2015

Momenti kur hakerat marrin në kontroll rrjetin energjetik rajonal në Ukrainë në vitin 2015(video)

Postuar në 13 Korrik, 2017 18:14

Në vitin 2015 hakerat arritën të depërtojnë në rrjetin kompjuterik të firmave rajonale të energjetikës në Ukrainë, duke marrë nën kontroll atë dhe duke lënë pa energji 250 mijë njerëz. Momenti i ndërhyrjes u filmua mbi PC nga një prej inxhinierëve, të cilët dy ditë para Krishtlindjeve të atij viti u gjendën në një sitiuatë ku nuk mund të kontrollonin apo aksesonin PC-të e tyre.

Kursorët lëviznin vetë për të dhënë provën sesi hakerat vepronin mbi softin duke ndërprerë energjinë. Më poshtë video e realizuar me iPhone e një prej inxhinierëve dhe publikuar nga “Wired”.

Shqiptarët e Shqipërisë, të dytët pas marokenëve për marrjen e shtetësisë në BE

Postuar në 21 Prill, 2017 18:47

Një statistikë tjetër e Eurostat tregon për dinamizmin e largimit të shqiptarëve të Shqipërisë nga vendi i tyre, por edhe për kërkimin e një garancie finale te nënshtetësia e huaj. Sipas të dhënave, komuniteti që përfitoi më shumë nënshtetësinë e një vendi anëtar të BE-së gjatë vitit 2015, janë marokenët me 86 100 persona, kryesisht në Itali, Spanjë dhe Francë.

TIA rrit frikshëm fitimet për 2015

Postuar në 26 Korrik, 2016 11:14

Tirana International Airport, kompania që menaxhon me koncesion Aeroportin e Rinasit ka deklaruar një normë rekord fitimi (para taksave) prej 40.7% në vitin 2015, nga 35.5% që ishte ky tregues një vit më parë.
Me shpenzimet në total, që u rritën në 6.1%, koncesionari I Rinasit arriti që të zgjeronte fitimet para taksave në gati 2 miliardë lekë, (14.3 milionë euro), nga 1.5 miliardë lekë (rreth 11 milionë euro) në 2014-n.

238 milionë euro jashtë vendit nga bankat dhe kompanitë celulare

Postuar në 06 Prill, 2016 10:10

Sipërmarrjet e huaja që operojnë në Shqipëri kanë transferuar jashtë vendit 238 milionë euro në 2015-n, me një rritje prej 11% në raport me të njëjtën periudhë të vitit 2014. Në krahasim me 2013-n, fitimi i transferuar është trefishuar

Investimet në nivelin më të ulët që prej vitit 2008

Postuar në 21 Mars, 2016 09:50

Shpenzimet për investime në ekonominë shqiptare arritën nivelin më të ulët në raport me Prodhimin e Brendshëm Bruto që nga viti 2008 dhe janë shumë poshtë mesatares historike, sipas vlerësimeve të Bankës së Shqipërisë.
Në fund të vitit 2015 raporti i shpenzimeve për investime ndaj PBB-së rezultoi 26.5%, duke qenë poshtë peshës mesatare historike prej 28.7% për periudhën 2008 – 2014, analizon institucioni qendror bankar.

Mendime në vetminë e një nate mes dy viteve

Postuar në 07 Janar, 2016 12:41

"Cila është qeveria më e mirë ? Ajo që na mëson të qeverisim vetveten”-J. W. von Goethe

Subscribe to RSS - 2015