Makron

Përplasje Erdogan-Makron

Postuar në 16 Qershor, 2019 10:59

Presidenti turk, Rexhep Taip Erdogan reagoi ashpër ndaj homologut të tij francez, Emanuel Makron për mbështetjen që ky i fundit ka shprehur ndaj kërkimeve që po bëhen Zonën Ekskluzive Ekonomike në Detin e Qipros.

"Për Mesdheun lindor mund të flasin ata që kanë të drejtë të flasin. Me çfarë të drejte flet Franca për Mesdheun Lindor? Macron është një axhami. Nuk di asgjë. Ne nuk tërhiqemi nga të drejtat që kemi në Qipro"- tha presidenti turk.

Franca heq fjalën“racë” nga Kushtetuta

Postuar në 13 Korrik, 2018 10:24

Asambleja Kombëtare Franceze vendosi njëzëri të heqë fjalën "racë" nga Kushtetuta. Në artikullin e parë të Kushtetutës se Francës thuhej se Franca garanton "barazi para ligjit për të gjithë qytetarët, pavarësisht nga origjina, raca ose feja e tyre". Ishte presidenti Makron që propozoi rishikimin e këtij paragrafi.

Me ndryshimet e bëra artikulli i Kushtetutës thotë: "Pavarësisht nga gjinia, origjina apo feja". Kjo heq dallimin mes racave.

Makron: Shqipëria një model që trazon Europën

Postuar në 26 Qershor, 2018 10:13

Rezistenca e Francës kundrejt presionit të Gjermanisë, Greqisë dhe disa vendeve për t’i hapur negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë është një bindje e presidentit Makron se BE nuk mund të ecë me zgjerimin para se të zgjidhë çështje kruciale si ajo e krizës së emigrantëve.

Në prill presidenti francez i tha Parlamentit Evropian se reformat e brendshme janë në plan të parë.

“Diktatori” Erdogan, reagon ashpër Makron

Postuar në 29 Maj, 2018 09:54

Heqja nga kioskat e posterave të revistës revistës franceze “Le Point” ku reklamohej kopertina me titull "Diktatori". Deri ku do të arrijë Erdogan? " ka ngjallur reagimin e ashpër të presidentit Makron.

"Është absolutisht e papranueshme të hiqen posterat e revistës Le Point nga kioskat e gazetave me arsyetimin se nuk u pëlqen armiqve të lirisë në Francë, dhe jashtë saj. Liria e shtypit nuk ka çmim: pa të, është një diktaturë"-shkruajti Makron në Twitter.

Makron kundër “trekëndëshit” të luftës

Postuar në 04 Janar, 2018 12:34

Presidenti francez Emmanuel Makron u pozicionua të mërkurën në favor të vazhdimit të një "dialogu të përhershëm" me Teheranin, duke thënë se vendet si Izraei dhe Arabia Saudite që kanë denoncuar vazhdimisht marrëveshjen mbi programin bërthamor të republikës islamike të Iranit me SHBA, po ndjekin një rrugë që "çon në luftë me Iranin".

Makron, çfarë ndryshon në politikën e jashtme të Francës

Postuar në 08 Maj, 2017 13:56

Presidenti i Republikës së Francës në bazë të kompetencave të dhëna me Kushtetutë, është, siç shpesh ka thënë francezët, një "monark i zgjedhur". Kjo është veçanërisht e dukshme në fushën e politikës së jashtme dhe atë të mbrojtjes.
Emmanuel Makron në bazë të premtimeve të fushatës dhe në veçanti në deklaratat pas zgjedhjeve duket i vendosur për ta marrë këtë rol që kujton Miteranin apo Gjeneralin De Gol.
Mënyra se si ai do të operojë në këto fusha është e rëndësishme duke pasur parasysh rolin e Francës në botë. Kujtojmë se Franca është:

Subscribe to RSS - Makron