Eurozona

Po dëshmojmë fundin e bankave qendrore të pavarura. Mbijetesa e Eurozonës kërkon një Macron gjerman

Postuar në 06 Shtator, 2020 01:06

 

Arsyet pse Italia nuk mund të dalë nga Eurozona

Postuar në 18 Dhjetor, 2019 23:46

 

Bloomberg: Europa, kërcënim real për ekonominë botërore

Postuar në 13 Shkurt, 2019 13:19

"Pavarësisht shqetësimeve të ngritura nga lufta tregtare mes SHBA dhe Kinës, kërcënimi më i madh për ekonominë botërore duket të jetë Evropa”- thotë agjencia Bloomberg

Rënia e kërkesës është e dukshme në eurozonë në krahasim me vitin 2018, madje edhe lokomotiva gjermane po ndeshet me probleme, duke paralajmëruar një rrezik real që rritja ekonomike të arrijë në më pak se 1% këtë vit.  Investitorët e kanë kuptuar këtë. Indeksi Euro i Bloomberg ka shkuar në nivelin më të ulët që nga mesi i vitit 2017, ndërsa aksionet evropiane në bursa kanë rënë.

Europa po merr veten financiarisht

Postuar në 20 Maj, 2017 10:35

"Kriza e eurozonës është tejkaluar, rimëkëmbja ekonomike po bëhet gjithnjë e më fortë në sektorë të ndryshëm produktive dhe në vende të ndryshme," tha presidenti Bankës Qendrore Evropiane,  Mario Draghi në një ceremoni në tel Aviv. "Kërkesa e brendshme e  mbështetur nga politika monetare të BQE-së, dhe është motori kryesor i rimëkëmbjes. Ne vlerësojmë se  në nivel ndërkombëtar, sektori financiar është tani më elastik" dhe perspektiva ekonomike ndërkombëtare po shkon drejt përmirësimit."- shtoi Draghi.

Greqia del nga Euro. Dekada, term afatgjatë për BE-në. Unioni nuk do të jetë më ky që është sot

Postuar në 08 Shkurt, 2017 10:33

Ted Malloch, i përfolur si kandat për ambasador të SHBA-së në Bashkimin Europian, i ka dhënë një intervistë Skai Tv. Malloch jep disa konsiderata për politikën aktuale në Europë duke sugjeruar se Greqia duhet të lërë Eurozonën. Madje sipas tij, do të jetë vetë Greqia që në një vit, apo një vit e gjysmë do ta kërkojë një gjë të tillë. Dilema se çfarë ndodh me këtë vend nëse lë Euron për Malloch duhet parë nga një optikë më praktike: A mendohet se do të jetë më keq sesa tani?

Euro ka dështuar, nuk i shërben mirëqënies së Europës

Postuar në 20 Gusht, 2016 19:27

Nobelisti amerikan, Jozef Stiglitz thotë se dështimi ekonomik i Europës është njëkohësisht dështim i monedhës së përbashkët europiane. "Dikush duhet të fillojë të mendojë për ta zhvlerësuar atë, pasi euro po kthehet në një pengesë për zhvillimin e ekonomisë europiane"- ka thënë Stiglitz për "Der Spiegel".

"Në lojë është Europa, jo Greqia. Europa, peng i çarjes franko-gjermane”

Postuar në 09 Shtator, 2015 16:22

Ish-ministri i Financave i Greqisë, Yanis Varoufakis, vijon me përpjekjen për të sqaruar opinionin mbi atë që ndodhi me Greqinë. Përmes një opinioni të publikuar në “New York Times” më 8 shtator, Varoufakis, del me një tezë ideologjike, të cilën e sheh si shkak të krizës së madhe europiane. Krizë e cila konstituohet nga përplasja e madhe franko-gjermane, mbi atë që duhet të jetë Europa.

Ligj falimentimi për eurozonën?

Postuar në 04 Gusht, 2015 12:54

Realisht shtetet që nuk arrijnë të pagujnë borxhet e tyre janë të falimentuara. Por ende nuk eksziston një ligj që rregullon falimentimin shtetëror. Instituti i Ekonomisë Gjermane në Këln do ta ndryshojë këtë.

Subscribe to RSS - Eurozona