inflacioni

Po dëshmojmë fundin e bankave qendrore të pavarura. Mbijetesa e Eurozonës kërkon një Macron gjerman

Postuar në 06 Shtator, 2020 01:06

 

Pagë e vetme bazë për vendet e BE-së

Postuar në 08 Korrik, 2017 18:47

Më 26 prill, Komisioni Evropian propozoi krijimin e një Mekanizmi për të mbështetur dimensionin social të Bashkimit Evropian. Qëllimi është për të krijuar një "busull" për shtetet anëtare dhe organet evuropiane në fushën e punësimit. I gjashti nga njëzet parimet ka të bëjë me pagat dhe përfshinëtri pika kryesore. Së pari, e drejta e punëtorëve që  të paguhen në mënyrë të drejtë për të siguruar një standard të denjë jetese. Së dyti, krijimi i një "page bazë” të mjaftueshme” dhe  së treti, për të shmangur "kushtet e  varfërisë"në punë.

Fli i qetë o Guvernator, se nuk po ankohet njeri për pagat!

Postuar në 06 Tetor, 2016 16:09

Nëse ka një njeri që duhej të gëzohej për rritjen e pagave në këtë moment në Shqipëri, duhej të ishte Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko.

Punohet vetëm për “Shqipërinë e gjeneratës tjetër”. Rritje pensionesh me 2%, 0.5% më shumë sesa inflacioni

Postuar në 19 Qershor, 2016 14:29

Qeveria do të indeksojë pensionet duke nisur që nga muaji korrik. 2% shkon rritja e pensioneve, një kuotë minimale kjo dhe që buron nga ligji, që e detyron qeverinë të bëjë indeksimin e tyre në nivelin e inflacionitt.  “Sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë, inflacioni vjetor është rreth 1.5%, por rritja e pensioneve do të bëhet me 2%. Me këtë shifër pritet të rriten të gjitha pensionet, duke filluar nga ato monimale deri tek pensionet maksimale. Kështu pensioni minimal prej 14 mijë lekësh pritet të rritet me 280 lekë.

Bie konsumi i popullatës, faktorët që ndikojnë

Postuar në 18 Prill, 2016 10:43

Konsumi i popullatës ka shënuar një rënie me gati 0.2% në vitin 2015, duke kaluar në territor negativ për herë të parë që nga viti 2010, kur dhe raportohet kjo e dhënë.

Interesi i bonove të thesarit bie në nivelin më të ulët: Barazohet me normën vjetore të inflacionit

Postuar në 14 Dhjetor, 2015 15:34

Bonot e thesarit arritën në nivelin më të ulët të interesit të të gjitha kohërave. 2.5% për afatin një vjeçar, e cila vjen në përputhje me normën vjetore të inflacionit, raporton “Top-Channel”. Rënia në këtë drejtim e fut edhe huamarrjen e brendshme të qeverisë në një situatë të ndërlikuar, pasi ajo minimizon interesin e qytetarëve për të blerë bono thesari. “Interesi prej 2.54 për qind, që një indvid merr duke blerë një bono thesari njëvjeçare, është gati i barabartë me normën e inflacionit vjetor.

Çmimet e ushqimeve, 5.9% më shtrenjtë se një vit më parë

Postuar në 09 Dhjetor, 2015 16:46

Muaji nëntor i këtij viti ka shënur rritje të ndjeshme të kostove të jetesës, si pasojë e rritjes së çmimeve për mallrat e konsumit. INSTAT raporton se çmimet e ushqimeve janë rritur me 5.9% krahasuar me një vit më parë, me rritje kryesore tek zarzavatet: “Rritjen më të madhe e ka pasur çmimi i zarzavateve,me 35.6 për qind, krahasuar me një vit më parë, pasuar nga grupi i frutave, të cilat janë shtrenjtuar me 13.9 për qind.

Sejko i jep një dorë qeverisë: Kalimtare luhatjet në ekonomi

Postuar në 06 Gusht, 2015 18:57

Dalja jashtë objektivit e të ardhurave në tatime e dogana por dhe mosrealizimi i shpenzimeve për Bankën e Shqipërisë është një periudhë kalimtare. Kështu e kondsideroi guvernatori Genti Sejko situatën ekonomiko financiare që po kalon vendi, duke i dhënë një dorë qeverisë që ndodhet përballë kritikave për kritikave për zgjedhjet e gabuara në politikat fiskale.

Subscribe to RSS - inflacioni