gjenocidi

Raporti amerikan: Franca përgjegjëse për genocidin në Ruandë

Postuar në 19 Prill, 2021 18:15

Një raport i hartuar në SHBA e ngarkon Francën me përgjegjësi në gjenocidin e Ruandës. Raporti me gati 600 faqe e etiketon Francën "bashkëpunëtore" të regjimit ekstremist Hutu që orkestroi masakrën e rreth 800 000 njerëzve dhe refuzon plotësisht pozicionin qasjen sipas të cilës Parisi nuk kishte dijeni për axhendën gjenocidiale, raporton France 24. Investigimi është kryer për disa v

Franca hap për publikun arkivat e gjenocidit në Ruandë

Postuar në 07 Prill, 2021 18:21

Franca ka hapur arkivat për gjenocidin e vitit 1994 në Ruandë. Autori kryesor i një raporti të porositur nga presidenti Emmanuel Macron në lidhje me të thotë se roli i Francës para dhe gjatë gjenocidit në Ruandë ishte një "dështim monumental" që vendi duhet të pranojë.

Përpjekje për të njohur gjenocidin turk  ndaj asirianëve

Postuar në 01 Tetor, 2019 17:56

Nga gjenocidet e Perandorisë Osmane në fillim të shekullit të 20-të,  veçohet gjenocidi i armenëve dhe ai i Pontëve Grekë. Më pak i njohur është gjenocidi i një etnie të tretë që neo-turqit synuan të zhdukin. Eurodeputeti grek, Kostas Mavridis ka bërë publike një bisedë me Tuma Celik, një anëtar i Partisë Demokratike të Popullit (HDP) që vinte nga komuniteti asirian.

Hashim Thaçi paralajmëron OKB: Gjykata Speciale nuk mund të barazojë dot gjenocidin serb me krime të veçuara

Postuar në 21 Gusht, 2015 19:00

Pasi është detyruar nën presionin ndërkombëtar të miratojë krijimin e Gjykatës Speciale që do hetojë krimet e luftës në Kosovë, zv.kryeministri dhe kreu i PDK-së Hashim Thaçi ka paralajmëruar në fjalën e tij në Këshillin e Sigurimit të OKB-së se rezistencën e shqiptarëve dhe luftën e UÇK-së, asgjë nuk mund ta barazojë me krimin shtetëror serb.

Subscribe to RSS - gjenocidi