Europa

“Fuck the politicians”. Cumberbatch mban fjalim në teatër për krizën e imigrantëve

Postuar në 30 Tetor, 2015 15:33

Ndërkohë që Europa po përmbytet nga imigrantët, kur në Gjermani pas sirianëve po flitet për afganët e kur urrejtja dhe e dajthta po fiton terren, Britania e Madhe ka bërë një zgjedhje pragmtaiste dhe optimale: nuk pranon më shumë se 20 mijë imigrantë në pesë vite. Kjo falë edhe pozicionit gjeografik. Kriza e imigrantëve që janë të një rrace dhe feje tjetërka ndarë Europën mes humanizmit dhe kufizimeve emocionale dhe instintktive që sjell një ndryshim demografik i këtillë.

"Jo” Europës për refugjatët sirianë. Jemi pa brekë në bythë për vete”

Postuar në 30 Tetor, 2015 12:23

Çështja e refugjatëve sirianë dhe jo vetëm që po mësyjnë Europën po futet më rend të ditës edhe në Shqipëri. Pas fjalës së djeshme në Parlament, ku kryeministri shprehur gatishmërinë për t’u përfshirë në menaxhimin e kësaj situate, gazeta “Shekulli”, që është pranë qeverisë, përcjell një opinion të kundërt. Si arsye nxiret pamundësia e Shqipërisë dhe fakti se Europa as në këtë rast nuk ka për të ndihmuar. “Koncesioni i radhës, i kërkuar nga BE, me në krye Gjermaninë.

Europa i mbyll dyert OMGJ-ve, po Shqipëria?

Postuar në 15 Tetor, 2015 18:00

Në mendjet e Evropianëve, siguria është përbërësi më i rëndësishëm i ushqimit të tyre. Të bërit kompromis në lidhje me sigurinë e cilësisë ushqimore nuk hyn në planet e BE-së ose të paktën jo në planet e 19 vendeve që së fundmi kanë votuar jo ndaj rritjes së produkteve të modifikuara gjenetikisht OMGJ. Qasja e Komisionit Evropian në lidhje me këtë propozim ishte t’u jepte demokraci të gjithë vendeve anëtare për të pranuar ose jo farërat OMGJ edhe pse brenda BE-së ato janë të autorizuara.

Busek: Europa e ka në traditë t’ju quajë të korruptuar, strategjia e Ramës me Serbinë nuk është e keqe

Postuar në 13 Tetor, 2015 20:21

Qasja e Europës me Ballkanin dhe diferencimi që u bëhet vendeve aspirante në raport me bllokun e shteteve anëtare ndërtohet mbi një hendek që vetë Brukseli e ka si një të keqe brenda vetes. Ndaj dhe etiketimi i vendeve të Europës Juglindore si të korrupruara sipas politikanit me përvojë Erhard Busek lidhet me një traditë që justifikon edhe etapat e negociatave mes dy palëve. Në një intervistë për gazetën “Dita” politikani austriak thotë se Bashkimi Evropian e di shumë mirë se e ka eksportuar korrupsionin në këto vende përmes kompanive që operojnë në to.

“Që projekti i bashkimit të Europës të ketë sukses, duhet të kontribuojnë të gjithë”

Postuar në 03 Tetor, 2015 19:24

3 tetori shënon ribashkimin e Gjermanisë, një ngjarje kjo përcaktuese për të ardhmen e Europës dhe botës në përgjithësi. Ngjarja i hapi rriugë zhvillimeve të tjera në Europën Lindore dhe katalizoi mandej shpërbërjen e Bashkimit Sovjetik. Me këtë rast, ambasada gjermane në Tiranë ka organizuar një koncert para të cilit ka mbajtur një fjalë të shkurtër ambasadori Helmut Hoffmann.

"Jo pushtet, por përgjegjësi"

Postuar në 30 Shtator, 2015 12:24

Gjermania ka mbërritur atje, ka zënë atë vend ku duhet të qe gjithmonë: pikërisht në mes të Evropës. Francezi Paul Claudel tha në verë 1945: ju gjermanët nuk duhet të doni ta sundoni Evropën. Por ju - populli në mes, populli me më shumë fqinj- duhet t'ua bëni të kuptueshme popujve rreth jush se vetëm së bashku keni një të ardhme. Kjo është Gjermania evropiane. Në thelb, Republika Federale Gjermane, pra pjesa perëndimore e ka njohur këtë përgjegjësi evropiane menjëherë pas katastrofës së Luftës së Dytë Botërore dhe të sundimit nacionalsocialist dhe ka vepruar mbi këtë bazë.

Në lojë është e ardhmja e Europës*

Postuar në 23 Shtator, 2015 20:28

Për momentin e tërë Europa dhe posaçërisht Gjermania është përfshirë në debatin publik mbi  emigracionin masiv apo të zhvendosjes kolektive të masave të mëdha të njerëzve. Në rastin konkret termi “emigrant”  është zëvendësuar me  termin “refugjat” ose më saktë, me termin “emigrant për motive ekonomike”.

Pyetje për krimin dhe nacionalizmin. “Arkitekti” i imazhit përballet me probleme të imazhit...real

Postuar në 23 Shtator, 2015 15:02

Përgjegjësi ka media. Ky mendim po zë rrënjë në kokën e shumë njerëzve që shohin te mosndryshimi i gjendjes në Shqipëri, përgjegjësi edhe të gazetarëve. Kështu mendon edhe kryeministri aktual i Shqipërisë, Edi Rama, i përgatitur si politikan në laboratoret mediatike afër Partisë Socialiste. Madje duket se kaq larg ka shkuar në mosbesimin dhe stigmatizimin e medias, saqë pas “Selfie Tv” që ka krijuar vetë, e sheh keqinterpretimin e asaj që thotë vetë, si një ves të gazetarëve, por jo si paaftësi për disiplinuar mesazhet që kërkon të japë.

Shënim: Politikani, tifoz i Europës

Postuar në 21 Shtator, 2015 23:10

Me një shprehje të huazuar nga ish-ambasadori i BE-së në Tiranë Etore Sekui, kryeministri Edi Rama  shëtit në Europë për të treguar peshën politike që ai vetë ka si lider, por dhe Shqipëria që drejton. “Shqipëria ka nevojë për Europën, aq sa Europa ka nevojë për Shqipërinë”,- ka theksuar shpesh Rama sa herë ka pasur përpara ndonjë panel me të huaj, ku ka prezantuar arritjet e qeverisë duke guxuar të kritikojë Europën për konservatorizmin që po tregon në çështje të politikës së zgjerimit.

Angela Merkel sipas një portretizimi me frymëzim nga "Nënë Tereza"

Postuar në 19 Shtator, 2015 23:46

Zemërgjerësia dhe shpirti human i “Nënë Terezës” është gjetur si metafofë për të ironizuar zonjën e hekurt të Gjermanisë dhe vendimet që ajo mori fillimisht për të pritur një numër të madh emigrantësh nga Lindja që po mësyjnë Europën dhe më pas lëshimin e urdhërit për të rikthyer kontrollet në kufirin me Austrinë.

Revista “Spiegel” portretizoi kancelaren Merkel me veladonin e Nënë Terezës për të kritikuar qëndrimin që Gjermania po mban ndaj krizës së emigrantëve sirianë.

Pages

Subscribe to RSS - Europa