matematika

Ekuacioni që ndau internetin

Postuar në 21 Gusht, 2019 20:12

 

Ushtrime matematikore, të thjeshta në dukje, mund të kthehen shpesh në një sfidë të vërtetë në rrjetet sociale. I tillë është rasti i një ushtrimi që u publikua në Tuiter më 28 korrik.

8:2(2+2)=

Shumë përdorues të rrjetit social ishin të bindur se përgjigjja e saktë është 16. Ndërsa të tjerë ngulën këmbë për 1. Madje, edhe përllogaritja me makinë llogaritëse nxori dy rezultate të ndryshme.

Pavarësisht se matematika është një botë e sigurt, ku ekziston vetëm e sakta dhe e gabuara, dhe duhet të mbizotërojë logjika, shumë u vunë në dilemë.

Rëndësia e aspektit matematik të sistemit zgjedhor në prag të reformës

Postuar në 03 Nëntor, 2017 22:36

Tani, në prag të ndryshimeve në sistemin zgjedhor del në pah dhe kthehet si  tematikë interesante, metoda e shpërndarjes së mandateve në varësi të votave për subjektet politikë që garojnë në kompeticionet elektorale.

Ndahet nga jeta fituesja e vetme femër e çmimit Fields në matematikë

Postuar në 16 Korrik, 2017 12:30

Universiteti i Stanford në SHBA njoftonte dje se është ndarë nga jeta Maryam Mirzakhani, pedagoge e matematikës. Ajo vdiq në moshën 40 vjeçare si pasojë e sëmundjes së kancerit.

Vrimat e zeza - "Asgjë më shumë" sesa Matematikë

Postuar në 06 Korrik, 2016 23:46

Vrimat e zeza janë një botë tjetër. Një botë thjesht matematikore. Ky është mendimi i Richard  Henry, astronom në John Hopkins University, i cili ka prezantuar muajin e kaluar një vështrim të ri mbi vrimat e zeza në takimin e 228-të të Shoqërisë Amerikane të Astronomisë në San Diego. Duke u përqendruar vetëm në aspekin matematikor që përshkruan hapësirë kohën rreth tyre, Henry dhe kolegët e tij gjetën një mënyrë të re për të përshkruar vetë vrimat e zeza. Dhe rezultatet implikojnë një strukturë më të komplikuar nga sa është matur deri më tani.

A janë Hapësira dhe Koha të ndashme apo të vazhdueshme?

Postuar në 25 Tetor, 2015 15:02

Ndaj një kilometër përgjysmë dhe përftohet një gjysmë kilometri. Ndaj gjysmën e kilometrit, përftimi është një çerek, e kështu me radhë, derisa arrin të shkëpusësh një gjatësi më të shkurtër se diametri i një atomi. A mund të vazhdojmë pafundësisht kjo ndarje, apo diku në fund do të arrijë një kufi: shenja më e shkurtër ndarëse në vizoren universale?

Tani Nënë Tereza hyn edhe në tesktin e Matematikës së klasës së parë

Postuar në 05 Shtator, 2015 12:11

Elton Hatibi shkruan në blogun “E-Zani” për një tjetër ndërhyrje me pathos “atdhetar” në tekstet me të cilat mësojnë fëmijët. Kësaj radhe akti i ardhur nga hartuesit e tekstit përligj më së miri zakonin e teprimit ndër shqiptarë, e që për pasojë mund të quhet edhe zakoni ynë i konsoliduar. Bëhet fjalë për përdorimin e imazhit të Nënë Terezës edhe në librin e Matematikës së klasës së parë.

Subscribe to RSS - matematika