drafti

Drafti për mediat online, OSBE paraqet vërejtje thelbësore

Postuar në 11 Korrik, 2019 19:29

Misioni i OSBE-së ka publikuar së fundmi një analizë ligjore mbi draftin për ndryshimet në ligjin për mediat audiovizive në Shqipëri me autor dr. Joan Barata Mir, një ekspert i pavarur. Në këtë material njihet përmirësimi në raport me variantin e mëhershëm të propozuar nga qeveria shqiptare, por sërish, edhe në variantin e tanishëm ka probleme jo të vogla.

Eksperti ka paraqitur vërejtjet e veta për 5 pika dhe konkretisht:

Samiti i Rumanisë, BE-ja pritet të miratojë dokumentin e së ardhmes së vet

Postuar në 05 Maj, 2019 13:56

Liderët e Bashkimit Europian pritet të miratojnë javën që vjen një draft me 10 pika për të ardhmen e bllokut. Lajmi bëhet i ditur nga Politico që shton se vendimi do të merret në samitin e Rumanisë. Në të njëjtin takim do të flitet edhe për një Agjendë Strategjike të skicuar nga presidenti i Këshillit Europian, Donald Tusk.

Sipas relacionit të draftit, liderët do të dakordësohen për 10 angazhime…si mbrojtja e një Europe nga Lindja në Perëndimi, nga Veriu në Jug…

Refoma e energjisë, ndarje e OSHEE-së, çmime tregu për konsumatorët

Postuar në 22 Dhjetor, 2018 16:17

Në datën 12 dhjetor të këtij viti, Këshilli i Ministrave ka miratuar një propozim të Ministrit të Infrastrukturës dhe Energjisë për Planin Strategjik për Reformimin e Sektorit të Energjisë. Dokumenti paraqet rëndësi të madhe qoftë edhe për faktin se në parim ai synon hapjen e tregut të pakicës në një sketor ku funksionon monopoli. Dokumenti pranon se reforma është ngadalësuar dy vitet e fundit dhe vetë struktura e burimeve prodhuese paraqet probleme.

Shkojmë në zgjedhje me reformën e Çuçit

Postuar në 02 Tetor, 2018 16:36

Shtatori pritej të sillte konsensus për reformën zgjedhore, ku paraprakisht është rënë dakord për testimin e votimit elektronik në disa bashki. Por në mungesë të një “pazari” të momentit dhe eventualitetit të zgjedhjeve të parakohshme, qeveria po avancon axhendëmn e saj lidhur me këtë çështje.

Ndryshon ligji për informimin/Gjoba për të gjithë ata që refuzojnë dhënien e informacionit

Postuar në 20 Qershor, 2018 16:31

Çdo individ apo person përgjegjës në institucionet shtetërore, i cili në bazë të ligjit për informim nuk jep informacionin e kërkuar nga qytetarët apo media, tashmë do të gjobitet me 1.5 deri në 3 milionë lekë të vjetra.

1994, një ngjarje e keqlexuar qëllimisht

Postuar në 06 Qershor, 2017 10:03

Me hyrjen në fushatën elektorale nën ndikimin e një marrëveshjeje që ka tjetërsuar sjelljen e partive, po flitet përherë e më shumë për një ndryshim të madh, për një fitore vetëm, për një makinë që ecën pa të tjerë në prehër. Partië synojnë fitoren e plotë për të eliminuar konçesionet rrugës. Kjo është alibia të paktën. Kësaj qasjeje kryetari i ri i LSI-së, Petrit Vasili i ka kundërvënë si argument, rastin e referendumit të vitit 1994 për Kushtetutën.

Drafti i Yee për krizën

Postuar në 17 Maj, 2017 13:28

Këto janë pikat kryesore të propozimit që zyrtari amerikan Hoyt Brian Yee u la palëve politike shqiptare për t’u dakordësuar për zgjidhjen e krizës politike aktuale.

 

1.            Një zëvendës Kryeministër i përkohshëm (person jo-politik), i propozuar nga opozita;

2.            Caktimi konsensual i katër ministrave (ekspertë teknik të respektuar) me qëllim parandalimin e keqpërdorimit të administratës publike dhe ndikimeve në procesin zgjedhor;

Rezerva për Projektligjin e ri të qeverisë mbi minoritetet. Akuza se nuk njihen të drejtat e vllehëve, goranëve dhe romëve?

Postuar në 09 Dhjetor, 2016 17:59

Qeveria ka hartuar projektligjin e ri të minoriteteve që në terma zyrtarë  njihet si projektligji për mbrojtjen e pakicave kombëtare në Republikën e Shqipërisë. Drafti ka nisur të diskutohet me grupet e interesit dhe së fundmi ishte pjesë e një auditoriumi të thirrur nga Avokati i Popullit, në të cilin u ngritën disa pikëpyetje mbi mangësitë që ofron ky draft.

Abc News: Draft rezolutë e BE-së që tejkalon ngujimin te Vettingu

Postuar në 09 Dhjetor, 2016 15:43

"Abc News" raporton sot për një draft rezolutë të Këshillit të Europës, hartuar nga 28 ambasadorët e përhershëm të BE-së që përfshin 8 pika për Shqipërinë, si kritere për t’u përmbushur në kuadër të hapjes së negociatave. Drafti do të diskutohet në datën 13 dhjetor, ditë kur Shqipëria pret një vendim. Kërkesat janë:

Rastësi? Një nga gabimet në përkthimin e draftit dërguar në Venecia lidhet me Operacionin Ndërkombëtar të Monitorimit

Postuar në 01 Dhjetor, 2016 21:34

Zbardhen gabimet në përkthimin anglisht të Kushtetutës, që i është dërguar Komisionit të Venecias. Janë 3 nene të aneksit kushtetues, të cilat janë përkthyer gabim e per të cilat PD i është drejtuar me një letër Komisionit te Venecias.

Bëhet fjale per Nenin B, ne aneksin e Kushtetutës, i cili parashikon detyrat e Operacionit Ndërkombëtar të Monitorimit. Në variantin anglisht është shtuar pjesa “ në përputhje me rregullat që përcaktohen në ligj”, një përcaktim qe nuk ekziston ne variantin shqip.
Kujtojmë se roli i OMN-së ishte çështja kryesore në negociatat e verës.

Pages

Subscribe to RSS - drafti