bankat

Çfarë loje po luan?

Postuar në 12 Shtator, 2019 22:16

Partia Demokratike po përqendron shumë energji në denoncimin e koncesionit të rrugës Milot - Balldren. Dhe parimisht me të drejtë. Jo vetëm për kostot e çmendura që nuk justifikohen, por edhe sepse kompanitë të cilat sot kanë në dorë një kontratë të miratuar me një ligj në parlament nuk kanë kapitale të deklaruara për të përmbyllur projektin. 

Mirëpo në një dalje të sotme për mediat, kryetari i PD-së, Lulzim Basha ndër të tjera tha: 

Basha thirrje bankave: Mos financoni! Do i hetojmë dhe anullojmë PPP-të

Postuar në 01 Shkurt, 2019 15:12

Kryetari i Partisë Demokratike Lulëzim Basha ka përsëritur sërish sot paralajmërimin e tij se çdo kontratë e partneritetit publik – privat do të shfuqizohet. Në një takim me shoqatat e biznesit, Basha u ka bërë thirrje bankave që të mos financojnë kontrata të këtilla sepse ato do të jenë subjekt i ligjit antimafia të cilin PD-ja e ka premtuar se do të miratohet edhe për të fuqizuar sekuestrimin e pasurive që janë të paligjshme.

Mosfinancimi nga bankat kompromenton projektin "1 miliardë për rindërtim"

Postuar në 23 Shtator, 2018 15:46

Pas dy projekteve të mëdha në infrastrukturën shqiptare, qeveria në fillim të këtij viti ka propozuar ndërtimin e autostradës Thumanë - Fushë-Krujë - Kashar, si pjesë e e programit kombëtar “1 miliard për rindërtim”. Autostrada Thumanë - Fushë-Krujë - Kashar, pjesë e korridorit blu, lidh veriun e Shqipërisë dhe Kosovën me aeroportin “Nënë Tereza” dhe portin e Durrësit, me një gjatësi prej 21 kilometrash. Por investimi ka ngecur në procesin e garancisë së kredisë, për të cilën duket se ka një hezitim nga bankat në vend.

Bankat "sabotojnë" programin IPARD për bujqësinë

Postuar në 30 Prill, 2018 17:10

Edhe pse fondet që jep Bashkimi Europian në fushën e bujqëisë janë në vlera të konsiderueshme, ato rrezikojnë të mos përpthithen nga të gjithë. Shkak për këtë është fakti që granti i dorëzohet fermerit pas përfundimit të investimit.

Nga ana e saj Minsitria e Bujqësisë kërkon marrëveshje me bankat që ato që ato të marrin si kolateral marrëveshjen e femerit me Agjencinë e Zhvillimit Rural Buqjësor. Kjo e fundit del përfitues i IPARD dhe në këto kushte investimi do të bëhej me paratë që merren nga kredia dhe ajo të shlyehej me grantin e BE-së

FMN: 2.6 miliardë euro jashtë bankave, informaliteti sa 40% e GDP

Postuar në 16 Mars, 2018 16:43

Sasia e parave që qarkullojnë jashtë sistemit bankar në Shqipëri kap vlerën e 2.6 miliardë eurove. Një analizë e Fondit Monetar Ndërkombëtar thotë se kjo vlerë është sa 17 % e prodhimit të brendshëm kombëtar.

“Një ekonomi me informalitet të lartë, ku sipas disa vlerësimeve është në nivelin 40% të GDP, mbështet preferencën e popullsisë për të mbajtur Cash, para jashtë sistemit bankar.” thotë studimi.

Euractiv: Ekonomia e BE-së bën kthesën

Postuar në 14 Janar, 2018 17:21

Bashkimi Evropian pritet që më në fund të kapërcejë krizën më të rëndë ekonomike në historinë e tij, duke bërë ristrukturimin më të madh të sektorit financiar me mbylljen e programit të shpëtimit të Greqisë dhe procedurat e fundit për të adresuar deficitin e tepruar.

Sipas një botimi të EurActiv rënia e Lehman Brothers në shtator të vitit 2008 shënoi fillimin e një krize ekonomike që çoi në dy recesione në Evropë, duke detyruar një numër bankash dhe pesë vende të  Eurozonës t’i bashkohen programeit të shpëtimit.

Zyrtare, borxhi i Shqipërisë 70% e PBB-së

Postuar në 26 Dhjetor, 2017 12:45

Stoku i borxhit të jashtëm bruto të Shqipërisë vlerësohet në 7,850.6 milionë euro në fund të gjashtëmujorit të parë të vitit 2017,  m një rritje me rreth 0.3% në terma vjetorë. Spas Bankës së Shqipërisë, stoku aktual vlerësohet në nivelin 70.0% ndaj pBB-së nominale2, raport ky rreth 5.0 pikë përqindje më i ulët krahasuar me atë të të njëjtës periudhë të një viti më parë.

Nuk ka nevojë për një portal më shumë

Postuar në 14 Nëntor, 2017 20:44

Kryetari i opozitës parlamentare, z.Lulëzim Basha, ka artikuluar këto dy ditë akuzën më të rëndë politike që është bërë ndoshta në dy dekada. Sipas tij inkriminimi i ekonomisë dhe qeverisjes ka arritur deri në atë pikë saqë edhe projektbuxheti është në funksion të pastrimit të parave të drogës. Duke marrë të mirëqenë të dhënat se sasia e parave të drogës që hamendësohet që xhiron në një vit në Shqipëri, është më e madhe se vetë paraja e buxhetit vjetor, atëherë është e qartë se akuza  është edhe më e rëndë.

Guvernatori në lojën e qeverisë?

Postuar në 14 Nëntor, 2017 11:04

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, ka kërkuar sot nga bankat e dyta në Shqipëri që të vlerësojnë me objektivitet dhe të japin kredi për projekte që siç i quajti ai janë fisibël.

“Bilancet e bankave janë pastruar dhe gjendja e tyre është e shëndetshme. BSH kërkon që bankat të studiojnë kërkesat fisibël per kredi. Ka ardhur koha që kreditimi të zërë vendin që i takon në ekonomi”, tha Sejko gjatë fjalës së mbajtur në konferencën “Bankat dhe rritja ekonomike në Shqipëri”.

Nga piramidat te shkëlqimi i kartelit të bankave

Postuar në 11 Gusht, 2017 11:53

Bankat vazhdojnë të jenë të prirura të financojnë borxhin e qeverisë, ndërsa për bizneset dhe individët jepen vetëm “para xhepi” apo siç quhen, kredi për likuiditet. Këto hua janë sa për të mbajtur frymën gjallë, për të paguar rrogat dhe shpenzimet operative. Ndërsa kredia për investime shkon gjithnjë në rënie. Po ashtu, individi kreditohet vetëm me hua konsumatore duke aplikuar standarde shtrënguese, komisione të larta dhe duke rritur kostot e kredive hipotekore, me shpenzime të shpallura dhe të pashpallura.

Pages

Subscribe to RSS - bankat