drejtesia

Propozimet e ekspertëve për Reformën në Drejtësi: Humbet thelbësisht roli i Presidentit

Postuar në 27 Shtator, 2015 19:10

Bëhen të njohura disa nga propozimet e ekspertëve për reformën në drejtësi, e cila do të duhet të miratohet nga Parlamenti brenda vjeshtës. Ndryshimet janë cilësore dhe prekin disa kompetenca që deri më tani rregulloheshin nga Kushtetuta.

Dënimi me vdekje jepet edhe nga gjykata edhe nga shteti

Postuar në 19 Shtator, 2015 22:32

Shteti dhe regjimi politik janë dy gjëra të ndryshme, dy gjysma që përbëjnë një vend me një emër të caktuar, dy gjysma që plotësojnë njëra tjetrën dhe që i kanë të ndara veprimet. Regjimi politik në një vend mund të jetë parlamentar, presidencial, mbretëri, popull-mbret (“republikë”), “demokraci”, “diktaturë”, fetar ose jo fetar, etj. Regjimi politik përfaqson “sovranin” i cili ripohon duke i ligjëruar detyrat natyrale të një shteti dhe më pas nuk i ndërhyn shtetit (qeverisë) në zbatimin e tyre; dhe anasjelltas, shteti nuk ndërhyn në formën apo punën e regjimit politik.

Po mbërrin Fryma Jakobine!

Postuar në 19 Shtator, 2015 11:18

Jakobinët, për ata që nuk e dinë, është një lëvizje e thellë politike që jehon prej tre shekujsh nëpër botë. Kur thua sot jakobinizëm, nënkupton një zgjidhje radikale dhe të pamëshirshme të problemeve që ngërthejnë një shoqëri.

"Shekulli”: “Drejtësia të nisë me Sali Berishën. Ose vota do ndëshkojë bukëshkalët”

Postuar në 09 Shtator, 2015 11:56

Ambicia e Partisë Demokratike për të përfshirë njëfarësoj Ilir Metën në procesin e dekriminalizimit të parlamentit dhe të politikës, rrezikon të neutralizojë vetë procesin. Në mos është lojë e qëllimshme pikërisht për të mbajtur këtë gjendje që shohim tani. Kjo nuk ka të bëjë me të vërtetën e Ilir Metës në politikë dhe përfshirjen e tij në afera korruptive, për të cilat tashmë ka një perceptim se janë të gjithë të vërteta, por për faktin se autorët e këtij skenari nuk hedhin dot një hap pa u rrëzuar vetë.

"Shqiptarë, bashkojuni luftës për Drejtësi! Ky është moment historik”

Postuar në 30 Gusht, 2015 01:22

Andrea Stefani duket se e ka marrë shumë seriozisht reformën në drejtësi. Aq sa në një analizë në gazetën “Dita” sot, i fton të gjithë shqiptarët, madje i sfidon që t’i bashkohen kësaj përpjekjeje që ai e quan patriotike. Dhe edhe radhët e shkruara kësaj radhe janë më imperative, më nxitëse, gati si një kushtrim. “Sot momenti historik dikton, për këdo që i thotë vetes shqiptar, t’i bashkohet luftës për drejtësi, përpjekjes për të bërë, për të parën herë në historinë e shqiptarëve, shtetin e së drejtës. Në 1912 shqiptarët shpallën pavarësinë. Lindi shteti i parë shqiptar.

"O tani, o kurrë. Shqipëria ndodhet në udhëkryq”

Postuar në 23 Gusht, 2015 16:45

Andrea Stefani ka publikuar sot një analizë të gjatë për pasuesit e Berishës, “zelotët e tij” siç i quan ai, duke u zgjeruar mandej në psenë e angazhimit të tij konstant me figurën e Sali Berishës. Stefani thotë se është “kjo dashuri tribale” që i ka zënë frymën Shqipërisë dhe që për rrjedhojë prodhon kritikën e tij dhe të kolegëve si ai. Me këto premisa, analisti në fjalë shton se edhe thirrja për revolucion e tij është në fakt një përpjekje për të ndalur revolucionin në drejtësi. Më tej edhe paragrafi deklarativ që na thotë se shpresa e z.

Shënimi i Ngjelës: Mesa duket, as ky kryeministër nuk e do drejtësinë...

Postuar në 18 Gusht, 2015 20:47

Në një shënim të vetin, Spartak Ngjela pyet se “ku kanë shkuar të gjithë njerëzit e mirë”, perifrazim i një kënge të famshme angleze. Dhe shtron pyetjet: Pse nuk vendoset drejtësia në këtë vend? Pse bëhet sikur e duan drejtësinë shoqërore, kur tani, 25 vjet pas diktaturës, ende askush nuk ka më besim se mund të ketë drejtësi në vendin e tij?

Gedafi nuk ishte aq i keq sa thonë mediat në Perëndim

Postuar në 16 Gusht, 2015 23:25

Kush ishte Muhamed Gedafi? Një diktator, një shtypës i popullit të vet, një showman i politikës, pse jo një ekstravagant që jepte idenë e një njeriu të shkëputur nga realiteti. Mirëpo pushteti nuk mund të mbahet gjatë vetëm me teatrin që mediat perëndimore ia atribuojnë Gedafit si cilësi kryesore. "Telegrafi" publikon disa nga vendimet e qeverisjes së tij, që ngjajnë shumë sociale dhe përbëjnë atë anë të pushtetit të tij që me gjasë do mbahet në heshtje.

1. Nuk kishte asnjë faturë të energjisë elektrike në Libi; energjia elektrike ishte falas për të gjithë qytetarët e saj.

PD gati të japë votën për ndryshimet në Kushtetutë

Postuar në 16 Gusht, 2015 10:08

“Partia Demokratike do të bashkojë votat me shumicën për të ndryshuar Kushtetutën, vetëm në rast se reforma në drejtësi nuk do të përdoret si karrem për të kontrolluar sistemin”. Kjo është deklarata e kreut të grupit parlamentar demokrat Edi Paloka dhënë për “OraNews”. Sipas tij,

Pages

Subscribe to RSS - drejtesia