jak simoni

Në pak ditë dy familje humbin dy jetë dhe Policia dy efektivë

Postuar në 10 Dhjetor, 2020 23:05

 

Një ditë dedikuar filozofisë

Postuar në 18 Nëntor, 2020 13:29

 

E Enjtja  e tretë e çdo muaj Nëntor  është  Dita Ndërkombëtare e Filozofisë. Bazuar në rëndësinë e  kësaj disipline në formimin njerëzor, UNESCO e shpalli këtë ditë si të tillë  që në vitin 2002. Aktivitete me rastin e kësaj dite si  konferenca shkencore,  leksione të hapura, promovime librash,   zhvillohen në shumicën e universiteteve të botës, por këtë vit janë më të kufizuara për arsye të pandemisë. Por ku konsiston origjina e filozofisë  dhe  çfarë është ajo me pak fjalë?

Një fillim i përgjysmuar i vitit akademik

Postuar në 01 Nëntor, 2020 12:23

 

Viti i ri akademik po fillon  thuajse  i përgjysmuar. Në shumë programe studimi, kryesisht në universitetet e rretheve,  numri i kuotave të paplotësuara është tepër i lartë. Programe klasike studimi si historia, gjeografia, gjuha, letërsia, matematika, fizika, kimia, filozofia etj. janë me  numër tepër të vogël studentesh. 

Diplomacia jonë flet  turqisht

Postuar në 22 Tetor, 2020 18:22

Shpeshherë fati i shteteve në marrëdhëniet ndërkombëtare, sidomos kur bëhet fjalë për  shtete të pafuqishme,  është varur nga aftësitë e  diplomacive të tyre. Pikërisht për këtë është e rëndësishme përgatitja e diplomatëve.

Sa e sa shkolla janë bërë të famshme në botë duke përgatitur “shpëtimtarët” diplomatë të vendeve të ndryshme!  Por diplomacia jonë prej vitesh nuk po gjen “shpëtimtarët” e saj. Kohë më parë, në takimet ndërkombëtare diplomatët tanë të  brumosur më ideologjinë e partisë në pushtet vetëm do përsërisnin  sloganet  e udhëheqësit të lavdishëm.

Dy-tre shtete pa bërë akoma një

Postuar në 28 Korrik, 2020 13:06

 

Korrigjimi i pyetjes nga maturantët ishte përgjigjja më e saktë

Postuar në 16 Qershor, 2020 00:54

 

Kur një nxënës apo student testohet dhe ai ka aftësi të korrigjojë pyetjen që i bëhet, përgjigjjen e ka dhënë në mënyrën me të mirë të duhur, madje ka kaluar pritshmëritë. Kështu që maturantët kanë plotësisht të drejtë që po çojnë zërin e tyre ne një protestë jo politike (tërralla në vendin tonë) që të kujton atë të studentëve një vit e gjysëm më parë. Më sa u pa, një pjesë e pyetjeve në testin e Gjuhës dhe Letërsisë vinin maturantin më shumë në provë për të kuptuar pyetjen, sesa për të dhënë përgjigjjen. Por ata këtë provë e kaluan me sukses. 

Subscribe to RSS - jak simoni