inteligjenca

Studimi/Majmunët e sotshëm janë më inteligjentë se primatët

Postuar në 13 Nëntor, 2019 15:21

Një kërkim i ri i drejtuar nga universiteti Adeliade në bashkëpunim me Institutin për Studime Evolucionare në universitetin Witwatersrand  sugjeron se ideja e përgjithshme e shkencës se homininët e parë të llojit Australopithecus ishin më të zgjuar se majmunët e sotshëm, është i gabuar. Supozimi i mësipërm ndërtohej nisur nga diferenca në vëllimin e trurit mes të dy specieve. Mirëpo një gjë e tillë nuk ngre shumë peshë pasi sipas kërkuesve është fluksi i gjakut në pjesën konjitive të trurit ai që përcakton shkallën e inteligjencës.

Sistemi i inteligjencës artificiale parashikon reaksionet kimike

Postuar në 19 Dhjetor, 2017 10:17

Një ekip hulumtuesish ka zhvilluar një sistem inovativ të inteligjencës artificiale që mund të parashikojë se si do të zhvillohen reaksione të reja organike kimike. Shkencëtarët po kërkojnë mënyra të reja për ta bërë procesin më të parashikueshëm dhe për të shpejtuar zhvillimin e ilaçeve të reja të dobishme.Hulumtuesit kanë zhvilluar një rrjet artificial, i cili është ushqyer me një bazë të dhënash të gati 400,000 reaksioneve kimike të njohura tashmë.

Shqiptarit, që nuk ja hedh dot

Postuar në 02 Nëntor, 2017 11:52

Ndoshta shumëkujt ju bë qejfi ditët e fundit kur kryeministri Edi Rama, përsëriti disa herë rresht se sipas tij “edhe shqiptarin më pa shkollë nuk e bën dot për budalla”. Rama tha madje se këtë ua përsërit edhe të huajve, që ndoshta kanë paragjykimet e tyre, apo edhe konstatimet për integritetin e materies gri të popullsisë shqiptare.

Jep dorëheqjen kreu i inteligjencës amerikane, James Clapper

Postuar në 17 Nëntor, 2016 16:35

Drejtori i Shërbimit Kombëtar të Inteligjencës së SHBA-së, James Clapper, ka dhënë dorëheqjen. Përmes një letre drejtuar një paneli të kongresit, Komitetit për Inteligjencës ai ka bërë të ditur largimin nga detyra, një akt që nga disa media shikohet si sinjal për administratën Trump që të shpejtojë tranzicionin e pushtetit. Clapper ka shtuar se do të qëndrojë në detyrë deri sa Barack Obama të largohet nga zyra e Presidentit. 

 

Rritja e inteligjencës tek njeriu modern jo vetëm për shkak të përmasës së trurit, por edhe fluksit të shtuar të gjakut

Postuar në 31 Gusht, 2016 12:49

Përmasa e trurit lidhet me inteligjencën e species njerëzore. Ky është një konstatim që konsiderohet si tregues i evolucionit të species tonë.
Por një studim i bërë së fundmi nga kërkues të universitetit të Adelajdes ka hedhur dritë mbi këtë dinamikë duke kuptuar kompleksitetin e saj.

Gazetaria shqipe, inteligjente në ngjarjet e kohës?

Postuar në 11 Mars, 2016 14:06
Të thella, të fuqishme e tronditëse janë fjalët tona. Shkatërues është teksti shqip. Tjetërsues dhe jo edukues është komunikimi ynë kulturor, social e politik. Fjala, gjuha, teksti e fotografia shqipe po i përngjanë botës së vjetër; botës së Xhordano Brunos.
 
“Unë të admiroj”! Dhe jo vetëm kaq. Ai, së bashku me gruan e tije, Marie, me 18 Maj 1943, vizitojnë ministrin e propagandës së Hitlerit, Joseph Göbels, në vilën e tij në Berlin.

Merita është e këtij njeriu

Postuar në 12 Tetor, 2015 11:52

Shqipëria nuk do të ishte në finalet e europianit, Francë 2016 nëse në pankinën e kombëtares nuk do të ishte Xhani De Biazi. Italiani besoi që në fillim se ekipi mund t'ia dalë të kualifikohet në një kompeticion të madh mjafton që në fushë të mos luanim vetëm me zemër, por edhe me tru siç ai vetë e ka përsëritur disa herë. Sepse për të luajtur futboll nuk mjaftojnë vetëm muskujt, dëshira dhe talenti, por mbi të gjitha inteligjenca. Dhe ajo që De Biazi injektoi tek ekipi i tij ishte disiplina taktike për të marrë maksimumin e rezultatit duke shfrytëzuar potencialin e grupit.

Subscribe to RSS - inteligjenca