danimarka

Margrethe II e Danimarkës: “Vendet me monarki e ruajnë më mirë identitetin dhe rrënjët e tyre”

Postuar në 03 Tetor, 2016 17:11

Mbretëresha Margrethe II e Danimarkës i ka dhënë një intervistë revistës gjermane “Der Spiegel”e cila përqendrohet mbi besimin dhe historinë. Danimarka dominohet nga luterianët që sipas mbretëreshës morën rrol pasi vetë mbreti adoptoi drejtim të kristianizmit. Duke iu referuar një fjalimi të mbretit të Norvegjisë, mbajtur së fundmi, sipas të cilit “norvegjezët janë vajza që dashurojnë vajza, djem që dashurojnë djem dhe vajza dhe djem që duan njëri-tjetrin. Norvegjezët besojnë në Zot, në Allah në univers apo edhe në asgjë”, mbretëresha është pyetur për analogjinë daneze të këtij rasti:

27% apo 30%?

Postuar në 08 Shtator, 2015 17:30

Në shkencat e zhvillimit ekonomik apo politik, përdoret shpesh shprehja “Si të shkojmë në Danimarkë?”. Është një lojë fjalësh që, në thelb, do të thotë “Si të bëhemi si Danimarka?” Meqë vizitova Danimarkën me rastin e ndeshjes së futbollit mes nesh dhe danezëve, m’u kujtua kjo shprehje dhe i bëra vetes pyetjen retorike “Si mund të kalojmë nga gjendja ‘shumë më keq se Danimarka’ në gjëndjen ‘më keq se Danimarka’?”

Danimarka shpërndan njoftime në mediat e Libanit: Ja pse nuk duhet të vini në Danimarkë

Postuar në 08 Shtator, 2015 11:35

Ndërkohë që BE-ja po lajmëron vendosjen e kuotave për pranimin e imigrantëve, Danimarka ka menduar një mënyrë të vetën për të shmangur dyndjen e tyre drejt këtij vendi. Mediat njoftojnë se qeveria daneze ka publikuar njoftime në disa gazeta libaneze përmes të cilave bën thirrje që imigrantët të mos i drejtohen Danimarkës. Njoftimi bën me dije se pse nuk duhet të shkosh në Danimarkë, mes të cilave është edhe kriteri i gjuhës. Kush do të marrë lejeqëndrim në Danimarkë duhet të mësojë danisht. Në thelb ky mesazh i qeverisë daneze është parandalues dhe i bën jehonë një shqetësimi në rritje.

Subscribe to RSS - danimarka