kullat

Një betejë që duhet fituar për shumë arsye

Postuar në 14 Shkurt, 2018 20:00

Përballja qeveri – artistë ka edhe një dimension komunikimi përveç përmbajtjes dhe argumentit. Nga njëra anë një grup njerëzish të irrituar dhe të kapur në befasi me projektligjin e ri për artin përfshirë edhe dëshirën për të rrafshuar godinën e teatrit kombëtar, nga ana tjetër një ministre, ministri dhe kryeministri.

Dikur kundër, tani pro kullave në Tiranë (Video)

Postuar në 11 Tetor, 2017 11:43

Tashmë është fakt që plani urbanistik i Tiranës dhe vizioni i qeverisjes socialiste të kryeqytetit parashikon ndërtimin e disa kullave të larta, që sipas kryebashkiakut Veliaj janë kulla shumëkatëshe për qëllime banimi dhe shërbimesh. Vetë zoti Veliaj e ka shpjeguar në këtë mënyrë vizionin e tij për ndërtimet në kryeqytet.

Kullat, qendrat e reja tregëtare dhe opozita që bën sikur nuk kupton*

Postuar në 28 Shtator, 2017 10:16

Lexova para disa ditësh një lajm që buron nga revista  ekonomike “Monitor”, e cila, duke iu referuar agjencisë ndërkombëtare të real estate “Collier International”, zbulon se Shqipëria paska 235 m² sipërfaqe qendrash tregtare për çdo 1000 banorë, çka tejkalon edhe vende si Gjermania, Franca, Italia Spanja. Duke u nisur nga kjo e dhënë, komentohej bumi i lejeve të ndërtimit që po jep së fundmi dyshja Rama-Veliaj, si për kulla të larta e pallate banimi, si për ndërtimin e qendrave të reja tregtare.

Kullat në Tiranë – miratohen 2 të reja. Ndërtim/zhvillimi duket se ka fituar debatin e madh për kryeqytetin

Postuar në 24 Prill, 2017 15:16

Televizioni Publik Shqiptar ka shtruar sot për diskutim një temë që mbetet e nxehtë në Shqipëri: ndërtimi i kullave në Tiranë. Me ardhjen në krye të Bashkisë të Erjon Veliajt, u sanksionua parimi se kullat racionalizojnë më mirë territorin duke kërkuar shtrirje në hapësirë. TVSh-ja sjell në vëmendje një deklaratë të tetorit 201 të kreut të Bashkisë Erjon Veliaj, që cilëson të drejtën kushtetuese për zhvillimin e pronës, ndërkohë që nga kjo e thënë në praktikë është ecur shpejt.

Tirana abstrakte e Erion Veliajt

Postuar në 23 Prill, 2017 11:33

Lewis Mumford, një nga sociologët urbanistë më të rëndësishëm, ka shpjeguar se mënyra se si zhvillohet një qytet, që nga fasadat e godinave, sheshet, rrugët e deri te kanalizimet, na tregon natyrën e pushtetit që e kontrollon atë. Tirana është qyteti që e ilustron më së miri këtë, duke shfaqur kudo striptizën e një pushteti që nuk kujdeset aspak t’i fshehë paudhësitë e veta. Pushteti është në Tiranë, më i dukshëm dhe më brutal se në çdo qytet tjetër në Europë, duke demonstruar hapur e pa turp se si politika po asfikson jetën e qytetarit, duke e bërë këtë qytet të pajetueshëm dhe depresiv.

Kullat lartësohen edhe në Prizrenin tradicional

Postuar në 20 Shkurt, 2017 08:51

“Koha Ditore” shkruan sot për goditjen urbanistike që I është dhënë Prizrenit, një qytet që ndoshta më mirë se çdo qytet tjetër shqiptar kishte ruajtur deri më sot fizionominë e tij karakteristike. Ilustrim me një fotografi të Eroll Bilibanit në lagjen “Jeni Mahallë”  flet vetë. Njësoj si në Shqipëri edhe në Kosovë  opozita akuzon qeverinë, por nuk dëgjohet për ndonjë plan a premtim se kjo nuk do të vazhdojë.

Kullat e Kaukazit

Postuar në 21 Nëntor, 2016 10:45

Çeçenia dhe Ingushetia, dy rajone malore në Kaukaz, të famshme për ndërtimin e kullave të gurta. Në Ingusheti, ku përpunimi arkitektonik I tyre ka arritur sofisitikim më të madh, kullat janë realizuar në rajonin e Dzheyrakhsky-t, 1200-2000 m mbi nivelin e detit. Janë rreth 200 të tilla, më e madhja mes të cilave, Egikal, përfshin 40 kulla. Kullat janë mesjetare dhe mendohet se u ndërtuan fillimisht si pikë sinjalizimi, vrojtimi dhe fortifikimi ndaj invazionit mongol. Ato janë më te hershme nga kullat ballkanike, ndërtimi I të cilave lidhet me invazionin ottoman.

Drejt Tiranës së kullave...(video)

Postuar në 10 Tetor, 2016 11:46

Kryetari i Bashkisë, Erjon Veliaj, ka prezantuar sot hollësi të planit urbanistik të Tiranës. Një qytet ku mishmashi i historisë dhe tekave të atyre që kanë drejtuar është bashkuar me paditurinë, imitimin dhe rrëmujën e një shteti në tentativë. Veliaj duket se e ka ndarë mendjen për një Tiranë të kullave të larta. Dhe kjo në ndryshim nga ajo që u tha në fushatë ku ak fliste për fëmijët, punësimin dhe hapësirat e gjelbra. Në një leksion të shpejtë mbi arsyetimin inteligjent, kryetari i Bashkisë së kryeqytetit shqiptar ka thënë:

Pse mbahet i fshehtë projekti për sheshin “Skënderbej”? “Shekulli” shkruan se parashikohet ndërtimi i disa ndërtesave dhe një kulle

Postuar në 10 Gusht, 2016 14:55

Gazeta “Shekulli” raporton sot se projektit të sheshit “Skënderbej” do t’i shtohet edhe një kullë e lartë mes Muzeut Historik dhe hotel “Tiranës”. Sipas kësaj gaezet, projekti i plotë është përgatitur në formën e një botimi, por ai i mbahet larg publikut, a thua Tirana është pronë personale e Edi Ramës dhe Erjon Veliajt.

Kullat si autoportret i Ramës

Postuar në 05 Maj, 2016 16:50

Dy perversionet e komunikimit, thotë filozofi danez Knud Logstrup, janë: më një anë reduktimi i tij në bërje qejfi njëri tjetrit (si dhe bashkimi kundër një të treti), më  anë tjetër, bërja e tjetrit si vetja nëpërmjet imponimit të mendimit. Në të dy rastet nuk kemi komunikim sepse kështu evitojmë përballimin e problemeve që kemi mes njeri tjetrit.

Pages

Subscribe to RSS - kullat