inteligjenca artificiale

Inteligjenca artificiale identifikon më shumë se 100 mijë kratere hënore

Postuar në 25 Dhjetor, 2020 17:08

Më shumë se 100 000 kratere hënore deri më tani të panjohura janë identifikuar falë një sistemi të inteligjencës artificiale që ka studiuar të dhëna nga misioni kinez “Chang'e”. Metoda e re e analizës, e botuar në revistën “Nature Communications”, është rezultat i kërkimit të koordinuar nga Universiteti Kinez i Jilin, me grupin e Chen Yang, dhe i kryer në bashkëpunim me Akademinë Kineze të Shkencave. Rezultati është në princip një provë, e cila tregon se si i njëjti lloj analize është i zbatueshëm për eksplorimin e të gjithë sistemit diellor.

Eseja e parë e shkruar nga një robot: Ne nuk po komplotojmë për të marrë kontrollin e njerëzimit

Postuar në 15 Shtator, 2020 16:36

Gazeta e njohur britanike “The Guardian” publikonte dje një ese të shkruajtur nga një robot. Në njoftimin e vet gazeta nënvizon se eseja është shkruar nga GPT3, një mdoel gjuhësor robotik që përdor machine learning për të gjeneruar tekste si ato të shkruara nga njerëzit.

Inteligjenca artificiale, fytyra e Antihumanizmit

Postuar në 29 Korrik, 2019 18:14

 

Në një intervistë për “Avvenire”, filozofi Éric Sadin flet për inteligjencën artificiale dhe rrezikun që vjen prej saj. Antihumanizmi, e quan Sadin atë, për shkak të përmbysjes pardigmatike që sjell në atë që ai e quan “pushteti ynë për të vepruar”. Intervista është marrë me rastin e prezantimit të librit të tij me titullin domethënës: “Kritika e arsyes artificiale”.

Pse inteligjenca artificiale prezanton “një regjim të ri të së vërtetës”?

A do ta kuptojnë njerëzit artin që do të prodhojë inteligjenca artificiale?

Postuar në 20 Qershor, 2019 21:44

 

Nëse supozojmë se vetëdija e mendjeve artificiale bëhet e mundur, ato mendje do të ndjejnë dëshirën për të krijuar art. Por a do të jemi ne në gjendje ta kuptojmë atë? Për t'iu përgjigjur kësaj pyetjeje, duhet të shqyrtojmë dy nënpyetje: kur një aparaturë bëhet autore e një vepre arti? Dhe si mund ta përkufizojmë llojin e artit që ajo bën?

Një hap larg lidhjes së kompjuterit me trurin e njeriut

Postuar në 16 Shtator, 2018 17:04

Elon Musk mund të ketë folur disa herë rreth planeve të tij për të ndërtuar një bateri makinash që mund të furnizojë me energji të gjithë shtëpinë, por ai është gjithashtu një lider në inovacionin teknologjik.

Tani që shkenca evoluon në një shkallë të tillë, edhe fantazitë tona më të pabesueshme mund të bëhen realitet. Njërën prej këtyre fantazive duket se dëshiron të bëjë realitet sipërmarrësi i suksesshëm dhe vizionar Elon Musk, i cili po përgatitet për të krijuar një produkt inovativ, ku truri i njeriut mund të jetë i lidhur me kompjuterin.

Kissinger paralajmëron "Fundin e Iluminizmit"

Postuar në 04 Qershor, 2018 10:05

Shoqëria njerëzore është e papërgatitur për shfaqjen dhe përhapjen e inteligjencës artificiale, paralajmëron Henry Kissinger. "I tmerrshmi" i politikës amerikane, i cili gjithmonë ka qenë i njohur për realizmin, në mos për cinizmin e tij, pavarësisht moshës së avancuar 95 vjeçare, e gjeti të dobishme të ndërhyjë në revistën amerikane "Atlantic", me artikullin me titull, "Fundi i Iluminizmit".

Fake porn, moda kriminale që po përhapet si shaka

Postuar në 09 Shkurt, 2018 12:29

Ndodh një gabim i thellë në qasjen e përgjithshme ndaj të ashtuquajturit bullizmi kibernetik. Përkundrazi, dy.

I pari është që bullizmi kibernetik nuk ekziston. Dhe të tentosh të ndash “realen” nga “dixhitalja” na çon pashmangshmërisht në përballjen vetëm përgjysmë të problemit. Është sikur e “e keqja” të ekzistonte vetëm në web dhe rrjetet sociale, në WhatsApp dhe Messenger ndërkohë që jetën e “vërtetë”,  çdo gjë është mirë e bukur.

Inteligjenca artificiale, kërcënim ekzistencial për njeriun

Postuar në 17 Janar, 2018 11:57

 Themeluesi i WikiLeaks, Julian Assange i është bashkuar korit të njerëzve të njohur që po parlajamërojnë rrezikun ekzistencial që i vjen njeriut nga inteligjenca artificiale. Përmes një statusi në Twitter, Assange, vetë një protagonist i shekullit të 21-të dhe epokës teknologjike, akuzon edhe kompanitë e mëdha si gjeneruese dhe përçuese të këtij rreziku që duket se po hyn në axhendën publike me shumë forcë.

E ardhmja e njeriut është beteja mes njerëzve që kontrollojnë makinat dhe makinat që kontrollojnë njerëzit.

NASA zbulon dy planete të sistemit Kepler-90 (Video)

Postuar në 14 Dhjetor, 2017 20:20

NASA njoftoi se ka zbuluar një sistem të plotë diellor me planete të ngjashëm si Toka. Agjencia Amerikane e Hapësirës tha se zbulimi i dy planetëve të rinj rreth yllit Kepler-90, i njëjtë me Diellin, do të thotë se ky sistem i largët diellor ka po aq planete sa sistemi ynë. Sistemi diellor Kepler ka qenë edhe më parë i njohur, por ajo që është "revolucionare" për astronomët është  zbulimi i dy botëve përmes teknologjisë së inteligjencës artificiale nga Google.

OKB-ja hap në Hollandë qendrën për monitorimin e robotëve dhe inteligjencës artificiale

Postuar në 29 Shtator, 2017 09:52

Zhvillimi i robotëve dhe inteligjencës artificiale po aktualizon edhe potencialin kërcënues të tyre për mbarë botën. Megjithë të mirat e këtij hapi të madh teknologjik dhe jo vetëm, rreziqet e prezantimit të këtij “lloji” të ri në mjedisin njerëzor, ka patjetë implikime të mëdha. Për këtë arsye. OKB-ja ka themeluar në Hollandë një qendër për monitorimin e inteligjencës artificiale, me synim parashikimin e kërcënimeve të mundshme.

Pages

Subscribe to RSS - inteligjenca artificiale