ekonomi

Raporti/ Papunësia ka njohur rritje

Postuar në 20 Tetor, 2015 23:24

Kompania financiare ndërkombëtare "Standard&Poor’s" ka dhënë notën B/B me parshikim pozitiv për financat e Shqipërisë në vlerësimin e saj periodik më të fundit. Ajo që është pozitive është fakti se rritja ekonomike parashikohet të jetë gjithmonë e në rritje për vitet në vijim. Ndërkaq, për sa i përket nivelit të papunësisë, deri në vitin 2018 ai  parashikohet të jetë në ulje, por gjithmonë duke qenë më i lartë se në vitin 2012 (kështu vit pas viti duke filluar nga 2015).

Rritja ekonomike

Pesimizmi i individëve për të ardhmen, bie besimi në ekonomi

Postuar në 16 Tetor, 2015 08:14

Treguesit ekonomik u ulën në 3-mujorin e tretë të vitit, çka tregon një rënie të besimit të biznesit dhe konsumatorit. Sipas Bankës së Shqipërisë, treguesi i ndjesisë ekonomike u ul me 2.7 pikë krahasuar me tremujorin e dytë të këtij viti. Në një ktonikë të trasmetuar nga “Tv Scan” thihet se ecuria e treguesit në 3-mujorin e tretë u ndikua negativisht nga rënia e besimit në sektorët e industrisë e të shërbimeve, si dhe nga rënia e besimit konsumator. Treguesi i besimit në sektorin e industrisë pësoi rënie me 2.5 pikë përqindje, ndonëse qëndron ende mbi mesataren afatgjatë.

Raporti i KE për Shqipërinë: Ngadalësohet rritja ekonomike dhe krijimi i vendeve të punës

Postuar në 10 Tetor, 2015 20:52

Në raportin e Komisionit Europian, Shqipëria përballet me një ngadalësim të rritjes ekonomike dhe rritmeve të krijimit të vendeve të punës. Ky konstatim bëhet për ecurinë ekonomike të vendeve kandidate dhe potencial kandidate, trasmeton “Ora News”. Raporti thekson se rritje ekonomike e Shqipërisë u ngadalësua në 2.5% në 3-mujorin e dytë të vitit kundrejt 2.8% në tremujorin e parë. Gjithsesi ajo ka një performancë pozitive e mbështetur nga rritje e investimeve dhe kontributi i eksporteve.

Rritja ekonomike, Shano: Nuk tregon mirëqënie, konsumi është i ulët

Postuar në 08 Tetor, 2015 08:09

Sipas Institutit të Statistikave, ekonomia në tremujorin e dytë të vitit u rrit me 2.53% dhe rritja erdhi kryesisht nga sektori i ndërtimit. Komponenti i konsumit rezultoi në rënie për të dytin tremujor radhazi, ndërsa kontribuesi kryesor ishin investimet.

Kërcënimi për ekonominë, 35 kompani kanë një borxh të pakthyer prej 1 miliardë dollarësh

Postuar në 26 Shtator, 2015 07:50

Është një borxh prej 125 miliardë lekë ose 1 miliardë dollarë që bizneset dhe individët u kanë bankave. Janë para të pakthyera, ose më saktë para të painvestuara në ekonomi. Kjo përbën dhe një nga kërcënimet më të mëdha për ekonominë e vendit. Në një kronikë të trasmentuar nga “Tv Klan” thuhet se më shqetësues është fakti që 56% e këtij borxhi, afro 70 miliardë lekë është vetëm borxhi i pakthyer nga 35 korporata të mëdha në vend të cilat po keqpërdorin kapitalet e qytetarëve shqiptarë.

Flet eksperti fiskal Genc Ramaj: Sistemi miks i ekonomisë shpëtimtari i krizës

Postuar në 18 Shtator, 2015 08:02

 

Një ekonomi që ka ngecur në vend..., në udhëkryq dhe ende pa busull

Postuar në 01 Shtator, 2015 17:18

Ka nisur beteja kundër informalitetit dhe qeveria vetë ka krijuar pritmëri thuajse absolute për këtë operacion. Çdo gjë mbetet për t’u parë, pasi jemi ende në fazën e spektaklit të kuponave në shitësit ambulantë. Ministri i Financave theksoi sot edhe shlyerjen e borxheve ndaj biznesit, si për të vënë në një bazë morale të drejtën e qeverisë që kërkon tani detyrimet që i takojnë. Mirëpo kjo është njëra anë, pasi në krahun tjetër, është vetë kryeministri që e lidh rënien e të ardhurave dhe krizën e tanishme, me një moment kalimtar që vjen nga ndryshimi i modelit ekonomik?

Defiçiti te taksat, ekspertët e ekonomisë thonë se evazioni më i madh shkaktohet nga TVSH

Postuar në 29 Gusht, 2015 17:16

Qeveria ka paralajmëruar se nga 1 shtatori nis aksioni kundër informalitetit, duke planifikuar arkëtimin e 330 milionë dollarëve. Ndërkohë ekspertët vlerësojnë se Tatimi mbi Vlerën e Shtuar është taksa që shkakton edhe evazionin më të lartë, që bën të pamundur matjen e qarkullimit të mallrave në ekonomi dhe mundëson më pas fshehjen e taksave të tjera, si tatimi mbi fitimin. Shqipëria rezulton deficitare në mbledhjen e shumë taksave, ndërkohë që qeveria pranon se nivel i informaliteti që arrin në 30%.

122 milionë dollarë evazioni fiskal dhe abuzim me tatimet në dy vite

Postuar në 08 Gusht, 2015 15:07

Evazioni fiskal dhe krijimi skemave mashtruese i ka sjellë buxhetit të shtetit një dëm prej 122 milionë dollar ne harkuon kohor te dy viteve. Në një kronikë të trasmetuar nga “Ora News” thuhet se Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve ka ka bërë me dije se vetëm gjatë vitit 2015 abuzimi me tatimet ka sjellë një dëm prej 20 milion dollarësh, dhe se per te gjitha keto ka referuar ne prokurori 247 padi penale.

Pages

Subscribe to RSS - ekonomi