kushtetuta

Jo vetëm në Shqipëri/Trump: "1.8 milionë të vdekur, ende në listat e zgjedhësve". Kufizim mandatesh për anëtarët e Kongresit

Postuar në 23 Tetor, 2016 14:52

Kandidati republikan Donald Trump, ka bërë dy deklarata të reja që mund të jenë ndikuese:

Së pari, ai do të propozojë(nëse zgjidhet president) një amendament kushtetues që kufizon numrin e mandateve për anëtarët e Kongresit. Dhe së dyti, ai ka deklaruar se në listat e zgjedhësve janë ende emrat e 1.8 milionë të vdekurve, "disa prej të cilëve", siç tha ai, "votojnë me siguri".

Shahu i dytë për Kushtetutën e re. Kësaj radhe nga Prokuroria

Postuar në 01 Shtator, 2016 15:53

Prokuroria e Përgjithshme ka shpërndarë sot një deklaratë përmes së cilës konstaton disa mangësi dhe probleme që rrjedhin nga Kushtetuta e re, siç është p.sh pamundësia për hetimin e zyrtarëve të lartë që i kalon Prokurorisë së Posaçme, por që do te kërkojë kohë të ngrihet. Më poshtë deklarata e plotë:

"Më poshtë deklarata e plotë e shpërndarë për mediat nga Prokuroria e Përgjithshme.

Këshilli i Emërimeve në Drejtësi, në dhjetor. Presidenti nuk hedh short në gusht, pas çorbës kushtetuese të ekspertëve të shkëlqyer

Postuar në 13 Gusht, 2016 16:42

Presidenti i Republikës nuk do të hedhë shortin për zgjedhjen e anëtarëve të Këshillit të Emërimeve në Drejtësi brenda 16 Gushtit. Kushtetuta e re ia kërkon Nishanit që të hedhë shortin pesë ditë pasi ka hyrë në fuqi, por për të bërë këtë gjë, kreut të shtetit i duhet të bazohet në ligjin organik për Këshillin e Emërimeve, i cili ende nuk është miratuar.

“Një Kushtetutë e komplikuar që vështirë se do të kuptohet”

Postuar në 12 Gusht, 2016 12:29

Reforma në drejtësi dhe sidomos pjesa e ndryshimeve kushteuese që lidhet me të u trajtuan shumë në media muajt e kaluar. Por pa bërë asnjëherë një inspektim teknik të drafteve që mbaheshin edhe të fshehtë, pa një debat të hapur. Ndonëse reforma u promovua si reformë ekspertësh, ajo përfundoi në një proces politik presioni e shantazhi për nene dhe dispozita që amendoheshin dhe u ndryshuan sa për frymë antikushtetuese, aq edhe për të hequr kamzhikun nga duart e një krahu politik.

Ka një reformë, por asnjë garanci se gjërat do të ndryshojnë për mirë

Postuar në 06 Gusht, 2016 15:52

Në një intervistë për gazetën “Shekulli”, juristi Çlirim Gjata, në cilësinë e ekspertit, thekson se askush, as ndërkombëtarët, nuk kanë dhënë deri tani garanci se sistemi që do të ngrihet do të funksionojë. Duke qëndruar më tepër tek “Vetting”-u, Gjata ngre pyetjen se si do ta zgjidhin institucionet që do të krijohen problemin e fshehjes së pasurive dhe regjistrimit të pronave në emër të personave të dytë ose të tretë.

Përtej retorikës teknike të reformës, çfarë mendoni ju a është ky një proces politik apo ligjor?

Ndryshimet në Kushtetutën greke, deputetët jo më shumë se dy mandate

Postuar në 26 Korrik, 2016 09:49

Kryeministri grek, Aleksis Tsipras ka prezantuar të hënën në mbrëmje idetë e partisë së tij për ndryshimin e Kushtetutës, duke theksuar se dokumenti i ri konstitucional do të shënojë kalimin në “Greqinë e re të vitit 20021”.
Tsipras ka bërë thirrje për një pjesëmarrje masive në atë që e quajti “dialog i hapur dhe i frytshëm për kushtetutën e re të vendit”.
Propozimet që prezantoi kryeministri grek, konsistojnë në pesë akse dhe kanë të bëjnë me një sërë ndërhyrjesh, të cilat pak a shumë, janë diskutuar gjerësisht kohët e fundit.

“Virusi” i presidentit nga populli prek edhe Greqinë

Postuar në 24 Korrik, 2016 13:49

Kryeministri grek Alexis Tsipras ka ndërmend të vërë në lëvizje një tjetër nismë me karakter populist. Gazeta e djathtë “Kathimerini” raporton se Tsipras dështoi në krijimin e një shumice parlamentare që do të ndryshonte sistemin elektoral në Greqi, por të hënën pritet që ai të bëjë publike idenë e ndryshimit të Kushtetutës. Propozimi kyç është zgjedhja e presidentit nga populli, bashkë me ndryshimet e kompetencave që e shoqëron një zgjedhje të tillë.

Kushtetuta e re

Postuar në 23 Korrik, 2016 21:48

Para dy ditësh Kuvendi i Shqipërisë miratoi një ligj të posaçëm për ndryshimet në Kushtetutën e Shqipërisë të cilat hapin rrugë për reformën në drejtësi. Po sjellim këtu Kushtetutën e re duke përfshirë në tekstin e Kushtetutës aktuale ndryshimet e bëra, pranëvënë neneve që janë prekur.

Turqia po kalon tashmë një grusht shteti të ngadalësuar – nga Erdogani, jo nga ushtria

Postuar në 17 Korrik, 2016 17:22

Çfarë ndodh në Turqi është e rëndësishme. Ajo bën pjesë në G20-ën, në një pjesë të ndjeshme të botës dhe është në kufi me Irakun, Iranin dhe Sirinë. Turqia është një aset për aleatët e saj në NATO kur bëhet fjalë për të luajtur rol kyç në rajon. Mund të përbëjë përgjegjësi për ata, kur problemet e saj, si tensionet me popullatën kurde i kapërcejnë  kufijtë  e saj gjeografikë. Kështu ajo mund të kthehet në një lak në qafën e botës kur i duhet të vendosë, siç bëri ditën e premte, për të dëmtuar veten.

Pages

Subscribe to RSS - kushtetuta