kina

Dossier/1964, propozimet antisovjetike të Enver Hoxhës adoptohen si strategji veprimi nga Kina

Postuar në 09 Korrik, 2018 16:53

Politika e jashtme e regjimit të Enver Hoxhës pas prishjes me sovjetikët, duket se udhëhiqej nga disa aspekte pragmatiste, të mbijetesës, por edhe të një lloj strategjie më afatgjatë. Kjo mund të shpjegojë deri diku edhe lidhjen e vendit tonë me Kinën e Mao Zedong, lidhje e cila zgjati jo pak dhe solli një frymëmarrje ekonomike për Shqipërinë.

Kina surprizon tregjet e naftës, tarifa për importet nga SHBA

Postuar në 16 Qershor, 2018 09:41

Pekini kapi në befasi tregjet ndërkombëtar të naftës, duke kërcënuar me vendosjen e  tarifave për produketet eneregjetike bruto që importon nga SHBA si nafta, gazin natyror, edhe pse Kina renditet e para në listën e vendeve importuese të naftës amerikane. Për analistët një vendim i tillë do të jetë me pasoja për tregjet ndërkombëtare.

Shfetarizim apo de-arabizim i Islamit?

Postuar në 18 Maj, 2018 14:04

Gazeta e njohur e Hong – Kongut, “South China Mornign Post” shkruan në një artikull të datës 14 maj për atë që mund të quhet nacionalizimi i Islamit në Kinë. Autorja Nectar Gan raporton për një shfaqje të re të zëvendësimit të simboleve arabe në xhamitë e vendit me simbole kineze.

Varrezat e biçikletave në Kinë

Postuar në 02 Maj, 2018 11:51

Të braktisura apo të dëmtuara, mijëra biçikleta të mbledhura në vende të posaçme në qytete të ndryshme të Kinës ofrojnë një pamje të veçantë.

Një problem mjedisor jo i vogël, por edhe një mundësi për të ngjyrosu peizazhin urban me varreza metalike.

https://www.theguardian.com/cities/gallery/2018/may/01/unexpected-beauty...

"Mandati im i fundit"

Postuar në 18 Mars, 2018 23:53

Në zgjedhjet presidenciale ruse nuk ka asnjë suprizë. Vladimir Putin po shkon drejt fitores së sigurtë, madje me diferencë të thelluar në raport me 64% të votave që mori në vitin 2012.

Mediat rapotojnë se nga gjysma e kutive të numëruara, Putin ka siguruar 75% të votave, i pasuar nga milioneri komunist Pavel Grudinin. Në garë ishin edhe gazetarja Ksenia Sobchak dhe nacionalisti i njohur, Vladimir Zhirinovsky. Rivali opozitar, Aleksei Navalny u përjashtua nga gara.  

Në detyrë pa asnjë kufizim mandati

Postuar në 17 Mars, 2018 11:48

President përjetë. Xi jinping është që nga dita e sotme kreu absolut dhe i pakonkurueshëm I Kinës. Associated Press raporton se ai është caktuar sot president pa kufizim mandate nga Kongresi Kombëtar i Popullit që ka caktuar si zv.president, Wang Qishan.

Xio u betua me dorën e majtë mbi Kushtetutë dhe dorën e djathtë të ngritur duke dhënë fjalën për zbatimin e saj dhe për besnikëri ndaj vendit dhe njerëzve.

Bannon: Rusia, pjesë e botës euro-amerikane. Armiqtë tanë janë Kina, Irani dhe Turqia

Postuar në 12 Mars, 2018 13:49

Kam luftuar kundër rusëve gjatë Luftës së Ftohtë, kur shërbeja në nëndetëse dhe ma pas përmes Pentagonit asistova në çmontimin e arsenalit të tyre, i njoh dhe e di që Moska ka një PBB më të vogël se Italia dhe shteti i New York

Partia Komuniste e Kinës shfuqizon kufizimin e mandateve presidenciale

Postuar në 25 Shkurt, 2018 11:48

Partia Komuniste e Kinës ka propozuar shfuqizimin e një klauzole kushtetuese që kufizon mandatin presidencial në dy mandate. Sipas propozimit të ri, presidenti dhe zv.presidenti mund të shërbejnë deri në pesë mandate, një shenj e qartë kjo e vullnetit për t’u përjetësuar në pushtet.

Lëvizja konfirmon dyshimet se Xi Jinping ka patur synime për ta ushtruar pushtetin aktiv përtej vitit 2023, ndërkohë që në Kongresin e fundit të partisë, ndikimi dhe fuqia e tij u afrimuan me një tejtër forcë.

As Kina, as Rusia. "Kërcënimi kryesor për SHBA-të është konfuzioni në politikë"

Postuar në 21 Shkurt, 2018 11:47

 Javier Solana, ish-sekretari i Pëgjitshëm i NATO-s publikon së fundmi një opinion në “Project-Syndicate” titulluar: “Rreziqet e militarizimit”. Në shkrim ai përqendrohet te sfidat e sigurisë në botën e sotme duke vënë në dukje rritjen e shpenzimeve ushtarake nga fuqitë kryesore.

Një pikë kryesore në opinion është komenti i Solanës për qasjen e SHBA ndaj problemeve të sigurisë, që sipas tij është e gabuar.

"The Economist": Pa rolin e Amerikës, bota shkon në luftë

Postuar në 31 Janar, 2018 11:26

Revista e njohur “The Economist” ia kushtonte edicionin print të datës 25 janar kursit konfliktual ku kanë hyrë fuqitë e mëdha të botës. Revista sjell në vëmendje konfliktet e kufizuara të 25 viteve të fundit dhe ato që ende vazhdojnë, si në Siri, Afganistan, Afrikën Qendrore dhe Irak, për të konkluduar se në botë ka zhvendosje thelbësore gjeopolitike të cilat e sfidojnë rrënjësht rolin e deritanishëm të SHBA.

Pages

Subscribe to RSS - kina