femijet

Fëmija dhe Televizioni – Teoritë e ndikimit televiziv

Postuar në 04 Maj, 2017 08:49

Do të mundohem të sqaroj disa perspektiva hulumtuese themelore të ndikimit televiziv. Arsyeja është se hulumtuesit kanë një kohë të gjatë që hamenden nëse televizioni ndikon te shikuesit për të kryer veprime të dhunës. Këtu duhet nënvizuar që në fillim se perspektiva e hershme e hulumtimit mbi mediat ishte më shumë e bazuar në fuqinë e drejtpërdrejtë të mediave, ndërsa më vonë hulumtimet tregojnë se faktorët përreth janë të rëndësisë së veçantë për fuqinë e ndikimit indirekt të televizionit.

Modeli stimulus – respons

Ndaloni përdorimin e celularëve për fëmijët deri në 12-vjeç

Postuar në 03 Prill, 2017 12:28

Qeveria qipriote ka ndërmarrë disa iniciativa për të mbrojtur fëmijët nga rrezatimet elektromagnetike të telefonave celularë. Bazuar në disa studime ajo sugjeron se përdorimi i komunikimeve elektronike në sistemet arsimore është i dëmshëm për fëmijët deri në 12 vjeç. Efektet përfshijnë një rritje të rrezikut për tumor, stres, defekte gjenetike, ndryshime strukturore dhe funksionale në sistemin riprodhues dhe çrregullime të funksioneve të mësuarit dhe kujtesës.

Legjenda e autizmit/1000 fëmijë në kopshtet dhe çerdhet e Shqipërisë i janë shmangur vaksinimit

Postuar në 01 Prill, 2017 19:02

Problemi i refuzimit të vaksinimit të fëmijëve po zgjerohet ndjeshëm në Shqipëri. Prej kohësh qarkullon një legjendë e marrë nga një studim në Britani, sipas të cilës vaksina e fruthit shkakton autizëm. Një përfundim që u hodh në qarkullim në vitin 1998 nga Andreë Ëakefield, ka provokuar një krizë të vërtetë besimi, ose më saktë një zgjerim të dyshimit ndaj vaksinave. 

Kequshqyerja e fëmijëve shqiptarë/17.4% në varfëri. Nën moshën 5 vjeç: 39.6% obezë, 91% mungesë jodi

Postuar në 28 Mars, 2017 16:29

Organizata Botërore e Ushqimit, FAO, vlerëson se kequshqyerja e fëmijëve në Shqipëri është problem.

Divorci si shpëtim, pasdivorci dramë

Postuar në 14 Shkurt, 2017 08:32

Numri i lartë i ndarjeve bashkëshortore, tregon nga njëra anë emancipimin e gruas shqiptare, por nga ana tjetër, problemet e theksuara të shoqërisë tonë, lindur pas viteve nëntëdhjetë. Jo çdo zënkë, mëri apo mosmarveshje duhet ta çojë njeriun në divorc, meqë këtë e parashikon Kodi i Familjes. Përkundërazi, duhen bërë të gjitha përpjekjet e duhura për të ruajtur familjen aktuale. Kur kanë shteruar të gjitha përpjekjet e mundshme, alternativa e vetme mbetet ndarja.

Propaganda e ISIS me fëmijët e luftës, tjetër video brutale

Postuar në 31 Dhjetor, 2016 11:00

Shteti Islamik ka publikuar një video të re në morinë e mesazheve propagandistike për luftën e tyre në emër të xhihadit. Në të shfaqen fëmijë  duke u trajnuar me armë si të loftojnë në fushën e betejës dhe si të ekzekutojë të burgosurit e tyre.

Fëmijët mësohen si të përdorin armët në në luftrat urbane, por edhe në hapësira ​​të hapura në fshat. Këto video propagandistike publikohen në një kohë kur organizata terroriste ka marrë goditje të rënda në Siri dhe Irak.

Reportazh/Zëra të pamundur: Fëmijë në periferitë e Tiranës

Postuar në 20 Dhjetor, 2016 14:59

Xhesi, Sabiani dhe Erisa jetojnë me prindërit në Paskuqan, në një shtëpi të papërfunduar, aspak të rehatshme, madje të rrezikshme. “I kam parë fëmijët disa herë, po nuk para dalin nga shtëpia”, thotë Liliana, pronarja e një lokali ku ndaloj rrugës për në shtëpinë e tyre. Kam biseduar më parë në telefon me Besnikun, babain e fëmijëve, që më pret pas një ore në shtëpi. Nuk dua të shkoj më shpejt e ta nxitoj të kthehet, aq më pak të mbërrij përpara tij.

Spektakël dhune në Çeçeni, fëmijët ndeshen në ring. Mes tyre edhe djemtë e presidentit Kadyrov

Postuar në 08 Tetor, 2016 14:18

Në Çeçeni zhvillohet një sport i pazakontë që me sa duket synon burrërimin e meshkujve. Boks pa mbrojtje mes fëmijëve 8-10 vjeç në një ring të izoluar me spektatorë të rritur. Në këto ndeshje marrin pjesë edhe tre djemtë e presidentit Kadyrov. Videot e publikuar kanë provokuar reagime në Rusi, vendi që kontrollon Çeçeninë, aq sa zëdhënësi i Putin ka bërë thirrje të mos lejohet më një gjë e tillë.

Boksierët e vegjël kamboxhianë

Postuar në 26 Gusht, 2016 15:56

Kun Khmer është një luftim tradicional kamboxhian që shihet si një rrugëdalje për t’i ikur edhe varfërisë. Fëmijë të moshës 6-12 vjeç marrin 7 ose 10 dollarë për çdo fitore dhe nëse ecin mirë mundet që një palestër t’i financojë. Fotografitë janë realizuar nga Hannah Reyes Morales që ka qëndruar dy vjet në Kamboxhia, në një mjedis ku hasen fëmijë që ndajnë fëmijërinë me boksin. 

http://www.theatlantic.com/photo/2016/08/Cambodias-Child-Boxers/495083/

Pages

Subscribe to RSS - femijet