Kadare

Identiteti i shqiptarëve/Dritëro Agolli: “Lindja nuk është krejt zi”

Postuar në 13 Gusht, 2015 12:46

Debati Qose – Kadare është kthyer në një pikë reference për diskutimin mbi identitetin dhe orientimin e shqiptarëve. Të ndarë sidomos në çështjen e ndikimit osman mbi shqiptarët, dy personazhet në fjalë duket sikur kanë ndarë në dy palë edhe një pjesë të opinionit që i ndjek. Nga ana e vet, shkrimtari Dritëro Agolli, në një intervistë sot për gazetën “Shekulli” jep një mendim të vetin për këtë temë, mendim që vjen diku në mes të dy “tezave” të Qoses dhe Kadaresë. “Në këtë debat nuk jam dakord as me Qosjen e as me Kadarenë.

Krasniqi flet për Kadarenë: Nuk pranoi të ishte lodër e klaneve politike

Postuar në 07 Gusht, 2015 10:19

​Ish-kryetari i Kuvendit të Kosovës, Jakup Krasniqi i ka dal në mbrojtje Ismail Kadares, duke thënë se mos kërkoni nga ai që t’i shikon shqiptarët si numra e përqindje, pasi Kadare e sheh kombin si një, të tërë e të pa ndarë. Krasniqi ka shkruar se Kadare është nder intelektualet e lartë, jo vetëm në Shqipëri, që nuk pranoi të ishte lodër e asnjë klani politik. Madje ai ka postuar edhe një foto të bërë në marsin e vitit 1999, në Ambasadën e Shqipërisë në Paris, pas përfundimit te Konferencës së Rambujesë për Kosovën.

Portreti i Dullë Baxhasë do të vendoset në “Shtëpinë me gjethe”

Postuar në 30 Korrik, 2015 23:47

Në PS ka një klan antiKadare, që vjen që nga koha e vjetër. Por hapja e dosjeve, nuk duhet të zbulojë vetëm krime e të zeza; duhet të shpluhurosë edhe modele që nuk mund të stigmatizohen. Dhe këtu talenti i tij ndihmon. Te “Mërgata e qyqeve” “modeli” ka emër e mbiemër, kurse “Dosja H” mbetet me një alias të përjetshëm, çelës i një kasaforte që nuk dorëzohet. Z. Baxhaja sa shpjegon brendinë, aq edhe e muros atë. Ai edhe kur hapet, sikur mbetet sërish dosje e mbyllur. Ai si model, shpjegon njëfarësoj suksesin e ciklik të së majtës në Veri, në kohën e shokëve, por edhe tani.

Pages

Subscribe to RSS - Kadare