franko

Polemika për zhvarrosjen e Frankos në Spanjë

Postuar në 05 Tetor, 2019 14:58

Ekstremi i djathtë spanjoll, dhe veçanërisht partia Vox, po përgatitet për një mobilizim të fuqishëm me rastin e një vendimi nga gjykata supreme e vendit sipas të cilit qeveria nuk ka nevojë për një leje për të hequr trupin e diktatorit Franco nga mauzoleumi i Madridit. Qeveria socialiste e kryeministrit Pedro Sanchez e ka shpallur prioritet zharrosjen e Franco-s, duke argumentuar se vendi nuk mund të vazhdojë të heroizojë diktatorin që vdiq në 1975.

Spanja duhet ta harrojë Frankon. Nuk jemi popull reflekues

Postuar në 06 Shtator, 2018 13:14

Spanja duhet të hedhë pas krahëve të shkuarën nën diktatorin Franko. Kështu shprehet shkrimtari katalanas, Eduardo Mendoza, në një intervistë për “Avvenire” në Itali. “Ne jemi një popull që nuk reflekton”, thotë ai duke iu referuar debateve që hapen herë pas here për luftën civile dhe eshtrat e diktatorit spanjoll.

Mendoza ndodhet në Mantova për të prezantuar në Festivalin e Letërsisë romanin e tij “Qyteti pezull – Madrit 1936”, me të cilin ka fituar çmimin prestigjioz “Planeta 2010”.

Subscribe to RSS - franko