kredia

Për herë të parë që nga koha e Shahut, Irani kërkon kredi nga FMN për të luftuar pandeminë

Postuar në 20 Mars, 2020 13:56

Regjimi iranian ka pranuar publikisht se ndodhet para një katastrofe humanitare më përmasa të jashtëzakonshme. Për herë të parë që nga rënia e Shahut në vitin 1979, Teherani zyrtar i është drejtuar Fondit Monetar Ndërkombëtar për një kredi prej 5 miliardë dollarësh, ndërkohë që ministri i Jashtëm, Zarif shkruan në tuiter për nevojat në pajisje mjekësore që ka nevojë vendi.

Mesazhi i Fondit Besa: Paguaj këstin ose ke penalitete

Postuar në 20 Mars, 2020 13:26

Kryeministri shpalli dje një sërë masash në kuadër të paketës së ndihmës ekonomike për përballimin e pandemisë. Një ndër to është edhe shtyrja e pagesës së kësteve të kredisë.

Për këtë kryeministri ka firmosur një letër, mirëpo në një prononcim për TvT, përfaqësuesi i Shoqatës së Bankave, deklaroi se bankat do të vendosin vetë mbi atë që do të bëjnë.

Dhe në fakt një qytetar ka dërguar pranë ResPublica një njoftim që i vjen nga një subjekt që vepron në fushën e kredive, përmes të cilit i bëhet e ditur se nuk do të ketë asnjë lloj shtyrje.

Dështim me biznesin e vogël dhe të mesëm

Postuar në 22 Qershor, 2018 13:43

Qeveria shqiptare ka propozuar së fundmi një projektligj që denoncon, mekërkesë të paës gjermane, një marëveshje huamarrjeje të vitit 2015. Çështja në fjalë bën pjesë në kuadër të bashkëpunimit mes të dyja vendeve dhe ajo synon mbështetjen e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme, përmes fondeve që ofrohen nga qeveria federale.

Projekti i debatueshëm/Banka Europiane për Investim jep 932 mln € për gazjellësin TransAnatolian

Postuar në 28 Mars, 2018 15:45

Banka Europian e Investimeve miratoi në datën 15 mars kredinë prej 932 milionë eurosh për ndërtimin e gazsjellësit TransAnatolian(TANAP) që përbën seksionin turk të Korridorit Jugor të Gazit. Ky i fundit është projekti më i madh energjetik ku është përfshirë BE-ja dhe përmes tij synohet kalimi i 16 miliardë metra lub gaz në vit që kanë si burim Azerbajxhanin. TANAP do të kalojë përmes Gjeorgjisë, Turqisë për të përfunduar në kufi me Greqinë ku lidhet me gazjellësin TransAdriatik. 

Bankat që operojnë në Shqipëri, 720 milionë euro kredi jashtë vendit në vetëm dy vite

Postuar në 26 Mars, 2017 15:59

Banka që operojnë në Shqipëri kanë dhënë 720 milionë euro kredi jashtë vendit, kryesisht në Kosovë. Kjo ndodh në kushtet kur në Shqipëri flitet për nevojën për financim, duke prodhuar kështu një paradoks, që udhëhiqet nga interesi i bankaave.

Kredia 100 milionë$ nuk rrit borxhin, por kreditimin

Postuar në 16 Mars, 2017 15:34

Kredia prej 100 milionë dollarë për qeverinë shqiptare nga Banka Botërore është dhënë si mbështetje buxhetore, pas fuqizimit të sistemit fianciar. Kështu e ka vlerësuar zëvendësministri I Financave, Erion Luçi, huanë me terma të butë të Bankës Botërore. Në një intervistë për "Tema Tv", Luçi thotë se ky fond pritet të ulë nivelin e kredive me problem, të rrisë kreditimin në ekonomi, por thekson se kjo kredi nuk ndikon në rritjen e borxhit, pasi ai është i parashikuar me ligj në buxhet.

Si ta kuptosh këtë qeveri? "Ka amnisti, por nuk ka amnisti. Kredi për bujqësinë, por kemi probleme me shlyerjen e kredive nga fermerët!!!"

Postuar në 30 Tetor, 2016 15:51

Gjobat ndaj biznesit që janë regjistruar nga sistemi e-tax do të fshihen. Kështu thotë ministri i Financave, Arben Ahmetaj, gjatë një interviste për Vizion Plus. Është e çuditshme gjithsesi, arsyetimi i minitrit.

Rasti i 33 mijë gjobave të vëna sipërmarrjes, nuk ishte për faj të sistemit, por sepse bizneset nuk njihnin sistemin e ri”, thotë ministri, ndërkohë që nga bizneset ka pretendimet se afatet për regjistrimin e NIPT-it në sistem janë më të vogla sesa njohja e regjistrimit si administratorm duke krijuar një pamundësi për zbatimin e ligjit.

Greqia ia del të marrë 10.3 miliardë euro dhe lehtësim të borxhit

Postuar në 25 Maj, 2016 10:22

Ministrat e financave të eurozonës kanë arritur një marrëveshje për lehtësimin e borxhit grek, si dhe çlirimin e 10,3 miliardë eurove nga kredia e akorduar për shpëtimin e Greqisë. Pas 11 orë diskutimesh, ministrat kanë vendosur që transhi i kredisë të jepet në disa duar dhe pjesa më e madhe, me vlerë 7,5 miliardë euro të disbursohet në muajin qershor.

Guvernatori ngre supet

Postuar në 21 Maj, 2016 12:12

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Genti Sejko, në një intervistë për revistën "Monitor", konfirmon perspektivën e anemike të ekonomisë, nisur nga kërkesa e dobët e biznesit për t'u financuar dhe skepticizmin për të investuar në një vend si Shqipëria.
"Kredia e re e dhënë vetëm gjatë vitit 2015 për investime biznesi dhe për blerje apartamentesh banimi shkon afër nivelit 550 milionë euro, ose rreth 6% e PPB-së. Megjithatë, rritja e portofolit të kredisë shfaqet mjaft më e ulët, sepse ky portofol ka një afat maturimi relativisht të shkurtër.

Ligji i ri i falimentit, personave debitorë do t’u lihet vetëm minimum jetik

Postuar në 14 Mars, 2016 10:01

Ligji i ri I falimentit që po përgatitet nga ekspertët shqiptarë të Bankës Botërore parashikon për familjarët që kanë marrë kredi dhe nuk kanë mundësi shlyerje që kreditori ka të drejtë t’u marrë shpenzimet e jetesës, duke u lënë vetëm të ardhurat e mbijetesës. Në një intervistë për Panorama, Mariana Semini një nga ekspertët e përfshirë në hartimin e ligjit thotë se kjo vlerë do të përcaktohet nga administrator I falimentimit ose mbykqyrës, pas konsultimin me komitetin e kreditorëve, ose kur ky komitet nuk ekziston, me gjykatën e falimentimit.

Pages

Subscribe to RSS - kredia