avvenire

Të shmangemi nga mbiekspozimi mediatik për pandeminë!

Postuar në 25 Mars, 2020 17:28

Intervistë e psikiatrit të njohur Eugenio Borgna dhënë për gazetën “Avvenire” rreth krizës së frikës që ka mbërthyer shoqërinë njerëzore nga pandemia e koronavirusit.

Profesor, Ju keni studiuar dhe parë shumë dhe keni kuruar të sëmurë. Çfarë menduat duke parë ato imazhe të kamionëve të Ushtrisë mbushur me arkivolë që dilnin nga Bergamo?

Në ato imazhe perceptohet e gjithë tragjedia në veprim e sipër, jeta e shumë njerëzve që ikin nën izolim të plotë të çdo përkujdesjeje. Një vdekje e çpersonalizuar që humbet individualitetin e vet dhe bëhet numër, masë.

Letër mbi Normalitetin

Postuar në 24 Mars, 2020 16:09

 

Nuk do të kthehemi në normalitet, sepse normaliteti ishte problemi

Fotografohet Osama Libiani, organizatori i torturave në kampet e refugjatëve

Postuar në 21 Shtator, 2019 13:31

Osama libiani. Kështu thirret personi në foto që mendohet se është një ndër personat e përfolur për torturat në kampin e burgosjes në Zavajash. Në Libi kampet e refugjatëve që duan të kalojnë drejt Europës janë bërë shpesh objekt hetimesh dhe akuzash për krime dhe trajtim çnjerëzor ndaj personave  që hyjnë në to.

Miti i “Gruas së Bukur”, mashtrimi liberal me imazhin e prostitutës së lumtur

Postuar në 17 Prill, 2019 15:17

Ka vizituar bordellot e ligjshme në Australi, Gjermani, Nevada, Holandë etj., ka vizituar në të gjithë botën dhjetëra femra që kanë qenë prostituta, pronarë shtëpish publike dhe agjencish eskortash, qeveriratë dhe blerës të seksit, aktivistë të legalizimit të punonjëseve të seksit etj.

Pezullimi i Shengenit në gjashtë vende të BE-së/ 50 miliardë € dëm në dy vjet

Postuar në 05 Qershor, 2018 22:55

Javën e kaluar Parlamenti Europian miratoi një rezolutë me 439 vota pro, 157 kundër dhe 80 abstenime përmes së cilës i bëhet thirrje gjashtë shteteve të BE-së që kanë vendosur kontrollet kufitare të rikthejnë rregullat e lëvizjes së lirë.

Nga kronika e shtypit në Histori

Postuar në 24 Shkurt, 2018 23:22

Kushdo qoftë Erostrati*, krimineli që tentoi që fëmijët e azilit të gëlltisnin bashkë me karamelet edhe copëza metali, besoj se e njoh të keqen që e shqetëson: quhet Vetmi. Është po ajo e keqe(ky është opinion im) që pështjellonte Unabomber, terroristin që vepronte jo larg që këtu, nga kjo toka ime venete dhe që kërkonte të bënte goditjen e fatit, aktin e bujshëm që do t’i jepte damkë kombëtare e nëse ishte e mundur, ndërkombëtare. Erostrati kultivon të njëjtin mirazh. Dhe e jep të kuptojë këtë.

Fake porn, moda kriminale që po përhapet si shaka

Postuar në 09 Shkurt, 2018 12:29

Ndodh një gabim i thellë në qasjen e përgjithshme ndaj të ashtuquajturit bullizmi kibernetik. Përkundrazi, dy.

I pari është që bullizmi kibernetik nuk ekziston. Dhe të tentosh të ndash “realen” nga “dixhitalja” na çon pashmangshmërisht në përballjen vetëm përgjysmë të problemit. Është sikur e “e keqja” të ekzistonte vetëm në web dhe rrjetet sociale, në WhatsApp dhe Messenger ndërkohë që jetën e “vërtetë”,  çdo gjë është mirë e bukur.

Biologjia dhe letërsia

Postuar në 22 Janar, 2018 11:14

Shkenca dhe aftësia krijuese e njeriut e afirmuar sidomos në arte. Një temë e “kohëve tona” që synon të shpjegojë misterin e artit njerëzor si interpretim i realitetit. Profesori i letërsisë në Universitetin e Pizës, Alberto Casadei, flet në një intervistë për “Avvenire” mbi këtë ndërthurje. Të njohësh njeriun dhe biologjinë e tij si premisa të krijimit që po ashtu mban vulën e tij. Libri “Biologjia e letërsisë” hulumton këto aspekte “moderne”, të cilave në fakt njeriu i ka shpërfaqur me veprat e artit që mbetet antropocentrik në të gjitha manifestimet e veta.

Kinemaja si orë e detyrueshme mësimi në shkolla

Postuar në 11 Nëntor, 2017 11:09

Intervistë me regjisorin Daniele Luchetti dhënë për Avvenire, mbi ndikimin e kinemasë, imazhin dhe një botë ku mungon kapaciteti për t'i deshifruar. 

"Në Rusi bien dakord vetëm për një gjë: Revolucioni i 1917-ës, ishte një Katastrofë"

Postuar në 20 Shtator, 2017 10:28

Vladimir Zelinskij, studiues i mendimit filozofik dhe fetar, pedagog i gjuhës dhe kulturës ruse në Universitetin Katolik në Romë, jep disa mendime për atë që ndodh sot në Rusinë e Vladimir Putinit. I intervistuar nga gazeta “Avvenire”, Zelinskij e hap komentin e vet me përshkrimin e gjendjes shpirtërore të moskovitëve.
Doni të vidhni paratë tona. Dakord, vazhdoni, por lëreni të qetë qytetin tonë”.

Pages

Subscribe to RSS - avvenire