filozofia

Kulti i marksizëm-leninizmit dhe zhbërja e filozofisë

Postuar në 21 Nëntor, 2019 02:58

 

Çështja me të cilën do të merrem në këtë kumtesë do ta formuloja kësisoj: Çka ndodhi me filozofinë e Marksit, në veçanti dhe me filozofinë në përgjithësi, brenda “marksizëm-leninizmit si ideologji zyrtare e regjimeve komuniste?” Do t’i kem këtu parasysh disa procese politike e ideologjike në Bashkimin Sovjetik, në Francë dhe në ish-Jugosllavi.

Enverizmi, një formë e mënjanimit të mendimit filozofik në komunizëm

Postuar në 19 Nëntor, 2019 21:13

"Kultet e komunizmit” ishte tema e Konferencës së III Kombëtare për totalitarizmin, e mbajtur pak ditë më parë në një nga sallat e Fakultetit të Shkencave Sociale.

Studiues, profesorë të sociologjisë, shkencave politike, historisë dhe filozofisë në kumtesat e tyre analizuan ngritjen e kulteve të ideologjisë komuniste.

Filozofia e Sorosit dhe krisja e saj fatale

Postuar në 10 Korrik, 2019 23:31

 

Sëmundja e pashërueshme e Brukselizimit

Postuar në 26 Prill, 2019 15:13

 

Asgjë spektaktolare, mud të mendojë dikush. Çdo ditë fotografi të shumta bëhen virale në rrjet, por ditën tjetër ato harrohen. Kjo megjithatë vazhdon të mbetet në mendjen time, pasi tregon historinë e më shumë sesa thjesht një shtëpie. Është emblematike për “mallkimin e Brukselit”, sëmundjen kronike nga e cila kryeqyteti ynë i mrekullueshëm nuk duket se do të shërohet: shkatërrimi i vetëimponuar i trashëgimisë së tij arkitekturore.

Filozofia e mohimit

Sokrati dhe “muza” e tij/Idetë e një gruaje në themel të filozofisë perëndimore?

Postuar në 07 Mars, 2019 14:51

Një grua mund të ketë qenë frymëzimi i Sokratit, filozofit të Greqisë së Lashtë, për idetë e tij për të vërtetën, dashurinë, drejtësinë, kurajën dhe dijen. Një libër i studiuesit britanik Armand D’Angour, profesor në Universitetin e Oksfordit konkludon se një grua e zgjuar, e quajtur Aspasia e Miletusit, ka ndikuar idetë e një prej figurave themelore të filozofisë perëndimore.

Evropa dhe kërcënimi i nacionalizmit. "Sot nuk ekziston sovraniteti evropian"

Postuar në 28 Nëntor, 2018 13:37

 

Përktheu: Jordan Jorgji/Pedagog në Universitetin Fan S. Noli, Korçë

Historia është një "Zot i fshehur"*

Postuar në 13 Dhjetor, 2016 11:49

Kanë kaluar më shumë se katër dekada nga vdekja e teoricienëve të fundit të mëdhenj marksistë të kulturës europiane. Bëhet fjalë për Lucien Goldmann dhe György Lukács. Bashkë me ta është zhdukur, zhbërë edhe bota e tyre,. Shoqëria socialiste e përfaqësuar nga Bashkimi Sovjetik nuk është më prej kohësh. Mbeten Kina, Vietnami, Koera e Veriut, Kuba, Laos, Eritrea, Turkmenistan, Bjellorusia. Pjesa tjetër lëkundet, shfaqet, zhduket, rishfaqet njësoj si Le Dieu cache, Zoti i fshehur i librit me të njëjtin titull të Goldmann dalë në shtyp në vitin 1955.

Zbulohen në Teheran vepra të panjohura të filozofit ibn Adi, i shkollës së kristianizmit siriak

Postuar në 08 Korrik, 2016 22:52

Janë zbuluar në një medrese në Teheran të Iranit rreth 20 vepra të panjohura të filozofit Yahya ibn Adi. Lajmi është bërë i njohur nga American Philosophical Association sipas të cilit kërkimi që çoi në zbulim i drejtua nga Rob Wisnovsky i McGil University.

Ibn Adi është një filozof kristian i shkollës siriake, i cili lindi në Tikrit të Irakut në vitin 893 e.s., asokohe qendër e kristianizmit siriak(ortodoks lindor) dhe njihet si përçues i veprave të Aristotelit që rihyri në Europë më vonë me ndërmjetësinë e filozofëve më të njohur si Averroe dhe Avicenna.

Fundi i progresit

Postuar në 01 Qershor, 2016 12:52

Zan Boag: Shoqëria e sotme i kushton e vlerëson shumë rëndësinë e progresit dhe rritjes ekonomike. Çfarë do të thotë progres për një shoqëri?

Filozofia e munguar

Postuar në 17 Gusht, 2015 17:08

“…Për ata që diktatura i zhvesh nga dinjiteti i tyre për çdo ditë, deri sot, unë do të doja t them, qoftë dhe një fjali të vetme që përmban fjalën ‘shami’. T’i pyes thjesht: KENI NJE SHAMI? Ka mundësi që kjo pyetje, në çdo kohë, të mos ketë asnjë lidhje me shaminë, por me vetminë e mprehtë të qenies njerëzore…”.

Subscribe to RSS - filozofia