antibiotiket

Pse i braktisën antibiotikët gjigantët e farmaceutikës?

Postuar në 13 Janar, 2021 00:29

Që prej vitit 1960, bakteret dhe mikroorganizmat e tjerë janë bërë më rezistentë ndaj ilaçeve antimikrobiale. Kjo ka sjellë si pasojë rritjen e vdekjeve. Sëmundjet që lidhen me këtë u marrin jetën rreth 700 mijë njerëzve çdo vit, por përllogaritet që kjo shifër mund të shkojë në 10 milionë në vit nëse nuk bëhet diçka. Kjo shifër është shumë më e madhe se numri i atyre që vdesin aktualisht në botë nga kanceri çdo vit. Më pak antibiotikë të rinj po hidhen në treg; klasa e fundit krejtësisht origjinale e antibiotikëve u zbulua në fund të viteve 1980.

Po na mjekojnë gabim, por kush mban përgjegjësi?

Postuar në 23 Nëntor, 2020 16:54

Dje, Agjencia Telegrafike Shqiptare përcillte një intervistë me mjeken e Familjes në qendrën shëndetësore nr. 4 në Tiranë, Entela Labaj.

Ndër të tjera mjekja nënvizonte rëndësinë e trajtimit të pacientëve të prekur me CoVid-19.

Rezistenca ndaj antibiotikëve, bakteret sakrifikojnë veten për koloninë

Postuar në 20 Gusht, 2020 22:35

Kërkues të universitetit Austin në Teksas të SHBA kanë vëzhguar në praktikë mënyrën sesi disa koloni bakteresh arrijnë të rezistojnë ndaj antibiotikëve. Ideja se bakteret vdesin për të shpëtuar tufën – nëse mund të shprehemi kështu – është hedhur herët, një dekadë më parë, por vetëm tani kjo verifikohet tërësisht.

Konferencë ndërkombëtare për t'iu përgjigjur "apokalipsit të antibiotikëve"

Postuar në 08 Tetor, 2017 14:54

Rezistenca ndaj antibiotikëve e baktereve që janë shkaktare infeksionesh në trupin e njeriut, ka detyruar mjekët të flasin për një epokë post-antibiotike, apo për një Apokalips të Antibiotikëve, sipas fjalëve të Sally Davies, përgjegjësja më e lartë britanike për mjekësëin.

Situata është bërë shqetësuese edhe më shumë pas një rasti në SHBA, pak muaj më parë, kur një grua e moshuar vdiq si pasojë e një infeksioni të marrë gjatë hospitalizimit në Indi, e që nuk u përmirësua as pas përdorimit të colistinit, “antibiotiku I fundit”.

Superbakteri  çon në vdekje një grua në SHBA. U rezistoi të 26 antibiotikëve në përdorim

Postuar në 13 Janar, 2017 22:27

Një grua e moshës 73 vjeçare nga Nevada ka ndërruar jetë si pasojë e një infeksioni, bakteret shkaktare të të cilit i rezistuan të 26 antibiotikëve që përdoren në SHBA. Lajmi është bërë i ditur nga Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/66/wr/mm6601a7.htm?s_cid=mm6601a7_e

Rikthimi i Vdekjes së Bardhë

Postuar në 21 Dhjetor, 2016 10:53

Ne jetojmë në një botë ku inovacioni i vazhdueshëm është gjendja normale e punëve. Ne presim që një fluks konstant i gjërave të reja, më të mira, do të mbështesin dhe fuqizojnë prosperitetin dhe zhvillimin tonë përherë në rritje. Por ky nuk ka qenë përherë rasti. Që nga agimi i historisë deri reth viteve 1800, të gjithë ishin fermerë, të varfër dhe kishte saktësisht zero rritje në të ardhura mesatare të qytetarit të botës. Ekonomia inovatore është diçka unike në historinë e njerëzimit.

SHBA, zbulohet një bakter i rrallë rezistent ndaj antibiotikëve te derrat

Postuar në 06 Dhjetor, 2016 08:50

Kërkuesit në Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë rënë në gjurmë të një geni te bakteret e identifikuara në derrat e një ferme i cili i jep rezistencë ndaj efekteve të një klase të tërë antibiotikësh. Geni i quajtur IMP – 27 u zbulua në një fermë, ndërkohë që asnjë prej derrave, të parashikuar për t’u therur nuk u konstatua i sëmurë. Kjo shton dyshimin sesi ka arritur aty ky mutacion, ndërkohë që kërkuesit sugjerojnë se superbakteri i konstatuar përbën kërcënim për njerëzit.

Fundi i antibiotikëve

Postuar në 19 Nëntor, 2015 13:45

Ka vite që paralajmërohet dhe dita ka ardhur. “Magjia” e antibiotikëve ka marrë fund, pasi siç bëhet e ditur, aktualisht nuk ka më një antibiotik, ndaj të cilit bakteret të mos shfaqin rezistencë. Një zbulim i bërë nga kërkuesit në Kinë, i vë vulën frikës së shprehur deri më tani, e që në fund të vitit të kaluar detyroi edhe presidentin amerikan Barack Obama dhe kryeministrin britanik, David Cameron, ta cilësonin imunitetin e fituar të baktereve ndaj antibiotikëve si një nga kërcënimet më serioze për njeriun.

Subscribe to RSS - antibiotiket