kushtetuta

Mbi (pa)mundësitë kushtetuese për shpërndarjen e Parlamentit

Postuar në 22 Maj, 2020 15:37

Në muajin shkurt 2010, në një lëvizje të paprecedentë, deputetët e partive opozitare në Kuvend dhanë të gjithë dorëheqjen nga mandati i tyre. Ky veprim vuri në lëvizje mekanizmat e parashikuara nga Kodi Zgjedhor për zëvëndësimin e tyre, nga kandidaturat e mbetura në listat e propozuara nga partitë opozitare në zgjedhjet parlamentare të vitit 2017. Ky proces nuk përfundoi në tërësinë e tij, për shkak se vetëm një pjesë e tyre pranuan mandatin dhe bënë betimin ndërsa pjesa tjetër refuzoi.

Sinjali i parë se Kushtetuta ekziston. Presidenti: Masat të jenë në harmoni me hierarkinë e normave në fuqi

Postuar në 04 Prill, 2020 14:28

Presidenti i Republikës, Ilir Meta, ka dalë sot me një deklaratë për shtyp përmes së cilës kujton qoftë prezencën e vet, qoftë atë të faktit, se mirë apo keq, Shqipëria ka një Kushtetutë. Në këtë kuadër Presidenti ka deklaruar se:

I ftoj të gjithë qytetarët të respektojnë me përpikmëri të gjitha udhëzimet dhe kufizimet e bëra publike për shkak të pandemisë globale COVID-19, pasi kjo është në interesin tonë të përbashkët.

Jemi më keq se më 1998

Postuar në 04 Mars, 2020 23:39

 

Mediat në shërbim të Kryeministrit, përfshirë median shtetërore Agjencia Telegrafike Shqiptare, raportojnë se ambasadorja e ShBA në Tiranë, Yuri Kim i ka dhënë kurajo ministres së Drejtësisë, Etilda Gjonaj që “të vazhdojë reformën në drejtësi në të njëjtin kurs”. Ky mesazh është përcjellë si një apel i koduar kundër lëvizjeve të Presidentit të Republikës. 

Drejt emergjencës politike

Postuar në 19 Shkurt, 2020 22:36

Presidenti i Republikës, Ilir Meta ia ka dalë të çakërdisë shumicën qeverisëse me besëlidhjen e thirrur prej tij më mars. Lajmet dhe opinionet kanë qenë të furishme dhe nisin që nga lajthitja si shkak i deklarimeve për protestë, te shkelja e Kushtetutës, te mosmarrja seriozisht e deri te përpjekja për ta lexuar qëndrimin e Presidentit si të shkëputur nga ekipi drejtues i Partisë Demokratike. Në fakt, kryetari i PD-së, Lulzim Basha deklaronte dje përmes një videoje të shpërndarë edhe në Facebook e tij se:

Putin: Sa të jem unë president, jo martesave gay. Do vazhdojë me mami dhe babi

Postuar në 13 Shkurt, 2020 23:57

Presidenti rus Vladimir Putin ka deklaruar se për sa kohë do jetë ai në Kremlin, martesa gay nuk do të legalizohet.

Po e përsëris: për sa kohë jam unë president kjo nuk do të ndodhë. Ka për të vazhduar me babi dhe mami

është shprehur Putin gjatë një mbledhjeje me komisionin shtetëror për ndryshimin e Kushtetutës.

Mediat po ashtu raportojnë se po diskutohet që në Kushtetutën e re të përfshihet norma e moslëshimit të territoreve, një përcaktim që thuhet se synon të bllokojë a priori kërkesat e Japonisë dhe Ukrainës. 

Drejt amendimit të Kushtetutës/Presidenti nuk mund të kthejë për rishqyrtim çdo ligj

Postuar në 12 Janar, 2020 19:27

Shumica parlamentare ka menduar të ndryshojë tërësisht tagrin e presidentit të Republikës në procesin ligjvënës. Ideja fillestare është hedhur që në momentin kur kreu i shtetit refuzoi dekretimin e ministrave dhe nisi politikën e kthimit të ligjeve për rishqyrtim. 

Koha për kontroll kushtetues mbi partitë politike shqiptare

Postuar në 27 Korrik, 2019 20:55

Kushtetuta e Shqipërisë i kushton vetëm një nen partive politike. Aty sanksionohet se partitë politike organizohen sipas parimeve demokratike.

Kush mbetet garant i Kushtetutës?

Postuar në 30 Qershor, 2019 20:08

Votimet e 30 qershorit kanë për të hyrë në historinë e pluralizmit shqiptar si shenja më e dukshme e rrokullisjes kushtetuese që ky shtet mund të ketë njohur ndonjëherë. Në veprim dhe burim legjitimiteti janë autoritete pa autoritet real që po ecin në kufijtë, në mos në shkele të të drejtave tëveta kushtetuese. Ka një dekret Presidenti që cakton datën e votimeve më 13 tetor.

Përgjigje për alibinë e burgut dhe shkarkimin

Postuar në 11 Qershor, 2019 18:09

Ilir Meta bëri daljen e dytë publike brenda 48 orësh ku mbrojti sërish vendimin për shfuqizimin e datës së zgjedhjeve, duke thënë se kishte të dhëna se  për shkak të interesave të grupeve brenda dhe jashtë  situata vendit mund të shfrytezohej për akte qe do cënonin stabilitetin dhe rendin publik.

Ai foli për një darkë sekrete me Edi Ramën ku i komunikoi vendimin  për të shfuqizuar dekretin, pasi  kryeministri nuk kishte rënë dakord për të ofruar një datë.

Mbi efektet e dekretit të Presidentit të Republikës për shfuqizimin e datës së zgjedhjeve

Postuar në 08 Qershor, 2019 21:06

Presidenti i Republikës Ilir Meta ka vendosur të shfuqizojë dekretin e tij për caktimin e datës se zgjedhjeve lokale duke njoftuar se do të zbardhë argumentetet kushtetuese në datë 10 qershor. Po listojmë më poshtë disa mendime për këtë çështje referuar kuadrit ligjor në fuqi:

Pages

Subscribe to RSS - kushtetuta