BB

Shqipëria do varfërohet më shumë. A mund të quhet lajm ky?

Postuar në 07 Qershor, 2020 15:26

Recesion i theksuar ekonomik dhe varfërim i mëtejshëm i punonjësve të shërbimeve janë dy parashikimet kryesore të Bankës Botërrore për Shqipërinë, si pasojë e pandemisë së Covid 19. Maryam Salim, menaxhere e Bankës Botërore për Shqipërinë, në një intervistë për “Monitor” thotë se varfëria do të rritet me 4-8 pikë përqindjeje, dhe se ky fenomen do të godasë më shumë zonat urbane. SIpas Salim, janë një sërë faktorësh e bëjnë Shqipërinë veçanërisht të prekshme nga kjo krizë

Informaliteti konkurron ekonominë legale

Postuar në 18 Qershor, 2019 12:46

Në një studim të Bankës Botërroe rezulton se rreth afro gjysma e ekonomisë sonë është informale. Në raportin “ Financierët si katalazitorë për rritjen në Ballkanin Perëndimor”, Banka Botërore thotë se 40% e firmave që operojnë në Shqipëri u duhet të konkurrojnë me bizneset jo formale, duke krijuar kosto për ta.

BB i lexon ndryshe protestat në Shqipëri (Video)

Postuar në 02 Prill, 2019 12:30

Leximi i situatës në Shqipëri dhe protestave të opozitës janë përcjellë me një narrativë që qeveria e ka kanalizuar te frika e opozitës nga reforma në drejtësi dhe ndikimi rus, duke shmangur çdo analizë mbi gjendjen ekonomike apo faktorë të tjerë që ushqejnë pakënaqësinë e  njerëzve.

Ekonomia ka nisur të japë shenja të dobësimit, me rënie të ndjeshme tek eksportet apo punësimi dhe këtë e konstatojnë si Banka e Shqipërisë që në përgjithësi ka ruajtur qeverinë nga ekspozimi, por së fundmi edhe Banka Botërore. 

Jep dorëheqjen kreu i Bankës Botërore

Postuar në 08 Janar, 2019 10:07

Pas më shumë se gjashtë vjetësh në udhëheqjen e Bankës Botërore, kreu i saj Jim Kim Kim njoftoi dorëheqjen e tij. Vakancën në krye të këtij institucioni të rëndësishëm financiar do ta plotësojë një kandidat i ri që do të propozohet nga presidenti amerikan Donald Trump.

Largimi përfundimtar i Jim Kim nga drejtimi i Bankës Botërore do të jetë  më 1 shkurt. Mandati i 59-vjeçarit skadonte në mes të vitit 2022 dhe arsyet që e detyruan të jepnin dorëheqjen nuk janë bërë të njohura.

BB: Tatimet pa kapacitet për skemën e TVSH-së

Postuar në 11 Prill, 2018 11:23

Banka Botërore ka dhënë vlerësimin e saj mbi nismën e qeverisë për të përfshirë në skemën e TVSH-së bizneset me xhiro mbi 2 milionë lekë. Gjatë prezantimit të raportit për vendet e Ballkanit Perëndimor, përfaqësuesja e BB për Shqipërinë thanë se Banka Botërore nuk ka ende një vlerësim se çfarë impakti social do të ketë kjo nismë, por shqetësim mbetet kapaciteti i kufizuar i administratës tatimore.

Shifrat për vdekshmërinë foshnjore në 2016

Postuar në 27 Dhjetor, 2017 15:40

Në vitin 2016 vdekshmëria foshnjore shënoi rritje krahasuar me 2015-n, teksa shifrat e dala nga Banka Botërore raportojnë 14 vdekje në 1000 lindje.

Për autoritetet në vend, ky tregues është disa herë më i ulët. Megjithatë, vihet re një rrëmujë dhe vonesë në mbajtjen e statistikave nga Shqipëria.   TemaTv

Shqipëria, hapa pas në të bërit biznes

Postuar në 31 Tetor, 2017 17:02

Qeveria flet vazhdimisht për rritje ekonomike bazuar në parashikimet e saj apo Fondit Monetar Ndërkombëtar, por të dhënat tregojnë se  të bërit biznes në vendin tonë është vështirësuar.

Kështu në raportin e raportin e Bankës Botërore “Doing Business 2018” Shqipëria ka humbur 7 vende duke u renditur e 65-ta, ndërsa një vit më parë ishte në vendin e 58 mes 190 ekonomive të marra në vlerësim. Kjo tregon se të bërit biznes në vendin tonë ose është vështirësuar, ose vendet e tjera janë përmirësuar me ritme më të shpejta duke na lënë pas.

Shqipëria, në fazën e varfërisë së moderuar

Postuar në 24 Tetor, 2017 09:55

Autoritetet qeveritare në Shqipëri dhe Banka Qëndrore flasin vazhdimisht për rritje ekonomike, por fakt është se varfëria ekstreme është rritur dhe krahasuar me vendet e rajonit mbetemi ndër ekonomitë më të dobëta me përqinjde relativisht të lartë të personave që kanë të ardhura të ulëta.

Banka Botërore në raportin “Migration and Mobility”, raportoi se në Shqipëri 6.3% e popullsisë së vendit (181,225 persona) jeton me tre dollarë në ditë këtë vit, ndërsa më shumë se 20 mijë e 300 persona jetojnë me 1.9 USD dollarë në ditë.

KESH në vështirësi për blerjen e energjisë, BB nuk lëvron fondin

Postuar në 07 Gusht, 2017 19:49

Shqipëria po e paguan shtrenjtë thatësirën dhe sytë e Koropratës Elektroenergjetike janë nga importi. Por në kushtet kur prodhimi vendas siguron më pak se 20% të nevojave, shpenzimet për blerjet energjisë kanë vënë në vështirësi Korporatën.

BB: 300 mijë vende pune u hapën në 6 vjet në 6 vende të Ballkanit

Postuar në 04 Prill, 2017 18:52

Në 6 vitet e fundit të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor bashkë, kanë krijuar 300 mijë vende të reja pune. Në një raport të Bankës Botërore rezulton se Shqipëria ka rritur me 3% punësimin, ku nga 50% që ishtë kjo shkallë në 2013- ën, në fund të 2015-ës shkoi në 53%. 
Megjithatë, Banka thotë se një pjesë e mirë e numrit të të punësuarve kanë ardhur si rezultat i futjes në skemën e sigurimeve shoqërore, edhe pse nënvizon se Shqipëria dhe Kosova vazhdojnë të kenë një shkallë të lartë informaliteti në këtë drejtim. 

Pages

Subscribe to RSS - BB