Euralius

Po këto a janë influenca të papërshtatshme?

Postuar në 17 Gusht, 2016 21:20

Ngritja e Prokurorisë së Posaçme për luftën kundër korrupsionit, e njohur ndryshe si SPAK, institucion që nuk do të ketë asnjë varësi nga Prokuroria e Përgjithshme, është bërë bazuar mbi një kuadër ligjor të hartuar nga ekspertët ndërkombëtarë të Euralius. Ndonëse është ende në formën e një drafti projektligji ka hapur shumë polemika për formulimin e një neni që prek në veçanti mediat. Bëhet fjalë për Nenin 13, pika 3 në projektligjin “Për Organizimin dhe funksionimin e institucioneve për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar” që thotë se:

Propozimi antikushtetues që prishi konsensusin qëllimisht

Postuar në 20 Korrik, 2016 13:14

Portali “exit.al” shkruan sot një version të arsyeve se përse dështuan negociatat e para dy ditëve. Kryetari i PD-së, Lulzim Basha sqaroi diçka kur foli për “skualifikim nga kandidimi vetëm mbi bazën e dyshimeve”, por duket se mënyra sesi është futur ky propozim, lë shumë dyshime. Shkruan “exit.al”: “Një kthesë e papritur ka ndodhur rreth orës dy të mengjesit të së martës ndërsa po zbardhej në letër marrëveshja e arritur për t’u firmosur nga palët.

PD përplaset edhe me Euralius

Postuar në 14 Janar, 2016 10:57

Partia Demokratike përplaset edhe me misionin EURALIUS të Bashkimit Evropian, i cili asiston Shqipërinë për reformat në fushën e drejtësisë.
“Rilindja Demokratike”, organi zyrtar i PD-së shkruan se në një “rast unikal në historinë e këtyre 10 viteve të fundit, ky mision ka vendosur të mos i japë të drejtën e fjalës opozitës”.
“Euralius ka ftuar dy nga përfaqësuesit e opozitës që të jenë të pranishëm në këtë takim të rëndësishëm, por nuk ka pranuar që ata të kenë të drejtën e fjalës”, thuhet më tej.

Konsensusi, kostoja e notës “4” të Venecias

Postuar në 25 Dhjetor, 2015 01:50

Kundërshtimi që po i bëhet draftit të Komisionit Parlamentar për Reformën në Drejtësi, pas vërejtjeve esenciale që ka bërë Komisioni i Venecias, po prek cakun e marrëdhënies deri diku normale që dukej se sundonte palët gjatë procesit të diskutimit. Ka intepretime për vëretje, të cilat nuk mund të anashkalohen, pavarësisht se politika po mban zemrën me dorë nga frika e sfidës që lëshoi dje Fatmir Xhafaj.

Ligji antimafia, hetim edhe korrupsionit pasiv

Postuar në 21 Dhjetor, 2015 11:07

Në kuadrin e projektit “Pameca IV”, të financuar nga Bashkimi Europian për reformimin e policisë dhe konsolidimin e Kapaciteteve për Zbatimin e Ligjit në Shqipëri, propozohen së fundmi disa ndryshime në ligjin “Antimafia” që synojnë hetimin edhe të korrupsionit pasiv. Gazeta Shqiptare raporton se ndryshimi i propozuar është pikërisht shtesa, për të hetuar jo vetëm korrupsionin aktiv, por edhe atë pasiv. Në këtë pikë, në qëndrimin e vet “Euralius” thotë se çdo vepër korrupsioni, aktive dhe pasive, janë anë të së njëjtës monedhë.

Sugjerim nga shefi i EURALIUS: Një zgjidhje është të shkarkohen të gjithë gjqytarët dhe prokurorët

Postuar në 25 Nëntor, 2015 10:04

Kreu i misionit Euralius në Shqipëri, Rainer Deville ka sugjeruar dje në tryezën e konsultimeve për reformën në drejtësi se një zgjidhje e mundshme është shkarkimi i 800 prokuorëve dhe gjyqtarëve. “Ushtrimi për rivlerësimin e gjyqtarëve dhe të prokurorëve është ushtrimi më i vështirë në kuadrin e kësaj reforme kushtetuese. Kemi një gjyqësor të korruptuar nga 400 gjyqtarë dhe 400 prokurorë, ndaj do të na duhet të gjejmë një zgjidhje të menjëhershme. E para do të ishte që t’i pushojmë këta që të gjithë dhe të vendosim të rinj.

Rekomandime për KLD-në: Prokuroria të sjellë prova për arrestimin e gjykatësve

Postuar në 23 Gusht, 2015 23:19

"Prokuroria të sjellë prova për arrestimin e gjyqtarëve". Misioni Euralius në një raport të fundit sugjeron që ligjvënësi të ofrojë garancitë e nevojshme për gjyqtarët.Në këtë raport që publikohet nga “Top Channel”, misioni Euralius shprehet për maturi, duke rekomanduar që të parashikohet me ligj, që pozicioni i Prokurorisë  kur kërkon autorizim nga KLD-ja për arrestim gjyqtari, të mos jetë aq i lehtë sa deri më tani.

Pages

Subscribe to RSS - Euralius