dekreti

Dekretet? Akte të vlefshme, por si letra bakalli

Postuar në 09 Shtator, 2019 20:37

Politika shqiptare ka ofruar sot një ndër shfaqjet më bajate që sugjerojnë se pazari i radhës tashmë ashtë arritur dhe po kërkohen rrugët proceduriale për të bonifikuar fekalet e prodhuara në shkallë industriale këto muaj. Në paraqitjen e tij para Komisionit Hetimor që shqyrton argumentet për shkarkimin e tij, presidenti i Republikës u pyet nga deputeti Bashkim Fino: 

Çfarë do të bëni me 13 tetorin? 

Presidenti ngre akuza penale për kontratën koncesionare të rrugës Milot - Balldren

Postuar në 08 Gusht, 2019 16:53

Presidenti i Republikës Ilir Meta ka kthyer sot për rishqyrtim ligjin për miratimin e kontratës konçesionare për rrugën Milot-Balldren. Përmes në njoftimi në faqen e vet online, kreu i shtetit jep arsyet e këtij vendimi që sipas tij lidhen me një seri procedurash antikushtetuese. Në përfundimet e veta Meta ka konstatuar se:

 

Ligji nr. 52/2019 dhe Kontrata Koncesionare bashkëlidhur janë propozuar, hartuar, nënshkruar dhe miratuar në kundërshtim me parimin e shtetit të së drejtës; 

Akademia e Shkencave korrigjon kryetarin në detyrë: Do kërkojmë rikonsiderim te Presidenti

Postuar në 14 Korrik, 2019 14:53

Academia e Shkencave të Shqipërisë ka menduar të gjejë një rrugë të ndërmjetme për të zgjidhur situatën e krijuar me refuzimin nga Presdenti i Republikës, Ilir Meta, për emërimin në detyrën e kryetarit të Skënder Gjinushit. Ky i fundit në disa dalje mediatike e ka cilësuar aktin e Presidentit si absolutisht të pavlefshëm, por Akademia mendon të veprojë ndryshe. Në një njoftim të shpërndarë edhe në rrjetet sociale, ajo shprehet se:

Sporti i ri i konstatimit të pavlefshmërisë, Gjinushi: Dekreti i Metës është nul

Postuar në 13 Korrik, 2019 16:36

Kryetari i zgjedhur, por i pa dekretuar nga Presidenti i Republikës, Skënder Gjinushi, thotë se akti i Ilir Metës është nul. Sipas tij, presidenti me dekretin e refuzimit për ta emëruar atë në krye të Akademisë së Shkencave nuk mund të bëjë nul një proces zgjedhor në një institucion.

Presidenti i Kazakistanit anullon me dekret kreditë e këqija për 3 milionë qytetarë

Postuar në 29 Qershor, 2019 14:43

Presidenti i ri i Kazakistanit, Kassym – Jomart Tokayev ka vendosur të anullojë kreditë e këqija për 1/6-ën e popullsisë së vendit. Programi i faljes së kredive është akti i parë politik i madh i Tokayev qëkurse ai erdhi në pushtet në 9 qershor, pasi ish-presidenti jetëgjatë i Kazakistanit, Nursultan Nazarbayev i la vendin.

Kolegji Zgjedhor me tre qëndrime për dekretin presidencial të anullimit të datës së zgjedhjeve lokale(dokumenti)

Postuar në 27 Qershor, 2019 20:28

Vendimi i fundit i Kolegjit Zgjedhor për kërkesën e Partisë për Unitet Kombëra, për çregjistrim nga zgjedhjet, u interpretua si rrëzim de facto dhe de jure i dekretit të Presidentit të Republikës Ilir Meta për anullimin e datës së zgjedhjeve lokale. Në fakt në Kolegj ka patur tre qëndrime për dekretin në fjalë dhe vendimi është marrë i shoqëruar me dy mendime paralele. Ndonëse gjyqtarët kanë qenë dakord me vendimin, ata janë ndarë për pjesë arsyetuese, qartësisht për inetrepretimin e dekretit, të drejtën për ta shqyrtuar atë dhe pasojën që ka sjellë.

Dekreti i tretë: Zgjedhjet lokale më 13 tetor

Postuar në 27 Qershor, 2019 14:44

Presidenti i Republikës Ilir Meta ka njoftuar sot se do të dekretojë 13 tetorin si datë për zgjedhjet lokale. Në një konferencë të posaçme për shtyp, kreu i shtetit ka sqaruar arsyet e tij për këtë vendim që vjen pas dy dekreteve: të parit që caktoi datën 30 qershor dhe të dytit që e anulloi atë.

Dekreti për datën e re të zgjedhjeve, që është data 13 tetor. Dy arsyet pse kam vendosur këtë datë, sepse është dita më e shpejtë për të organizuar zgjedhjet vendore gjithëpërfshirëse.

Presidenti: Ky parlament nuk është legjitim

Postuar në 14 Qershor, 2019 12:08

Presidenti i vendit Ilir Meta ka komentuar edhe sot zhvillimet politike duke shfaqur ndoshta të parin qëndrim që ngre pikëpyetje mbi legjitimitetin e Parlamentit. 

Presidenti është zgjedhur nga parlamenti jo nga ky, nga një parlament plotësisht legjitim, por Presidenti i takon Republikës dhe Republika i takon vetëm shqiptarëve, besoj se jam shumë i qartë

tha ai gjatë një komunikimi me gazetarët. 

Legjitimiteti i dyshimtë i një date, delegjitimim i zgjedhjeve

Postuar në 13 Qershor, 2019 14:34

Zgjedhjet e 30 qershorit duket se do të jenë asgjë më shumë se fasada e një vullneti të njëanshëm politik. Komisioni Qendror i Zgjedhjeve është ndarë në qëndrimet e veta për sa i përket dekretit të fundit të Presidentit të Republikës që shfuqizon datrën e zgjedhjeve të caktuara me një dekret të mëparshëm. Kryetari i Komisionit, Klement Zguri ka deklaruar se institucioni duhet të ndalë punën e nisur për zgjdhjet sepse dekreti i kreut të shtetit është botuar në Fletoren Zyyrtare:

Socialistët e KQZ-së nuk njohin dekretin e Presidentit. Kryeministri nuk dëgjon as juristët e vet

Postuar në 10 Qershor, 2019 15:03

Të gjithë juristët e njohur të vendit kanë komentuar së fundmi se dekreti i presidentit mund të gjykohet për vlefshmërinë e tij vetëm nga gjykata.

Edi Rama ka vepruar ndryshe. Ai ka autorizuar Komisionin Qendror të Zgjedhjeve që të shpallë pavlefshmërinë e dekretit, edhe këtu me anë të anëtarëve të zgjedhur prej partisë së vet.

Kryetari i KQZ-së, Klement Zguri, ka braktisur mbledhjen dhe vendimin e ka marrë Denar Biba.

Pages

Subscribe to RSS - dekreti