informaliteti

Informaliteti konkurron ekonominë legale

Postuar në 18 Qershor, 2019 12:46

Në një studim të Bankës Botërroe rezulton se rreth afro gjysma e ekonomisë sonë është informale. Në raportin “ Financierët si katalazitorë për rritjen në Ballkanin Perëndimor”, Banka Botërore thotë se 40% e firmave që operojnë në Shqipëri u duhet të konkurrojnë me bizneset jo formale, duke krijuar kosto për ta.

FMN: 2.6 miliardë euro jashtë bankave, informaliteti sa 40% e GDP

Postuar në 16 Mars, 2018 16:43

Sasia e parave që qarkullojnë jashtë sistemit bankar në Shqipëri kap vlerën e 2.6 miliardë eurove. Një analizë e Fondit Monetar Ndërkombëtar thotë se kjo vlerë është sa 17 % e prodhimit të brendshëm kombëtar.

“Një ekonomi me informalitet të lartë, ku sipas disa vlerësimeve është në nivelin 40% të GDP, mbështet preferencën e popullsisë për të mbajtur Cash, para jashtë sistemit bankar.” thotë studimi.

50% e transportit të udhëtarëve me Greqinë, me mjete informale

Postuar në 02 Dhjetor, 2017 14:37

50% e transportit të udhëtarëve që lëvizin mes Shqipërisë dhe Greqisë kryhet në kushte informale. Revista ekonomike “Monitor” sjell përmes një shkrimi të djeshëm një situatë të pazakontë të krijuar për operatorët shqiptarë të cilët i kërkojnë ndihmë shtetit shqiptar që të ndërhyjë.

Kush preket nga vendosja e TVSH-së për biznesin e vogël?

Postuar në 17 Tetor, 2017 16:22

Me kërkesë të disa shoqatave biznesore dhe të disa bizneseve të mëdha, të mesme dhe të vogla, por edhe nisur nga diskutimet e shumta në media dhe në rrjetet sociale, do të doja të jepja opinionin tim për trajtimin tatimor të bizneseve të vogla, veçanërisht lidhur me Tatimin mbi Vlerën e Shtuar ndaj këtyre bizneseve.

Nga 1 tetori, aksion i ri kundër informalitetit

Postuar në 21 Shtator, 2017 15:18

Ministri i Financave dhe i Ekonomisë, Arben Ahmetaj, ka paralajmëruar nisjen e një faze të re të luftës kundër informaliteti nga 1 tetori. Kjo fazë do të zgjasë një vit dhe sipas tij do të ketë vëmendjen më të madhe te biznesi i madh. Ahmetaj e ka bërë të ditur këtë gjë gjatë vizitës në një biznes prodhues të produkteve ushqimore.

Diagnozat "popullore" për probleme shumë komplekse

Postuar në 22 Korrik, 2017 10:15

Revista ekonomike “Monitor” publikon sot një shkrim të titulluar: Shqipëria “bie në depresion”. Shkrimi nis me një titull të guximshëm që duhet faktuar mirë përpara sesa të vendoset. Në një vend ku nuk ka statistika të besueshme dhe ku mobiliteti demografik është shumë i lartë, është e vështirë të përcaktosh dhe kampionosh incidencën e sëmundjeve të lidhura me shkaqe të brendshme.

Edhe fushatë ndërgjegjësimi edhe domosdoshmëri! Pse një aksion i dytë kundër informalitetit?

Postuar në 12 Korrik, 2016 22:52

Biznesin e pret një valë e dytë tatimorësh në terren. Në një gusht do të rinisë një aksion anti informalitetet i fokusuar tek kuponi tatimor. Kjo u njoftua nga ministri i Financave Arben Ahmetaj, i cili bëri gjithashtu të ditur edhe se së shpejti do të ketë lehtësim procedurash tatimore. Ministri e prezantoi aksionin si një fushatë ndërgjegjësimi, por nga sa tha në terren do të zbarkojë ushtria e tatimorëve me njësi të tjera ndihmëse.

Faza e dytë kundër Informalitetit. Tani jo më me inspektorë në terren

Postuar në 04 Prill, 2016 17:30

Sot kryeministri i vendit, Edi Rama, bashkë me ministrin e Ekonomisë, Arben Ahmetaj, kanë prezantuar atë që e kanë quajtur faza e dytë kundër informalitetit. Kryeministri ka vlerësuar se kjo sipërmarrje synon mbrojtjen e biznesit dhe jo luftën ndaj tij, por duke vepruar në një mënyrë të re. “Synimi ynë është që bizneset në Shqipëri të rrinë me vite pa u kontrolluar, të mos kenë nevojë të kontrollohen. Dhe ndërkohë, sistemi të jetë i tillë që mungesën e kontrolleve në terren ta kompensojë me një kapacitet monitorues në çdo sekondë.

Informaliteti dhe lehtësimi i biznesit të ndershëm - fatura që pagoi Shkëlqim Cani

Postuar në 16 Shkurt, 2016 14:31

"Misioni baze per dy ministrat e rinj pershkallezimi i operacionit kunder informalitetit dhe lehtesimi i metejshem i biznesit te ndershem". Kështu shkruan sot në profilin e vet në Facebook, kryeministri Edi Rama lidhur me ndryshimet e fundit në qeveri. Një mesazh që shkon qartazi për ministrin e ikur, Shkëlqim Cani, i cili është ndoshta i vetmi, përveç Ramës që e di kuptimin e tij. Duhet kujtuar se ministri i ikur i Financave, qëndroi në pozita dytësore në raport me ministrin e Ekonomisë, Ahmetaj, që nga nisja e operacionit kundër informalitetit.

Rama: Truri elektronik për mbledhjen e TVSH-së do eleminojë konkurencën e pandershme

Postuar në 15 Shkurt, 2016 17:42

Gjatë një vizite në fabrikën e tullave "KID-ALB shpk", kryeministri Rama deklaroi se lufta kundër informalitetit po jep rezultate, por ka akoma shumë për të bërë. Sipas tij nisma për instalimin e një sistemi  që do të bëjë të mundur raportimin elektronik në kohë reale të TVSh-së, do të eleminojë konkurrencën e pandershme.”Ne po përpiqemi dhe bëjmë çmos të mos e stresojmë biznesin. Kemi ndryshuar taktikë sepse tani jemi në një fazë tjetër. Kemi një tru elektronik në tatime që bën gjithë mbledhjen e xhirove dhe që jep alarm kur ka devijime.

Pages

Subscribe to RSS - informaliteti