moderniteti

Miti i rremë i diktatorit modernizues

Postuar në 22 Tetor, 2018 15:05

Shumë amerikanë joshen në mënyrë të çuditshme nga ideja e autokratit reformues, politikanit të fortë  që mund të "modernizojë" dhe të udhëheqë kombin e tij, për ta larguar nga e kaluara e prapambetur dhe e largët. Kështu u shpresua se do të ishte edhe Princi i Kurorës, Mohammed bin Salman, i Arabisë Saudite, një shpresë që tani është tkurrur nga dyshimi se ai udhëruar vrasjen e opinionistit të “Washington Post”, Jamal Khashoggi, në Turqi.

Koha e mosarsyes

Postuar në 28 Prill, 2018 16:38

Ikonëthyesi dhe ngahera dyshuesi Niçe (Nietzsche) shkroi në 1885-tën se “ka një element kalbësie në gjithçka që e karakterizon njeriun modern”. Kjo ishte më tepër se thjesht një shprehje e pesimizmit kulturor. Niçe nuk kishte besim në premtimet e skajshme të periudhës së iluminizmit dhe modernitetit. Më tepër se një shekull më vonë, gjendja e botës në të cilën jetojmë paraqet një tablo edhe më pështjelluese.

Subscribe to RSS - moderniteti