Lufta e Dyte Boterore

Një udhëtim virtual në monumentet e Jugosllavisë së dikurshme

Postuar në 05 Janar, 2021 17:13

Një udhëtim virtual nëpër monumentet e pas Luftës së Dytë Botërore në ish-Jugosllavi. Wilson Center organizoi një bashkëbisedim online me Donald Niebyl, shkrimtar i pasionuar pas historisë dhe udhëtimeve. Niebyl flet për disa monumente në veçanti, simbolikën e tyre, stilin arkitekturor dhe shkrirjen me mjedisin ku janë vendosur.

Richard Byrne - moderator

Donald Niebyl – autor “Spomenici Monument Database”

Covid-i vrau më shumë amerikanë se Lufta e Dytë Botërore

Postuar në 16 Dhjetor, 2020 09:25

Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë regjistruar më shumë vdekje nga COVID-19 sesa numri total i amerikanëve të vrarë në luftime gjatë Luftës së Dytë Botërore, lufta më e përgjakshme në histori.

Sipas Departamentit të Çështjeve të Veteranëve, SHBA-të  regjistruan 291 557 vdekje në beteja gjatë Luftës së Dytë Botërore. Nga e enjtja e javës së kaluar, kishte 291 754 vdekje nga COVID-19 në SHBA, sipas të dhënave të përpiluara nga Universiteti Johns Hopkins.

Pandemia e koronavirusit u kishte marrë jetën më shumë amerikanëve sesa Lufta e Vietnamit në fund të prillit.

Pakti Molotov-Ribbentrop: preludi apo nisja e Luftës së Dytë Botërore?

Postuar në 26 Gusht, 2020 21:26

 

Rendi i prodhuar nga fituesit e Luftës së Dytë Botërore nuk po pranohet më si legjitim. Dhe kontestimi ndonëse ka kohë që ka nisur (Ernst Nolte me librin e tij për totalitarizmat) tanimë ka zënë vend si pikëpamje dominuese për revizionimin e historisë. Problemi me historinë është se ai është përherë politik dhe nuk mbetet ngushtësisht një rrëfim i ftohtë i së vërtetës. 

Lufta e Dytë Botërore si paradigmë për të ardhmen e paqes në Europë

Postuar në 11 Maj, 2020 14:09

Ndonëse Gjermania e celebroi 9 majin si ditë Çlirimi, debati mbi Luftën e Dytë Botërore po i jep formë marrëdhënieve mes Rusisë dhe Europës. Në një opinion të datës 8 maj, ambasadori rus në BE, Vladimir Chizon flet për një “ortek gënjeshtrash” mbi Rusinë në mediat europiane.

Gjermania ka përgjegjësi për kohezionin e Europës

Postuar në 08 Maj, 2020 14:25

Gjermania ka përkujtuar so 75 vjetorin e fundit të Luftës së Dytë Botërore, një ngjarje që nuk ka precedent në historinë e qytetërimit njerëzor. Është një nga ato procese historike që kanë përcaktuar rendin botëror për dekada dhe e shndërruan demokratizimin si të vetmen alternativë për të kuruar shoqërinë modern nga dukuri shoqëruese që çojnë drejt vetëasgjësimit. Me këtë rast, presidenti gjerman, Frank - Walter Steinmeier ka bërë thirrje që të mbrohet demokracia.

Nga ana ‘e duhur’ e historisë

Postuar në 23 Tetor, 2019 15:23

 

Të luftohet për projektin e paqes dhe Europën e hapur

Postuar në 01 Shtator, 2019 17:31

Para 80 vjetësh Gjermania sulmoi Poloninë. Ka kaluar shumë kohë që atëherë. Para 80 vjetësh filloi me këtë sulm Lufta e Dytë Botërore. Për shkak se ajo pati kaq shumë pasoja, shumë vetë e ndjejnë shpesh sikur ka ndodhur tani afër.

Kush e nisi Luftën e Dytë Botërore?

Postuar në 01 Shtator, 2019 16:02

Këto ditë bota do të përkujtojë një datë të zymtë: plot 80 vjet më parë, më 1 shtator 1939, trupat gjermane kaluan kufirin polak duke filluar kështu Luftën e Dytë Botërore, e cila mori dhjetëra miliona jetë.

 

“Gjermanët duhet të jenë krenarë për Luftën e Dytë Botërore”

Postuar në 15 Shtator, 2017 18:08

Gjermanët duhet të jetë "krenare" për "arritjet" e ushtrisë së  tyre gjatë Luftës së Parë dhe të Dytë Botërore. Kështu deklaroi, disa ditë para zgjedhjeve federale parlamentare të cilat do të mbahen më 24 shtator,  Alexander Gauland, një nga kandidatët kryesorë të partisë së ekstremit të djathtë Alternativa për Gjermaninë (AFD). Partia e tij në sondazhe mbledh rreth 12 % të votave dhe pritet të bëhet forca e tretë në Bundestag.

Një institut për historinë zyrtare dhe mashtrimi (gabimet?!) që në relacionin e projektligjit

Postuar në 01 Korrik, 2016 15:45

“Ky ligj ka për qëllim krijimin e Institutit të Studimeve për Kujtesën e Luftës së Dytë Botërore (Instituti) për të studiuar në mënyrë të paanshme dhe profesionale rolin dhe kontributin e Shqipërisë në këtë luftë dhe në koalicionin fitues antifashist”. Kështu thuhet në hyrje të projektligjit të iniciuar nga Partia Socialiste që synon krijimin e një instituti për Kujtesën e Luftës së Dytë Botërore. Nuk ka asnjë dyshim që ai është analogji “majtas” i institutit për krimet e komunizmit.

Pages

Subscribe to RSS - Lufta e Dyte Boterore