mitet

Një pjesë e ngjarjeve të luftës janë të krijuara si mite

Postuar në 24 Shtator, 2019 18:33

Një pjesë e ngjarjeve gjatë Luftës së Dytë Botërore në Shqipëri janë të krijuara, ose ato që kanë ndodhur janë zbukuruar për të ngelur si mite, për t’i dhënë pozicion të spikatur disa individëve.

Kështu shprehet në një bisedë për “TemA TV”, Romeo Gurakuqi, ndërsa flet për antifashizmin në Shqipëri dhe për konferencën me temë Luftën e Dytë Botërore, që do të mbahet në nëntor në Akademinë e Shkencave.

Kisha e rreme e "progresistëve"

Postuar në 14 Qershor, 2019 02:06

 

Përpara me njerëzit e mirë të këtij vendi!

Me këtë mesazh thuhet se u është drejtuar dje pas seancës plenare kryeministri  Edi Rama deputetëve të Partisë Socialiste që miratuan rezolutën kundër Presidentit të vendit.

Përpara drejt çfarë të ardhmeje? E bën këtë pyetje kryeministri? Cilët janë njerëzit e mirë të këtij vendi? Ata që votojnë PS-në, që mallkojnë Sali Berishën, që nuk reagojnë fare, nëpunësit e administrates? Padyshim që këta janë qytetarë të Shqipërisë, por një kryeministër qeveris të gjithë. Jo vetëm të mirët.

“Mrekullia nga Poshtë”, bien mitet rreth virgjërisë së femrave (Video)

Postuar në 24 Shkurt, 2018 23:27

Mitet rreth seksit janë shumë. Por sa e arsyeshme është që ende të besojmë në to, teksa në 2018 kemi të dhëna shkencore dhe mjekësore në dispozicion? Për këtë arsye, Nina Brochmann dhe Ellen Støkken Dahl, autoret e librit «Mrekullia nga Poshtë», në një fjalim të tyre në TEDx në Oslo u përpoqën të hedhin poshtë me argumente dy mite të mëdha rreth virgjërisë së femrave.

Ikonoklastia e miteve themeluese

Postuar në 07 Tetor, 2016 13:29

Një episod i serialit vizatimor The Simpsons (i filluar në 1989 dhe akoma në prodhim), i titulluar ironikisht Whacking Day (për t’i qëndruar ironisë: Dita e Dajakut), që parodizon një shkarkim kolektiv e të sistemuar dhune, nga këndvështrimi abstrakt sjell në vëmendje festat laike amerikane të sakralizuara nga feja civile. Rituali qendror i kësaj feste është gjuetia dhe vrasja e gjarpërinjve në Springfield, në përkujtim të një akti që memoria kolektive ia atribuon themeluesit të qytetit, Jebediah Springfield, bashkë me shumë bëma të tjera heroike, si vrasja e ariut, zbutja e bizonit etj.

Mite mbi trurin

Postuar në 11 Shkurt, 2016 23:31

Burimi: "Focus"

Subscribe to RSS - mitet