Estonia

Suksesi i një "qeverisjeje digjitale" që përgënjeshtron demagogjinë e "bashkëqeverisjes"

Postuar në 26 Prill, 2019 12:47

Më kujtohet fundi i viteve 1990 kur isha këshilltare e kryeministrit të atëhershëm. Si vend i vogël dhe  ende shumë i varfër, ne kuptuam se mundësitë tona ishin në dy megatrende - IT dhe gjenetika 

Burokracia nuk luftohet me fjalë, Estonia për t’u marrë shembull

Postuar në 27 Dhjetor, 2018 09:56

Në kryeqytetin estonez, Tallinn, Oskar  një foshnje vetëm tre ditëshe është ende në maternitet, ndërsa babai i tij printon përmes laptop-it certifikatën e lindjes së djalit.

Ky imazh mund të jetë i pazakontë për shumicën prej nesh, por në Estoni njerëzit janë mësuar t’i marrin vetë shërbimet përmes internetit duke shmangur burokracitë e administratës.

1.3 milionë qytetarë që jetojnë në vendin balltik e kanë përqafuar plotësisht këtë kulturë dixhitale që lehtëson jetën e tyre të përditshme në një masë të madhe.

Greqia refuzon pjesëmarrjen në konferencën për denoncimin e krimeve të komunizmit

Postuar në 19 Gusht, 2017 09:53

Presidenca estoneze e BE-së ka iniciuar një konferencë për denoncimin e krimeve të komunizmit. Mirëpo kundërshtimi nuk ka munguar edhe nga brenda BE-së. Greqia, përmes ministrit të saj të Drejtësisë, Stavros Kontonis, ka deklaruar se “nazizmi dhe komunizmi nuk janë të njëjtat pjesë të të njëjtit ekuacion”. 

Presidenca estoneze e KiE-së: Zgjerimi i BE-së është një investim strategjik dhe afatgjatë

Postuar në 01 Korrik, 2017 13:59

Estonia ka bërë një rrugë të gjatë që kur u bë anëtare e Bashkimit Evropian në vitin 2004. Reformat e ndërmarra kërkonin vendime të vështira. Megjithatë, rëndësia e tyre u plotësua me unanimitet ndërpartiak në parlament dhe në qeveri, si dhe u kuptua dhe u pranua nga qytetarët. Anëtarësimi në BE ka ofruar për estonezët liritë e shumëpritura - lirinë për të udhëtuar, studiuar, punuar, tregtuar dhe bërë biznes brenda 27 vendeve europiane që përfaqësojnë mbi 500 milionë njerëz”-thotë ministri i Jashtëm i Estonisë, Sven Mikser.

Subscribe to RSS - Estonia