportin e njeriut me jetën dhe kuptimin e saj. Green mendon se nëse do të zbulohet se në Mars ka patur dikur jetë, apo ka edhe ende forma të jetës, problemi që do të shtrohet do të jetë në Tokë, te njerëzit.

Teleskopi i NASA-s kap një vrimë monstruose në hapësirë (Video)

Postuar në 12 Korrik, 2019 20:53

NASA zbuloi një Vrimë të Zezë masive në një distancë prej 130 milion vitesh drite nga Toka përmes teleskopit të saj të hapësirës Hubble. Sipas asaj që raportohet nga shkencëtarët vrima nuk duhet të ishte në ato kordinata, nisur nga teoria e relativitetit të Ajnshtajnit.

Sipas NASA-s, vrima e zezë enigmatike ka një masë orbitale të hollë që qarkullon në mënyrë të shfrenuar rreth saj.  Agjencia hapësinore shpjegon, se në bazë të teorive aktuale astronomike, kjo masë nuk duhet të ishte atje.

Pages

Subscribe to RSS - nasa