hapesire

Kongresi amerikan financon projektin e NASA-s për krijimin e habitateve në hapësirë

Postuar në 30 Dhjetor, 2015 22:54

Kongresi amerikan ka vendosur të financojë Agjencinë Hapësinore Kombëgtare, NASA, për misionet të gjatra në hapësirë dhe krijimin e habitateve. Viti kufi është 2018, brenda të cilit NASA duhet të provojë veten sesi e mendon hulumtimin aftagjatë në hapësirë përmes misioneve kozmike që zgjasin me dekada. Paketa financaiare është integruar me programin e Sistemeve të Eksplorimeve të Avancuara, që merr nga buxheti 350 milionë dollarë, nga të cilat 55 milionë dollarë do të shkojnë për projektimin e një prototipi që do të duhet të eksplorojë kozmosin.

Miniera në Hënë apo në trupa qiellorë nuk është më fantashkencë/Kongresi amerikan miraton ligjin

Postuar në 25 Nëntor, 2015 20:24

E kemi parë  shpesh në filmat fantastikoshkenorë, por tani po i afrohet realitetit. Shfrytëzimi i pasurive minerare jashtë Tokës ka së fundmi edhe një bazë ligjore. “Space.com” raporton se Kongresi amerikan ka miratuar një ligj që lejon kompanitë amerikane të marrin në pronësi dhe të shesin materiale që mund t’i nxjerrin nga Hëna, asteroidët dhe trupa të tjerë qiellorë.  “Është një sinjal për çdokënd se shfrytëzimi dhe eksplorimi i hapësirës po ndodh tani. Nuk është diçka e të ardhmes së largët.

Video/Pse mjegullohet shikimi në hapësirë?

Postuar në 18 Nëntor, 2015 23:41

NASA publikon këtë video ku shpjegohet se përse në hapësirë shikimi i njeriut mjegullohet. Një hipotezë është graviteti i ulët, por ky problem duhet zgjidhur përpara se misionet njerëzore të shkojnë në Mars. Deri më tani astronautët kanë përdorur syze të posaçme korrigjuese.

Njerëzimi në hapësirë. Modele të kolonive njerëzore në kozmos, sugjeruar nga NASA në vitet '70

Postuar në 11 Nëntor, 2015 00:03

Në vitet ’70 NASA organizi disa shkolla verore për të eksperimentuar dizenjimin e kolonive hapësinore të së ardhmes. Dhe artistët prezantuan ilustrimet e tyre. Secili me madhësinë e një qyteti kalifornian, të vetëmjaftueshëm, me gravitet artificial, disa me klimë artificiale, ku njerëzit mund të jetonin gjithë jetën e tyre. U prezantuan tre tipe kryesore: rrethor, sferë dhe cilindrik. Më poshtë fotot që janë publikuar nga NASA: 

Një ashensor 20 km i lartë për lëshimin në hapësirë

Postuar në 18 Gusht, 2015 14:10

Një firmë kanadeze, Thoth, synon të ndërtojë një ashensor – kullë, 20 km të lartë, nga i cili do të bëhet lëshimi i raketave në hapësirë. Firma në fjalë ka marrë një patentë nga ShBA për këtë qëllim dhe siç raportohet në media, ndërtimi i kullës – ashensor, do të sjellë kursimin e parave dhe karburantit që nevojiten aktualisht për lëshimin në hapësirë. Kulla, nëse realizojet do të jetë 20 herë më e madhe sesa ndërtesa më e lartë në botë, Burj Khalifa.

Subscribe to RSS - hapesire