e majta

Koha për ndryshim real, jo për të folur

Postuar në 16 Maj, 2019 02:46

Gjatë periudhës së fundit të qeverisjes së Fatos Nanos doli në skenë “problemi i partive të vogla”. Ky “problem” në fakt ishte krijuar nga vetë Fatos Nano, i cili ndonëse fitoi zgjedhjet në vitin 1997, për demagogji vendosi se duhet tq qeveriste me një koalicion. Kështu që koalicioni i së majtës shpejt u shndërrua në një lloj kënete poshtë së cilës gëlonte rivaliteti administrativ dhe elektoral, ku partitë e vogla fitonin terren apo projektonin fuqizimin e tyre përmes përfitimit të mundësive për punësim në administratë.

Takimi që ka prishur ca nerva në Tiranë dhe Prishtinë

Postuar në 12 Shtator, 2018 11:45

Takimi i Albin Kurtit me Sali Berishën në Tiranë ka prishur disa nerva, këtej dhe andej kufirit. Ideja se një politikan si Albin Kurti rifaktorizon me prezencën e vet të paragjykuar në zyrën e Berishës, këtë të fundit si politikan në rrafsh nacional, nuk po gëllitet mirë. Opinione dhe analiza që i bëjnë gjyqin Kurtit për këtë gabim të tmerrshëm, mendimtarë që janë shpallur pronarëvtë së vërtetës kombëtare apo kombiare, të gjithë vërsulur Albin Kurtit që paska bërë sipas tyre një gabim të madh. Dhe gabimi është një dhe vetëm një: ka takuar Sali Berishën. 

Për një identitet të ri të së Majtës*

Postuar në 30 Korrik, 2018 17:20

Në një demokraci të “qëndruarit në opozitë” dhe “të jesh opozita” mund të jenë dy gjëra të ndryshme. E para është më e qartë, nuk ndan programin politik të shumicës dhe e kundërshton atë.

Gjithë votat për PS-në? Thirrjes nuk i përgjigjen të gjithë

Postuar në 25 Maj, 2017 10:27

PDS-ja e Paskal Milos ka firmosur marrëveshje me LSI-në, një ditë pasi PS-ja kërkoi mosregjistrimin e partive të vogla në zgjedhje me synim maksimalizimin e votës. Kjo është çarja e dytë majtas pas deklaratave të Skënder Gjinushit dhe betejës së Tom Doshit, kandidat i PSD-së, për të fituar të drejtën e kandidimit nga KQZ-ja.

Vetëm me këto marifete e majta mund të mbajë pushtetin

Postuar në 10 Maj, 2017 23:07

"Paradoksi i të majtës moderne europiane është se ndërsa shumë nga çështjet kryesore që përcaktojnë dialogun politik në botë - si rritja e pabarazisë ekonomike, pasiguria e vendeve të punës, paqëndrueshmëria e sistemit të pensioneve dhe kujdesit shëndetësor - janë shqetësime kryesisht të majta , partitë socialdemokrate nuk janë në gjendje t’i menaxhojnë këto sfida në mënyrë adekuate, qoftë në opozitë, qoftë në pushtet.  Ish-presidenti socialist i Francës, Fransua Hollande kësaj radhe nuk ishte kandidat për presidencën, pasi shifrat e popullaritet i kishte edhe më të ulëta se ato të Xheremi

"Liderë", të huaj që argëtohen dhe një shoqëri pa busull

Postuar në 14 Prill, 2017 09:45

Çfarë ka mbetur sot nga Alexis Tsipras? Kryeministri i të majtës ekstreme(!), i cili erdhi me premtimin kundër projekteve ekonomike të të djathtëve të Antonis Samaras, kundër konçesioneve, privatizmeve, kundër kursimit dhe sot ndodhet në pozitën e atij që i promovon ato? Ka mbetur me siguri mësimi se ata që premtojnë çdo gjë, janë ata që të braktisin të parët edhe kur kanë me vete forcën për të qëndruar, siç është rasti i Tsipras. I cili me një votë referendare nuk ja doli dot të thotë atë që premtonte.

Maskarada e ndarjeve politike

Postuar në 05 Prill, 2017 15:35

1. Këtë çerek shekulli, Partia Demokratike dhe Partia Socialiste kanë alternuar njëratjetrën në pushtet. Njëra njihet si e djathtë, tjetra si e majtë. Në thelb, politikat e tyre të zhvillimit janë të ngjashme dhe nuk ndryshojnë aq sa e kërkojnë përkufizimet “e majtë – e djathtë”. Vështirë të thuash se njëra parti është investuar dukshëm për qeverinë dhe tjetra për tregun, njëra për politikat e rishpërndarjes dhe tjetra për sipërmarrjen e lirë, njëra për barazinë dhe tjetra për traditën e hierarkinë.

E majta totalitare në Amerikë dhe kontrolli mbi shkollën

Postuar në 15 Dhjetor, 2016 20:41

Bill O’Reilly gazetari i njohur amerikane me bindje të djathta thotë në emisionin e tij “Talking Point” se në SHBA e majta është kthyer në totalitare përmes kapjes së shkollave. Profesorët sipas tij po kultivojnë radikalizmin te studentët, diçka që nuk mund të vazhdojë. O’Reilly ka bërë thirrje që guvernatorët të marrin situatën në kontroll, pasi SHBA po humbet brezin e ri.

Liria akademike është njëra gjë, por të dëmtosh studentët me një ideologji të çmendur është krejt tjetër

Shënim: Lëvizja “Kokëdhima”, çfarë synon ajo?

Postuar në 21 Nëntor, 2016 12:17

Koço Kokëdhima ka nisur një lëvizje politike brenda Partisë Socialiste. Ai nuk ka bërë ende të qartë, në formën e një projekti se çfarë synon kjo lëvizje, cilat janë objektivat e saj dhe ku shtrihet ajo. Duke parë kontekstin politik dhe lexuar fjalën e Kokëdhimës në Sarandë, para dy ditësh, mund të nxiren disa mendime - relativisht objektive - për atë se çfarë po synon kjo lëvizje:

Pages

Subscribe to RSS - e majta