italia

Pas Gjermanisë dhe Italisë, edhe Belgjika vendos kontrolle kufitare për fluturimet hyrëse nga Greqia

Postuar në 05 Dhjetor, 2017 22:40

Pas Gjermanisë dhe Italisë, edhe Belgjika vendos kontrollet për fluturimet hyrëse nga Greqia. Media të ndryshme greke raportojnë për shtim kontrollesh në Bruksel për pasagjerët që hyjnë nga Greqia, të cilët duhet të rrinë në radhë për të dorëzuar pasaportat. Mediat greke interpretojnë se këto kontrolle presupozojnë se pasagjerët grekë nuk konsiderohen si qytetarë të një vendi anëtar i zonës Shengen, por sikur të vijnë nga vende të botës së tretë.

Fluturon borxhi i Italisë, Roma refuzon masat drastike financiare

Postuar në 25 Nëntor, 2017 22:19

Pavarësisht nga shqetësimet e Komisionit Evropian për nivelin e borxhit publik italian dhe konstatimit se reduktimi  aktual nuk është në përputhje me angazhimet e Qeverisë italiane, Roma përjashton në mënyrë eksplicite masat e jashtëzakonshme financiare.

Italia dëbon ambasadorin e Koresë së Veriut

Postuar në 02 Tetor, 2017 10:41

Italia ka kërkuar që ambasadori i Koresë së Veriut në Romë, procesi i akreditimit i të cilit nuk është përfunduar ende të largohet nga vendi në shenjë proteste për nisjen e raketave balistike dhe testimin e armëve bërthamore të Phenianit.
"Ne kemi vendosur të ndërpresim procesin e akreditimit. Ambasadori do të duhet të largohet nga vendi"-tha ministri i jashtëm italian Angelino Alfano në një intervistë për La Repubblica.

Italia shtyn për legjislaturën tjetër reformën e nështetësisë

Postuar në 28 Shtator, 2017 09:36

Një në çdo 10 nxënës në Itali është i huaj. Ka klasa në shkolla ku prezenca e të huajve shkon deri në 50% apo e kalon këtë shifër. Gazeta “Repubblica” e cila trajton çështjen e nxehtë të jus soli, nocioni që njeh qytetarinë duke marrë për kriter vendlindjen, sjell disa foto nën titullin: “Nga Torino në Palermo. Në shkolla jus soli është realitet” për të kujtuar se realiteti është i tillë që kërkon normim ligjor.

Italia ndalon me ligj propagandën fashiste

Postuar në 13 Shtator, 2017 10:27

Dhoma e ulët e parlamentit italian miratoi një projekt-ligj që i vendos kufizime të forta propagandës fashiste, 70 vjet pas vdekjes së diktatorit Benito Musolini. Projektligji, i cili u hartua nga Partia Demokratike (PD), u paraqit për debat dhe u votua pas një vere të nxehtë politike, ku organizatat e të drejtave të njeriut ngritën alarmin për rritjen e racizmit në Itali për shkak të dyndjes masive të emigrantëve nga Afrika.

Skica e Renzo Piano: Vizatojeni Italinë si t'ju pëlqejë

Postuar në 20 Gusht, 2017 10:05

Arkitekti Renzo Piano i ka dhuruar gazetës “Repubblica”, një vizatim të vetin të Mesdheut. Një liqen i kaltër në mes të tokës së bardhë të kontinenteve që e qarkojnë. Një ide e thjeshtë me një provokim të imagjinatës së gjithësecilit: Italia aty duket, nuk ekzistojmme kufijtëne qartë. Një vend që bashkon veriun me jugun, në mes të kulturave të ndryshme, qytetërimeve antike, ajo është siç thotë arkitekti e bekuar nga gjeografia dhe klima.

BE-ja, ishull i fortifikuar ndaj refugjatëve

Postuar në 18 Gusht, 2017 09:43

Nuk është vetëm Shqipëria pikë ku kontrollet kufitare për shmangien e azilkërkimit po koordinohen me polici të vendeve të BE-së. Së fundmi nuk ka kaluar pa vëmendje lajmi se Austria ka vendosur 70 trupa ushtarake në kufi me Italinë për të mos lejuar kalimin e refugjatëve. Italia është pikë hyrjeje dhe për vite të tëra nuk ka gjetur dot politikë më të mirë për menaxhimin e situatës sesa lejmin e kalimit të refugjatëve drejt vendeve destinacion, si Gjermania dhe Franca.

Gjermania e vetme destabilizon Europën

Postuar në 18 Gusht, 2017 08:55

Enriko Leta, ish-kryeministër i Italisë ka publikuar sot në Corriere della Sera një opinion mbi marrëdhëniet mes Italisë dhe Gjermanië dhe pasojat e tyre në sferën europiane. Leta i vlerëson çekuilibrimet e fundit në Europë edhe si rrjedhojë e asaj që e quan fundin e marrëdhënieve të privilegjuara mes Italisë dhe Gjermanisë, të cilat nisën me mirëkuptimin De Gasperi – Adenauer dhe vijuan gjatë në raportet mes demokristianëve në të dyja vendet.

Rritja ekonomike në BE, Rumania në vend të parë. Bullgaria dhe Kroacia në nivele të mira. Italia dhe Greqia në fund

Postuar në 17 Gusht, 2017 15:36

Mesatarja e rritjes ekonomike në Bashkimin Europian rikththehet në 2.2% në zonën euro dhe 2.3% si mesatare e të gjitha vendeve anëtare. Kjo konsiderohet si shenjë e ringritjes nga kriza që mbërtheu kontinentin që nga viti 2009. Sipas raportimit të Eurostat ka një deiferencë të qartë mes Europës Qendrore apo Veriore me atë Jugore, çka rikonfirmon problemin e thellë të ndarjes ekonomike në union. Përjashtim bën vetëm Rumania me 5.7%.

Rënia e Italisë

Postuar në 01 Gusht, 2017 09:50

Ernesto Galli della Loggia shkruan sot një opinion në gazetën “Corriere della Sera” për situatën gjeopolitike të Italisë. Pesimizmi është dominues në vendin fqinj, ku prej kohësh ka humbur shkëlqimi i ideve të reja dhe energjia e dëshirës për ndryshim. Një politikë që nuk haset kund në Europë thjesht ka lodhur një shoqëri të tërë.

Pages

Subscribe to RSS - italia