Algoritmet dizajnojnë filarmoninë e re të Hamburgut

Postuar në 03 Prill, 2021 18:06

Filarmonia e Hamburgut është një ndërthurje surprizuese e arkitekturës dhe teknologjisë. Holli koncertor ka kushtuar plot 834 milionë dollarë dhe ka një arkitekturë mahnitëse. Elementi më interesant është auditori qendror, një “shpellë fildishi” me shkëlqim e ndërtuar nga 10 000 panele akustike unike që veshin tavanin, muret dhe parmakët. Me një strukturë që i ngjan një gume koralore të valëzuar, njëngjyrëshe, holli është gjithashtu edhe një arritje teknologjike.

Auditori - më i madhi nga tre sallat e koncerteve në Elbphilharmonie --- është produkt i dizajnit parametrik, një proces me të cilin dizajnerët përdorin algoritme për të zhvilluar formën e një objekti. Algoritmet janë përdorur për gjithçka. Studio arkitekturore “Herzog dhe De Meuron” ka përdorur algoritme për të gjeneruar një formë unike për secilën prej 10 000 paneleve akustike me fibra gipsi që veshin muret e auditorit, si pjesë të ndërthurura të një mozaiku gjigant valëzues.

Efekti viziv është mahnitës. 10 000 panele bashkohen në një tavan të bardhë të shkëputur me 1000 llamba qelqi. Por bukuria ishte vetëm një komponent i objektivit të arkitektëve kur ata filluan të projektonin ndërtesën më shumë se 13 vjet më parë. "Çdo panel ka një funksion", thotë Benjamin Koren, themeluesi i One to One, studioja që punoi me Herzog dhe De Meuron për të dizajnuar dhe fabrikuar panelet.

10 000 panele duken si miliona "qeliza", të cilat shkojnë diku nga katër deri në 16 centimetra dhe kanë funksionin e t’i dhënë “formë” tingullit brenda auditorit. Kur valët e zërit godasin një panel, sipërfaqja e pabarabartë ose i thith ose i shpërndan ato. Dy panele nuk i thithin ose shpërndajnë valët e zërit njësoj, por së bashku ato krijojnë një jehonë të ekuilibruar në të gjithë auditorin. Kjo teknikë është përdorur për shekuj (më e famshmja me Musikverein të Vjenës, detajet zbukuruese, neoklasike të së cilës krijojnë të njëjtin efekt difuzioni), por në Elbphilharmonie është bërë në një mënyrë krejtësisht të re.

Për të dizajnimin e 10 000 paneleve unike akustike, Herzog dhe De Meuron u asistuan nga mjeshtri japonez i akustikës, Yasuhisa Toyota, i cili krijoi një hartë optimale të zërit për auditorin. Bazuar në gjeometrinë e dhomës, Toyota kuptoi se për panele të caktuara, si ato që veshin murin e pasmë të auditorit, do të duheshin brazda më të thella dhe më të mëdha për të thithur jehonën e zërit. Ndërsa zonat e tjera, si sipërfaqet e tavanit pas reflektorit dhe pjesët e sipërme të parmakëve, do të kërkonin qeliza më të cekëta.

Një algoritëm prodhoi 10 mijë panele, secili prej tyre në formë unike, i dizajnuar për të bërë më të qarta specifikat estetike dhe akustike.

/ Wired / 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.