adn

Rusia: Pro çdo zgjidhjeje të dakordësuar mes Beogradit dhe Prishtinës, konform Rezolutës 1244

Postuar në 11 Shkurt, 2019 13:52

Ambasadori i Rusisë në Tiranë, Alexander Karpushin ka deklaruar në një intervistë të fundit për Albanian Daily News, se Rusia do të pranojë çdo marrëveshje të dakordësuar mes Serbisë dhe Kosovës.

Sa i përket procesit aktual të negociatave Beogradit dhe Prishtinës, pozicioni i Rusisë mbetete i njëjti. Sikurse presidentit Putin e ka shprehur një herë, Rusia do të ishte gati të pranonte çdo zgjidhje të pranuar të përbashkët nga të dyja palët përmes dialogut, në përputhje me Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB, që mbetet ende në fuqi

Përshtypje të ndryshme në vetëm pak vjet: Shqiptarët duan të ikin...

Postuar në 28 Nëntor, 2018 14:35

Ish-ambasadori amerikan në Tiranë, Alexander Arvisu, ka dhënë një intervistë për Albanian Daily News, përmes së cilës ka përcjellë disa mendime të veta për zhvillimet e fundit. Arvisu, që ndodhet në Tiranë me rastin e një dekorate që I është akorduar nga Presidenti i Republikës, Ilir Meta, ka pranuar se ndikimi i SHBA në botë po bie. Edhe interesi i vetë SHBA për prani në rajone si Ballkani ka rënë.

Tru laboratorik me ADN e Neandertalit

Postuar në 14 Maj, 2018 13:47

Shkencëtarët në Gjermani synojnë të fusin material gjenetik nga Neandertalët në inde laboratorike të trurit të njeriut. Kjo do të jetë hera e parë që bëhet një eksperiment i tillë me ADN-në e Neandertalit, me qëllimin e vetëm për të studiuar se si gjenet e "paraardhësit" tonë përshtaten te njeriu modern i Homo Sapiens.

Mini-truri (organoid) me madhësinë e një thjerrëze do të ushqehet nga qelizat burimore të njeriut pa qenë në gjendje për mendime apo ndjenja, por ai do të ketë strukturën themelore të trurit të njeriut.

Nis identifikimi i ushtarëve grekë përmes ADN-së

Postuar në 07 Shkurt, 2018 12:44

Nis krijimi i bazës së të dhënave  të ADN-së për të identifikuar të rënët e luftës italo-greke. Procesi i identifikimit të eshtrave të zbuluara, kërkon marrjen e dy mostrave të gjakut përkatës nga të afërmit e të ndjerit dhe veçanërisht 1 mostër nga "linja" amtare dhe një mostër nga linja  "atësore".

Sy shumë blu dhe lëkurë e errët - kështu ishin britanikët e parë

Postuar në 07 Shkurt, 2018 10:28

Britanikët e parë kishin lëkurrë të errët dhe sy blu. Të paktën kështu sugjerojnë analizat e ADN-së së mbetjeve të një njeriu që jetoi 10 000 vjet më parë në ishull.

“Cheddar Man” – “Njeriu i Çedarit” u zbulua në vitin 1903 dhe në kuadër të një projekti mes Muzeut të Historisë së Natyrës në Britani dhe University College of London. Nga të dhënat është evidentuar së fundmi tipologjia e një njeriu me karakteristika fizike që pak kanë ngjashmëri me banorët e sotshëm.

Kina mbledh ADN-në e 11 milionë ujgurëve

Postuar në 13 Dhjetor, 2017 23:41

Human Rights Watch raportoi se autoritetet kineze po mbledhin mostrat e ADN-së, shenjat e gishtërinjve dhe të dhëna të tjera biometrike nga çdo banor në një rajon të largët perëndimor . Zyrtarët gjithashtu po ndërtojnë një bazë të dhënash për llojet e gjakut nga mosha 12 deri në 65 vjeç në Xinjiang. Ky rajon është shtëpia e mbi 11 milionë ujgurëve, një pakicë muslimane turke që herë pas here është goditur nga fushatat e dhunës.

Dy të tretat e mutacioneve të kancerit nga rikopjimi i ADN-së

Postuar në 24 Mars, 2017 13:45

Më shumë se dy të tretat e mutacioneve që shkaktojnë kancerin janë rezultat i gabimeve gjatë rikopjimit të ADN, proces që ndodh kur ndahen qelizat normale.Njerëzit kanë triliona qeliza, të cilat janë rigjenerohen vazhdimisht duke u ndarë dhe duke krijuar qeliza të reja. Çdo herë që ndodh ky proces shoqërohet me kopjimin e ADN-së. Shumica e gabimeve janë të padëmshme, por një numër i vogël i tyre ndikon tek gjenet që nxisin kancerin. Sudimi është kryer nga matematikani Cristian Tomasetti dhe gjenetisti Bert Vogelstein, nga Universiteti Johns Hopkins.

Origjina e fenikasve/Konstatohet haplogrup europianësh në ADN-në e një fenikasi 2500 vjet të vjetër

Postuar në 26 Maj, 2016 17:57

Fenikasit, të paktën kolonia e tyre në Kartagjenën e famshme, aty ku sot është Tunisi, ka gjasa të jenë me origjinë europiane. Përgjithësisht është menduar se fenikasit kanë origjinuar nga Libani i sotshëm dhe janë lidhur me popullsitë semite, por një rindërtim i genomit mitokondrial të një fenikasi të vjetër 2500, i quajtur si “Djaloshi nga Byrsa” apo “Ariche”, ka konfirmuar ekzistencën e një haplogrupi – grup genetik me paraardhës të përbashkët - shumë të rrallë europian që e lidh linjën amësore të tij me popullsi që kanë banuar sipas gjasave në gadishullin Iberik.

Një ngjarje e rrallë evolucioniste detektohet në laborator. Kuptohet një rol i ri për intronet

Postuar në 25 Maj, 2016 21:17

Kërkues të universitetit Austin në Teksas të ShBA, kanë zbuluar dhe ndoshta kanë zgjidhur një nga pikëpyetjet më të mëdha të evolucionit që lidhet me intronet. Këto të fundit janë sekuenca të pakodueshme të ADN-së të ndodhura brenda geneve, që shumohen në një genom. Rezultati i jep përgjigje pyetjeve themelore për evolucionin e specieve të reja dhe sipas autorëve ai mund të zgjerojë kuptimin që kemimpër shkaqet e sëmundjeve të tilla si kanceri.

Çfarë kemi trashëguar nga njeriu i Neandertalit

Postuar në 12 Shkurt, 2016 13:31

Genet e trashëguara nga njeriu i Neandertalit ndikojnë në shfaqjen e depresionit te njeriu modern dhe të disa patologjive që lidhen me alergjitë apo varësinë nga nikotina. Që prej vitit 2010 shkencëtarët njohin se europianët dhe aziatikëk kanë trashëguar 1% deri në 4% të informacionit genetik të njeiut të Neandërtalit. Ajo që ka dalë në dritë së fundmi nga një studim i shkencëtareve amerikanë është se mbetjet genetike të Neandërtalit vazhdojnë të kenë ndikim në shëndetin e njeriut modern.

Pages

Subscribe to RSS - adn