evazioni

Kush ka realisht interes që regjimi i TVSh-së të mos ndryshojë?

Postuar në 06 Tetor, 2017 13:35

Qeveria ka zyrtarizuar synimin që të përfshijë në regjimin e Tatimit mbi Vlerën e Shtuar edhe ato që deri më sot quhen “biznese të vogla”. Të tilla janë ato që përjashtohen nga ky regjim nëse kanë një xhiro poshtë 5 mln lekë. Kryeministri e argumentoi kështu arsyen e këtij vendimi:

"Nuk mundem të paguaj" - në këtë rrugë jemi nisur edhe ne

Postuar në 21 Maj, 2017 12:36

Fatura të papaguara, borxhe, skema të reja që thjesht shtojnë ankthin dhe shtojnë të pamundurën: me mijëra profesionistë të vetëpunësuar, pensionistë dhe punëtorë të sektorit privat po ngrihen kundër këtij muri, jo sepse nuk duan të paguajnë, por sepse nuk munden. 

Një shembull nga Franca: “Inspektimi kryesor tatimor tek biznesi i madh”. 2015, vit rekord në mbledhjen e të ardhurave

Postuar në 07 Mars, 2016 17:22

Evazioni i kompanive të mëdha është në fakt problemi kryesor i të ardhurave. Kjo vlen për çdo vend, përveç Shqipërisë ndoshta e cila nën qeverinë aktuale preferoi të bënte dy veprime që nuk dihet ku çojnë: të shlyente në kohë rekord, duke marë borxh, borxhin që qeveria u kishte kompanive publike që kishin kryer punë dhe nuk ishin paguar, dhe e dyta të godiste sa më fort të ishte e mundur biznesin e vogël përmes aksionit kundër informalitetit.

“Football Leaks” publikon kontratat e futbollistëve më të njohur. Manovra të dyshimta nga agjentët: “Janë mbi 500 gigabyte dokumentacion”

Postuar në 07 Shkurt, 2016 00:16

Një skandal me përmasa shumë të mëdha qëndron në horizont për futbollin europian.  Një platformë, “Football Leaks”, e cila menaxhohet nga persona të panjohur, po publikon dokumente konfidenciale të kontratave dhe transfertave të futbollistëve, të cilat zbulojnë se shumat e publikuara nuk janë të vërteta. Platforma ka shpërndarë dokumentet online, duke ia dërguar edhe adresave të redaksive të ndryshme, në një mënyrë që të kujton “WikiLeaks”.

Evazioni me pagat e sektorit privat, vjen "furtuna" e radhës për bizneset

Postuar në 25 Janar, 2016 10:30

Pas aksionit kundër informalitetit që u shoqërua me një klimë represioni ndaj biznesit dhe që nuk dha efektet e pritshme qeveria ndërmerrer një tjetër nismë për të luftuar evazionin në ekonomi dhe shmangien e subjekteve nga detyrimimet fiskale. Verifikimin e pagave për të punësuarit në sektorin privat. Monitor thotë se deklarimi i pagave më i ulët se realja në sektorin privat është një nga burimet më të mëdha të evazionit në vend.

Intervista/Sistem teknologjik dixhital për gjurmimin e TVSH-së

Postuar në 22 Janar, 2016 18:22

Zëvendësministrja e Financave Irena Beqiraj ka sqaruar në një intervistë për gazetën Tema iniciativën e qeverisë për të rritur shkallën e administrimit të TVSH-së. Sipas zonjës Beqiraj, administrimi i taksës së TVSH-së nuk do të jepet me koncesion, por është një projekt bashkëpunimi në formën e Partneritit Publik Privat, i cili pritet të minimizojë evazionin fiskal. Beqiraj sqaron se në këtë rast kemi të bëjmë me një platformë teknologjike dixhitale, e cila do të mundësojë raportimin në kohë reale të cdo transaksioni, apo për çdo shitje e blerje.

Evazioni në tregëtinë e celulareve, vetëm për 2014 dëmi 7.5 mln euro

Postuar në 19 Nëntor, 2015 10:45

Humbjet në tregun e aparateve celulare për vitin 2014 u përllogaritën së paku në 7.5 milionë euro.  Monitor thotë se për këtë periudhë janë zhdoganuar rreth 140 mijë aparate celulare dhe po gjatë këtij viti, janë aktivizuar rreth 1 milion numra në sistemin e telefonisë së lëvizshme tek të katër operatorët së bashku.

Në një raport të Ministrisë së Financave  që shoqëron projektbuxhetin e vitit 2016 thuhet se, nëse çmimi mesatar i një aparati vërtitet sot tek rreth 15 mijë lekë për njësi, shuma e TVSh-së së munguar për copë përllogaritet në 3 mijë lekë.

TCh: Becchetti ekstradohet në Shqipëri brenda 15 dhjetorit

Postuar në 03 Nëntor, 2015 19:40

“Top-Channel” raporton se sipërmarrësi italian, Francesco Becchetti, pronar i “Agon Channel”, është  ndaluar nga policia angleze pak ditë më parë dhe se brenda 15 dhjetorit do të kryhet ekstradimi i tij drejt Shqipërisë. “Në bazë të legjislacionit në Mbretërinë e Bashkuar, Becchetti nuk është arrestuar, por është lënë i lirë pasi i është komunikuar vendimi për ekstradim, me detyrimin që të kthehet në Shqipëri brenda 15 ditëve të para të muajit dhjetor, në të kundërt ai do të kthehet forcërisht nga autoritetet britanike.

DPT denoncon evazionin fiskal, priten arrestime të biznesmenëve të mëdhenj

Postuar në 23 Tetor, 2015 14:23

Në fund të tetorit, paralajmërohen arrestime në rradhët e përfaqësuesve të biznesit të madh për evazion fiskal. Në kuadër të aksionit kundër informalitetit, Policia e Shtetit kërkon të arrestojë emra të njohur të biznesit. Lajmi për arrestimet nga burime të Drejtorisë së Përgjithshme të Tatimeve për “News24”. Bëhet fjalë për kompani që janë kapur me evazion fiskal gjatë fazës së parë të operacionit anti informalitet në muajt shtator dhe tetor.

Nuk u pakësua evazioni, apo u ngadalësua rritja ekonomike?

Postuar në 22 Tetor, 2015 19:16

Në kushte të tjera të pandryshuara, rritja dramatike e kontrolleve tatimore gjatë shtatorit, duhet të sillte uljen e evazionit fiskal. Thënë ndryshe, duhet të rriste ndjeshëm të ardhurat buxhetore  të muajit shtator, krahasuar me shtatorin e vjetshëm. Por në fakt, rritja ishte vetëm 1% në krahasim me shtatorin e vjetshëm.

Pages

Subscribe to RSS - evazioni