defiçiti

BE kërcënon me gjobë Italinë

Postuar në 22 Nëntor, 2018 10:09

Komisioni Evropian publikoi dje raportet mbi buxhetet e vendeve anëtare të Eurozonës dhe theksoi se në rastin e Italisë planet e saj për vitin 2019 janë "të papajtueshme" me angazhimet e mëparshme dhe për këtë arsye hapja enjë procedurë për deficitin e tepërt është e justifikuar.

BE rrëzon buxhetin e Italisë (letra)

Postuar në 06 Tetor, 2018 11:14

Komisioni Evropian ka hedhur poshtë projektbuxhetin preliminar të qeverisë italiane, sipas La Repubblica.
Në të njëjtën kohë, sipas informacionit, Komisioni shprehu shqetësim serioz për rritjen e deficitit qeveritar.

Qëndrimi negativ i Komisionit ka të bëjë veçanërisht me raportin e deficitit ndaj PBB-së, i cili parashikohet të arrijë 2.4% në projektbuxhetin paraprak për 2019.

Pensionet, minë globale financiare

Postuar në 04 Qershor, 2017 11:10

Pensionet dhe fondi i siguruar për to konsiderohet se përbëjnë bombë financiare të botës. Të paktën kështu rezulton nga një studim i Ëorld Economic Forum sipas të cilit deri në vitin 2050 defiçiti në këtë drejtim arrin në 400 trilionë dollarë në shkallë globale. SHBA-të janë vendi më i goditur: në vitin 20250 këtij shteti do t’i mungojnë 137 trilionë dollarë për të përballuar pagesën e pensioneve të personave që do të jenë në atë moshë. Në vend të dytë vjen Kina me defiçit 119 trilionë dollarë, mandej India me 85 trilionë, Britania 33, Japonia 26 trilionë dhe Kanadaja me 12.

Trump replikon ndaj Merkel: Jo më defiçitit tregëtar me Gjermaninë dhe një NATO-je ku nuk paguajnë

Postuar në 30 Maj, 2017 13:26

Ditë pasi kancelarja gjermane Angela Merkel deklaroi se Gjermania dhe Europa nuk mund të bazohen më tek një aleat si SHBA, presidenti amerikan Donad Trump ka lëshuar një deklaratë – lajm që nuk dihet mirë se çfarë parathotë.

Ne kemi një deficit tregëtar masiv me Gjermaninë, plus ata paguajnë shumë më pak sesa duhet të paguanin në NATO dhe për ushtrinë. Shumë keq për SHBA-të. Kjo do të ndryshojë”, shkruan Trump në një postim në Twitter.

Defiçiti i 7 mujorit, shkak mosrealizimi i rentës minerare, TVSH-së dhe të ardhurave të pushtetit vendor

Postuar në 17 Gusht, 2016 17:01

Drejtori i Poltikave Fiskale në Ministrinë e Financave, Niko Lera, i ftuar në studion e "Tema Tv" ka analizuar treguesit fiskalë të 7 mujorit, të cilat kanë një defiçit prej 2.2 miliardë lekësh. Lera sqaron se ky defiçit nuk është shqetësues dhe ka argumentuar se ai është krijuar nga mosrealizimi i tatimit të rentës minerare, TVSH-së dhe të ardhurave të pushtetit vendor. Shpenzimet e tkurura sipas tij nuk lidhen me faktin se jemi para një viti elektoral.

Rritet me 31.4% defiçiti tregtar, rënie drastike e eksporteve

Postuar në 30 Maj, 2016 16:48

Deficiti tregtar ne muajin prill te ketij viti arriti ne 30 mld leke duke u rritur me afro 31.4% krahasuar me nje vit me pare dhe 9,2 % në krahasim me muajin mars te ketij viti. Te dhenat behen te ditura nga Insituti I Statistikave sipas te ciles volume i importeve vazhdon te jete i  larte krahasuar me eskportet .

Piketty: “Një marrëveshje e re për Europën”

Postuar në 06 Shkurt, 2016 01:59

Një marrëveshje e re për Europën – kështu titullohet shkrimi i ekonomistit të njohur francez, Thomas Piketty, që publikohet në anglisht nga “The New York Review of Books”. Me një term që huazohet nga përvoja amerikane e viteve ’30 të shekullit të të 20-të, Piketty e ndërton argumentin e vet me një premisë: kriza financiare europiane provoi brishtësinë dhe inkoherencën e institucioneve europiane.

Frika nga defiçiti, investimet publike nën parashikim

Postuar në 03 Tetor, 2015 17:54

Investimet publike vijojnë të mbeten larg planit të qeverise. Sipas të dhënave fiskale në tetëmujorin e parë të këtij viti investimet janë gati 10 % më pak se plani i rishikuar me aktin normativ të buxhetit. ABC News raporton se vlera e investimeve te parashikuara për këtë periudhë eshte 31.7 miliardë lekë, ose rreth 3 miliardë lekë më pak.

Në rënie edhe investimet, por edhe pagesat për ndihmën sociale

Postuar në 10 Shtator, 2015 14:58

Ekonomia është thelbi i krizës që përjetojmë. Të dhënat konkrete e bëjnë të qartë këtë. Përveç të ardhurave që rezultuan me rënie, edhe investimet nuk paraqiten mirë. “Në fund të periudhës 8 mujore shpenzimet buxhetore rezultuan 1.3 % më të ulta se, e njëjta periudhë e një viti më parë dhe 9.6 % më të ulta se, plani fillestar i buxhetit për 8 mujorin. Shpenzimet kapitale në fund të gushtit ishin 22 për qind më të ulta se, plani fillestar i periudhës dhe vetëm 2.6 % më shumë se fakti i vitit që shkoi.

Pages

Subscribe to RSS - defiçiti