banesat

Më mirë kur i prish tërmeti sesa t'i prishë "shteti"

Postuar në 02 Dhjetor, 2019 17:22

Prokuroria e Shqipërisë ka nisur sot hetimin për pasojat e krijuara nga tërmeti, duke u orientuar në tri akuza: ndërtim i paligjshëm, shpërdorim detyre që lidhet ndër të tjera edhe me mospërmbushjen e rregullt të detyrave nga nepunësit shtetërorë të ngarkuar me mbikëqyrjen e këtyre ndërtimeve. Hapja e hetimeve penale në këtë drejtim implikon eventualisht dënime me burg dhe përgjegjësi për një zinxhir vendimmarrës, por edhe përgjegjësi njerëzore.

Ligji për sigurimin e banesave do sjellë rritje çmimesh

Postuar në 09 Nëntor, 2019 18:22

Tërmetet që prekën vendin gjatë muajit shtator nxitën qeverinë të hartojë nxitimthi një ligj për sigurimin e ndërtimeve dhe banesave të qytetarëve. Ligji në fjalë detyron që ndërtuesit të mos bëjnë akt shitjeje ndaj blerësit pa garantuar edhe kontratën 10-vjecare të sigurimit. Por sipas kreut të shoqatës së ndërtuesve, Arben Dervishaj në ligj ka ende paqartësi sa i përket zbatimeve praktike të tij. 

Protestoni me flamurin grek se ndoshta qeveria dorëzohet!

Postuar në 02 Dhjetor, 2018 16:46

Pas kundërshtive të forta më shumë se dy vjeçare nga banorët dhe angazhimin e madh të Ambasadës së Greqisë në Tiranë si dhe mbështetjen e Greqisë, vendimi për planin e rikualifikimit urban të Himarës u anullua me vendim gjykate

Kështu shkruan sot gazeta greke “Kathimerini” ndërkohë që ish-deputeti Nikollaq Neranxi pretendonte ditë më parë se bashkia e Himarës ka miratuar një plan të ri.

Anullohen shembjet e shtëpive në Himarë, bie projekti i qeverisë

Postuar në 02 Dhjetor, 2018 13:50

Nuk do të ketë prishje të shtëpive mbi 100 vjeçare në Himarë që ishin planifikuar të shkatërroheshin për të zbatuar projektin "Heimara e Re", siç e ka emërtuar kryebashkiaku Gjergj Goro, përmes projektit "Rindërtimi Urban në Bashkinë e Himarës".

Situatë jo emergjente apo parakushtet e një ligji në sirtar?!

Postuar në 25 Mars, 2018 17:46

Qeveria refuzon të shpallë gjendjen  e emergjencës në Shkodër, ndonëse përmbytjet kanë izoluar disa fshatra dhe shumë familje janë evakuuar nga banesat e tyre. Emergjencat Civile vlerësuan se të paktën duhej të shpallej  gjendja e emergjencës së pjesshme, por përmes zv/kryeministres Senia Messi qeveria deklaroi se kjo nuk është e nevojshme. Qeveria nuk ka dhënë një shpjegim bindës pse heziton të shpallë gjendjen e emergjencës civile, ndonëse situata ka precipituar dhe në terren kanë zbritur forcat e ushtrisë.

Sigurim i detyrueshëm apo i pjesshëm? Qeveria duket se mbështet opsionin e parë

Postuar në 06 Dhjetor, 2017 15:29

Kompanitë e sigurimeve duket se nuk ndajnë të njëjtin qëndrim për sigurimin e detyrueshëm të banesave që u hodh si ide nga kryeministri Edi Rama dhe u mbrojt një ditë më pas nga drejtuesi i kompanisë, Sigal, Avni Ponari. Në një kronikë të TemaTv, përcillet një opinion i ndryshëm nga një tjetër kompani, që sugjeron sigurim të pjesshëm. Lidhur me këtë çështje, kreu i Komisionit të Veprimtarisë Prodhuese, Eduard Shalsi, ka folur për TemaTv, duke nënvizuar se në vështrimin e qeverisë, opsioni I sigurimit të detyrueshëm është më i mundshmi.

Sporti i preferuar i ligjbërjes

Postuar në 05 Dhjetor, 2017 10:01

Qeveria e Edi Ramës u përball për herë të parë me sfidat ekonomike të përmbytjeve në vitin 2015. Në ndryshim nga qëndrimet e vitit 2011, kur PS-ja ishte në opozitë, Rilindja e pushtetit nisi të fliste për tërbimin e motit, apo një cikël që ndodhte një herë në 75 vjet. Qeveria deklaroi se i shleu një për një dëmet e të dëmtuarve dhe për këtë thirri me hir e me pahir edhe bizneset që të kontribuonin.

"Paratë e pista mund të deformojnë tregun e banesave"

Postuar në 20 Nëntor, 2017 21:32

Kryetari i Komisionittë Ekonomisë  Erjon Braçe gjatë diskutimeve të Paketës Fiskale shprehu shqetësimin për deformimin e çmimeve që mund të sjellin në treg paratë e pista. Sipas tij mund të ketë raste kur individë të caktuar mund të blejnë me një çmim më të lartë sesa çmimi mesatar i tregut, thjesht me synimin e pastrimit të parave dhe kjo mund të rezultojë në një çmim më të lartë, që automatikisht rrit taksën mbi ndërtesën.

Vjen taksa e re e banesave, ligji pritet të miratohet në fund të vitit

Postuar në 12 Shtator, 2016 10:33

Në fund të muajit shtator të këtij viti do të jetë gati formula e llogaritjes dhe se zbatimi i taksës së re të banesave që nis në fillim të 2017-s, si projekt pilot në Tiranë. Në një letër drejtuar FMN-së, ministri i ri i Financave Arben Ahmetaj shprehet edhe për ngritjen e një grupi pune të përbashkët mes zyrës të regjistrimit të pasurive dhe shoqatës të vendorëve raporton Panorama.

Subscribe to RSS - banesat