lahuta

Lahuta e Serbëve pasuri e UNESCO-s

Postuar në 06 Dhjetor, 2018 00:16

Serbia ka regjistruar si pasuri botërore në Unesco të kënduarit me Gusle ose lahutë. Ajo që habit është reagimi i Ministrisë Shqiptare të Kulturës që është e preokupuar për të korrigjuar mediat, të cilat sipas saj e kanë interpretuar gabim vendimin e UNESCO-s më referencën se  lahuta është vegël muzikore serbe dhe jo shqiptare.

Ndërron jetë rapsodi 107 vjeçar, Gjokë Nonaj

Postuar në 28 Korrik, 2017 21:49

Rapsodi legjendar Gjokë Nonaj u shua në moshën 107 vjeçare dhe të premten u përcoll në banesën e fundit në varrezat e Kodër-Marlekajt, në Lezhë.

Ai lindi në Malësinë e Shkrelit në vitin 1910 dhe me jetën e tij si rapsod mbart interpretimet e ralla me lahutën e tij të Ciklit të Kreshnikëve, duke u kthyer në një legjendë të gjallë të dëshmisë së ekzistencës dhe vazhdimit të traditës së lashtë të eposit shqiptar. 

Edhe mosha e lahutës së tij, e kaluar dorë më dorë, e kapërcen shekullin. 

Subscribe to RSS - lahuta