femrat

Chaupadi, praktika e izolimit të femrave gjatë ciklit menstrual

Postuar në 12 Prill, 2017 13:54

Në Nepak cikli menstrual shikohet si burim ftakeqësish, papastërtie dhe sëmundjesh. Për këtë arsye femrat e moshës 35-45 vjeç përjashtohen nga komuniteti një javë në muaj. Ato dalin jashtë fshatrave, shtëpive, për të qëndruar në pyll apo diku tjetër, ku shpesh ndodhin fatkeqësi për shkak të natyrës, kafshëve të ndryshme etj.. Kjo paraktikë izolimi hinduike quhet Chaupadi dhe në Nepal Gjykata e Lartë e ka shpallur ilegale në vitin 2005. Por nga një vendim në praktikë ka shumë ndryshim dhe femrat në Nepal duhet të mësohen të durojnë këtë keqtrajtim.

Kriza në Venezuela, femrat zgjedhin sterilizimin për të shmangur shtatëzaninë

Postuar në 27 Dhjetor, 2016 11:12

Një pjesë e femrave në Venezuela po i drejtohen sterilizimit vullnetar për të shmangur shtatëzaninë e padëshiruar. “The Washington Post” referon në studim të “PLAFAM”, klinikës më të madhe për planfikimin familjar në këtë vend, sipas të cilës në krahasim me katër vite më parë, femrat që kërkojnë sterilizim është rritur me 23%.

Deklarimet për femrat/Trump: “Kërkoj falje. Thirrja ime për ndryshimin e Amerikës më ka ndryshuar edhe mua. Nuk jam ashtu si thonë”

Postuar në 08 Tetor, 2016 17:54

Donald Trump është në aktualisht në qendër të ciklonit mediatik në SHBA, pas publikimit të një video ku ai thotë se “me femrat mund të bësh çfarë të duash”. Kaq u desh që përroi i moralit të mbysë çdo gjë dhe ta vendosë Trump në cepin e goditjeve prej nga ku përfiton vetëm një person dhe jo SHBA: Jillary Clinton, diagnostikuar me pneumoni dhe një sekretare Shteti që theu ligjet e sigurisë në detyrë. Trump ka dalë sot me një video ku kërkon falje.

Të mbijetuarat e Boko Haram

Postuar në 15 Prill, 2016 14:21

Grupi terrorist nigerian Boko Haram ka nisur që nga viti 2009 një fushatë rrëmbimesh të vajzave të reja që mandej i nënshtrohen përdhunimit. Disa prej tyre ja kanë dalë të ikin duke treguar përvojën e kaluar me një grup që pretendon kredo fetare, ndërkohë që ushtron dhunë të pakufizuar. Më poshtë disa foto të vajzave që ia kanë dalë të ikin, realizuar nga një fotografe neozelandeze.

260 000-350 000 gra të sterilizuara në Peru nga regjimi i Alberto Fujimori

Postuar në 08 Prill, 2016 20:03

Në Peru, mes viteve 1996-2000, nën drejtimin e Alberto Fujimorit si President, 260 000-350 000 gra, shumica të varfra, folëse të dialektit Quechua, u sterilizuan. 2 074 femra dëshmuan se kjo ishte bërë kundër dëshirës së ttre, ndërkohë që Ollanta Humala, presidentja e tanishme e vendit, ka krijuar një bazë të dhënash me rastet e viktimave. Në një protestë zhvilluar në Lima, gratë bëjnë thirrje për drejtësi. 

 

52% e gazetarëve në Shqipëri janë femra

Postuar në 04 Janar, 2016 19:49

Një studim, siç e quan “shqiptarja.com” i Departamentit të Gazetarisë në Universitetin e Tiranës ka konstatuar se media në Shqipëri dominohet për nga femrat. Kjo në kuptimin e numrit të gazetareve të cilat përfaqësohen me 52% të të gjithë numrit të plotë të gazetarëve dhe reporterëve(http://shqiptarja.com/Media/2710/nj--grua-n--karrier---flasin-gazetaret-...).

Femrat ruajtën kujtesën tonë

Postuar në 31 Tetor, 2015 14:58

“Mos ma ço djalin atje, se do të bëhet shka, dhe do më harrojë gjuhën”. Kim Mehmeti e kujton ende këtë fjali të thënë nga i ati, teksa përgatitej të nisej për studime në Beograd. I rritur në një vend ku gjuha e “shtëpisë” nuk mësohej në shkolla, ai e njohu letërsinë përmes gjuhëve të tjera si maqedonishtja, serbishtja, apo kroatishtja.

Parlamenti britanik/Ekspozitë topless e femrave të prekura nga kanceri i gjirit

Postuar në 16 Tetor, 2015 17:38

Femrat që preken nga kanceri i gjirit përballen edhe me një problem tjetër: humbjen e një pjese të gjoksit, që simbolizon feminilitetin. Dhe kanceri i gjirit është  një sëmundje që mund të identifikohet shpejt përmes testeve të ndryshme. Nevojitet pak sensibilizim. Në Britaninë e Madhe një nismë origjinale ndoshta ndihmon në këtë drejtim: një ekspozitë me fotografitë e 50 femrave të prekura dhe operuara për shkak të kësaj sëmundjeje, është hapur në sallën e Parlamentit.

Studimi në SHBA: Pozicionet e larta në punë, njësoj të arritshme, por më pak të dëshirueshme nga femrat

Postuar në 11 Tetor, 2015 15:12

PNAS publikon një studim bazuar mbi sondimin konkret në SHBA, sipas të cilit ndonëse promocioni në fusha të ndryshme, perceptohet njësoj i arritshëm, është më pak i dëshirueshëm nga femrat sesa nga meshkujt. Kjo pasi siç thuhet në studim, femrat perceptojnë se me rritjen në karrierë do të ketë më shumë pasoja negatigve, çka i bën ato më pak të angazhuara. “Vihet re një diferencë e madhe dhe e qëndrueshme gjinore në qëllimet kryesore të njerëzve.

Kjo kërpudhë i çon femrat në orgazmë spontane

Postuar në 10 Tetor, 2015 19:36

Shkencëtarët kanë zbuluar një kërpudhë - Dictyophora species – e cila nëse merret erë nga një femër, provokon orgazëm imediate. Lajmi jepet nga tabloidi “The Sun” që shton se ky lloj rritet në Havai. Sipas gazetës për meshkujt aroma e saj ishte e shpifur, kurse për gjysmën e femrave solli orgamzë spontante. Si i bie tani: Natyra është feministe? 

Pages

Subscribe to RSS - femrat